“Z večino finančnih ministrov, ne glede na to, ali so socialisti ali konservativci, se razumem bolje kot s kolegi v lastni vladi” – Finančni minister Boštjančič z izjavami za Politico razjezil SD in Levico – TOPNEWS.si

“Z večino finančnih ministrov, ne glede na to, ali so socialisti ali konservativci, se razumem bolje kot s kolegi v lastni vladi” – Finančni minister Boštjančič z izjavami za Politico razjezil SD in Levico

“Z večino finančnih ministrov, ne glede na to, ali so socialisti ali konservativci, se razumem bolje kot s kolegi v lastni vladi” – Finančni minister Boštjančič z izjavami za Politico razjezil SD in Levico

V SD in Levici so v odzivu na izjave finančnega ministra Klemna Boštjančiča za Politico, da ga ne skrbi sodelovanje z morebitno skrajno desno vlado v Franciji, poudarili lastno zaskrbljenost glede vzpona skrajne desnice. Predsednika SD Matjaža Hana je zmotila tudi izjava, da se bolje razume s finančnimi ministri drugih držav kot s kolegi v vladi.

V intervjuju za portal Politiko je v članku: “Lahko bi sodeloval s skrajno desno francosko vlado”  slovenski finančni minister Klemen Boštjančič je vesel sodelovanja z National Rally in pravi, da ameriške volitve v primerjavi z dogajanjem v Evropi “niso tako pomembne,”.

Kot je sporočil Han, noben odmik v skrajnost ni ustrezen. “Tudi vzpon skrajne desnice v Evropski uniji je nevarnost, ki je ne smemo podcenjevati. Njihova ideologija razdvajanja, nestrpnosti in sovraštva je v popolnem nasprotju z vrednotami, ki jih zagovarjamo – enakost, solidarnost in spoštovanje človekovih pravic,” je dodal.

Skrbi pa ga izjava Boštjančiča, da se bolje razume s finančnimi ministri EU z različnih političnih polov kot s kolegi v vladi, in meni, da je podcenjujoča do ministrov v slovenski vladi. “Za napredek Slovenije je nujno, da ministri znotraj vlade sodelujemo, se spoštujemo in delujemo kot tim,” je dodal.

Da jo zelo skrbi vzpon skrajne desnice v Evropi, je v odzivu zatrdila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in podpredsednica vlade. Kot je še menila, je vzpon skrajne desnice zaušnica demokraciji, grožnja stabilnosti, in negotovost za spopadanje s podnebnimi spremembami.

Podobno zaskrbljenost zaradi skrajne desnice so poudarili tudi v drugi koalicijski partnerici Gibanja Svoboda, ki mu pripada Boštjančič.

“Vzpon skrajne desnice ni samo zaskrbljujoč, gre za resno grožnjo povojni ureditvi Evrope, utemeljeni na socialni pravičnosti in demokraciji,” je na omrežju X zapisal vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec. Menil je, da gre pri navedbah Boštjančiča za zelo ponesrečeno izjavo, “ne glede na to, kako korektno sodeluje s finančnimi ministri z vseh političnih spektrov”.

V stranki pa so ne Facebooku zapisali, da bi se na njegovem mestu “manj ukvarjali s tem, kako se evropski finančni ministri (tudi s skrajne desnice) odlično medsebojno razumejo – in bolj ukvarjali s tem, kako slabo se bodo finančni ministri razumeli z državljani in volivci EU, če bodo zagovarjali varčevalne ukrepe na račun pokojnin, plač in storitev”.

Boštjančič je namreč v pogovoru za portal Politico, ki je v četrtek objavil izsek, dejal, da ga ne skrbi sodelovanje s skrajno desno vlado v Franciji, če bi na bližajočih volitvah zmagal Nacionalni zbor, češ da so odnosi med ministri v večji meri odvisni od osebnosti kot od politične usmeritve. “Z večino finančnih ministrov, ne glede na to, ali so socialisti ali konservativci, se razumem bolje kot s kolegi v lastni vladi,” je med drugim še dejal.

Na finančnem ministrstvu so v odzivu poudarili pomen sodelovanja ministra z vsemi kolegi, če želi zasledovati interese Slovenije. Zatrdili pa so, da da se ni opredeljeval do sprejemljivosti politike in vrednot, ki jih zagovarja prvi obraz Nacionalnega zbora Marine Le Pen, saj da kot liberalec takšnih vrednot ne deli.

COMMENTS

Wordpress (0)