“Tekma je bila infarktna. Ponosni do neba. Gremo Slovenija!” – Robert Golob na Facebooku po tekmi s Srbijo – TOPNEWS.si

“Tekma je bila infarktna. Ponosni do neba. Gremo Slovenija!” – Robert Golob na Facebooku po tekmi s Srbijo

“Tekma je bila infarktna. Ponosni do neba. Gremo Slovenija!” – Robert Golob na Facebooku po tekmi s Srbijo

Slovenska nogometna reprezentanca je v 2. krogu skupinskega dela evropskega prvenstva v Nemčiji v Münchnu s Srbijo igrala 1:1 (0:0). Tekmo je pospremilo rekordno število Slovencev, na stadionu se jih je zbralo 20.170.

Selektor Slovenije Matjaž Kek je večkrat, prvič že ob žrebu skupin, poudarjal, da niso favoriti v skupini, da pa se jih bo vseeno moralo kaj vprašati. Proti Danski se je to pokazalo prvič, danes se je proti Srbiji še drugič. A s kar precej grenkega okusa.

Slovenci so bili predvsem v prvem polčasu boljši tekmec, po golu Žana Karničnika pa vodili vse do 95. minute, ko jim je tri točke in s tem že skoraj gotovo uvrstitev v osmino finala odvzel Luka Jović.

“Prvih 80 minut smo igrali res fenomenalno, že v prvem polčasu bi lahko povedli. Ko so Srbi v zadnjih 10 minutah postavili visoke igralce v naš kazenski prostor in nas s temi dolgimi žogami ogrozili, smo imeli malce težav z držanjem žoge in izbijanjem. A lahko rečem, da smo pokazali dobro igro in da smo lahko ponosni na to, kar smo doslej naredili na EP,” je po tekmi dejal igralec tekme Karničnik.

Proti Srbiji, ki tako kot Slovenci na EP nastopa prvič po letu 2000, je na deveti medsebojni tekmi Slovenija še sedmič igrala neodločeno, ekipi pa imata vsaka po eno zmago.

“Mislim, da je poanta te tekme, da je Slovenija še enkrat dokazala, da si zasluži biti na EP, da je šport krut, ampak prepričan sem – danes še bolj -, da bo ta ekipa dobila to vrnjeno,” je povedal Kek takoj po tekmi. “Odigrali smo pravo tekmo v kulisi, ki bo šla v anale slovenskega športa. Na eni strani je razočaranje, na drugi ponos,” je nadaljeval.

Obe moštvi sta imeli na tekmi več lepih priložnosti, vsaka je ob doseženih zadetkih po enkrat tudi stresla vratnico, v drugem polčasu pa je Srbija nekaj več težav slovenski izbrani vrsti povzročala iz prekinitev. Na koncu je na ta način tudi prišla do izenačenja.

“Vedeli smo, kako močni so Srbi ob prekinitvah, na žalost je zmanjkalo koncentracije, mogoče tudi moči, ampak fantom hvala za neverjetno borbo,” je povedal. “Jutri začnemo razmišljati o Angliji. Ta je favorit, a bili sta tudi Danska in Srbija. Fantje, glavo gor in gremo naprej,” je Kek zaključil z mislijo na odločilni obračun, ki bo 25. junija v Kölnu.

Tudi tega bodo množično obiskali slovenski navijači, čeprav je Köln približno toliko oddaljen od Münchna, kot je slednji od Ljubljane. Tudi zaradi te bližine bavarske prestolnice in dejstva, da je slovenska vrsta igrala proti srbski, je bil obisk v Münchnu rekorden. Prvi rekord je “padel” že na tekmi z Dansko (12.000), danes pa je izbrano vrsto bodrilo dobrih 20.000 Slovencev na műnchenski areni.

Že nekaj ur pred tekmo je bilo v Münchnu na tisoče slovenskih navijačev. Večja skupina se je že dopoldne zbrala na glavnem trgu v mestu. V prestolnico Bavarske je med drugim prispel tudi poseben navijaški vlak iz Ljubljane s 350 navijači. Večje število navijačev je tekmo spremljalo tudi v uradni navijaški coni v olimpijskem parku v mestu, nekaj pa po pričakovanjih tudi v različnih lokalih po mestu.

Ljubitelji nogometa v slovenskih barvah so se že v jutranjih urah začeli zbirati na osrednjem trgu bavarske prestolnice Marienplatz. Tam je bilo slišati tradicionalne slovenske navijaške napeve in tudi melodije narodnozabavne glasbe, kasneje pa prepevanje ponarodelih in celo klice v podporo slovenskemu košarkarskemu asu Luki Dončiću.

Turistična agencija Kompas je pripeljala okoli 65 avtobusov navijačev, ki so se lahko dobro ogreli pred odhodom na stadion. Na trgu je tako do 11. ure nastala nepopisna gneča, tako da je policija v nadaljevanju začela zapirati trg in druge navijače začela preusmerjati na stadion.

Tudi pred stadionom so se že nekaj ur pred tekmo začeli zbirati navijači obeh reprezentanc. Nekateri so se pripeljali neposredno iz Slovenije na stadion. Med vse večjo množico, ki je čakala na vstopom na stadion, so se navijači ene in druge reprezentance družili v prijateljskem vzdušju.

Med gledalci na stadionu je bilo tudi več visokih gostov. Na povabilo NZS in predsednika Uefe Aleksandra Čeferina so si tekmo ogledali predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, slovenski premier Robert Golob, njegova partnerka Tina Gaber, zunanja ministrica Tanja Fajon ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, na tekmi pa so bili iz nogometnega sveta tudi nekateri nekdanji selektorji slovenske vrste vključno s Slavišo Stojanovićem, Zdenkom Verdenikom in Tomažem Kavčičem.

Navijaški evforiji pa se je pred tekmo pridružil tudi slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić, ki je v sporočilu na družbenih omrežjih zaželel slovenskim nogometašem vso srečo.

COMMENTS

Wordpress (0)