Alternativa za Nemčijo (AfD) ustanavlja novo frakcijo “Suverenisti” – tretjo skrajno desno skupino v Evropskem parlamentu – Se jim bo pridružil tudi Branko Grims? – TOPNEWS.si

Alternativa za Nemčijo (AfD) ustanavlja novo frakcijo “Suverenisti” – tretjo skrajno desno skupino v Evropskem parlamentu – Se jim bo pridružil tudi Branko Grims?

Alternativa za Nemčijo (AfD) ustanavlja novo frakcijo “Suverenisti”  – tretjo skrajno desno skupino v Evropskem parlamentu – Se jim bo pridružil tudi Branko Grims?

Nemška skrajno desna namerava prihodnji teden v Evropskem parlamentu ustanoviti svojo politično skupino v Evropskem parlamentu, ki bi bila tako že tretja skrajno desna frakcija, danes poroča nemška politična revija Der Spiegel, ki se sklicuje na vire v upravi Evropskega parlamenta.

V elektronskem sporočilu upravi, na katerega se sklicuje Der Spiegel, je namreč predstavnik AfD zaprosil za prostor za 100 ljudi in pogostitev za “ustanovno sejo nove parlamentarne skupine”, pisanje revije povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

AfD je bila v prejšnjem sklicu Evropskega parlamenta del skrajno desne politične skupine Identiteta in Demokracija (ID), a so jo tik pred evropskimi volitvami izključili. Povod za izključitev naj bi bila sporna izjava člana AfD Maximiliana Kraha o SS. Krah sicer po volitvah ni več del delegacije AfD v Evropskem parlamentu, čeprav je bil izvoljen.

AfD, ki ima 14 evroposlancev, naj bi se povezala s strankami SOS Romunija, ki ima dva evroposlanca, špansko Zabave je konec (Se Acabo la Fiesta) s tremi sedeži, poljsko Konfederacijo s šestimi evroposlanci, Hnutie Republika iz Slovaške z dvema poslanskima sedežema ter NIKI iz Grčije in madžarsko Našo domovino s po enim evroposlancem. Skupini bi se lahko pridružila ena poslanka iz francoske stranke Ponovno zavzetje, ki je bila prej del skrajno desne skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR).

Po informacijah Der Spiegla se bo nova parlamentarna skupina imenovala Suverenisti, njen program pa bo temeljil na sofijski deklaraciji proruske bolgarske stranke Preporod. Med drugim nasprotuje globalističnim ideologijam in birokraciji EU. Poziva tudi k mirovnim pogajanjem za končanje vojne v Ukrajini.

Pogoj za ustanovitev politične skupine v Evropskem parlamentu je, da jo sestavlja najmanj 23 evroposlancev iz najmanj sedmih držav članic.

COMMENTS

Wordpress (0)