“Križarjenje? Dallas? Izpolnitev sanj? Povejte mi, kaj od izrečenega ni res?” – Poglejte kako je Jelka Godec “naskočila” predsednika vlade Roberta Goloba? – TOPNEWS.si

“Križarjenje? Dallas? Izpolnitev sanj? Povejte mi, kaj od izrečenega ni res?” – Poglejte kako je Jelka Godec “naskočila” predsednika vlade Roberta Goloba?

“Križarjenje? Dallas? Izpolnitev sanj? Povejte mi, kaj od izrečenega ni res?” – Poglejte kako je Jelka Godec “naskočila” predsednika vlade Roberta Goloba?

Potem, ko je družbena omrežja in medije v preteklih dneh  zaposlovala  pot predsednika vlade v Dallas je bilo  samo vprašanje, kdo  bilo danes samo vprašanje kdo bo na junijski seji, na kateri je bil prisoten tudi predsednik vlade Robert Golob, “razdrl”  “izpolnitev otroških sanj” predsednika vlade.  “Lep pozdrav predsedniku Vlade, vsem ministrom, ki so prisotni, vsem ostalim! Predsednik Vlade, po tem, ko ste v prejšnjem tednu izpolnili svoje sanje, vsaj en del, in boste verjetno v naslednjem tednu še zasedeni s kakšnim izpolnjevanjem starih ali novih sanj, naj spomnim, da državljani tudi sanjajo vaše obljube in sanjajo izpolnitev vaših obljub, ki ste jih dali v teh dveh letih svojega mandata. In naj vas spomnim, da v realnem svetu državljanom Slovenije še vedno in še vedno odzvanjajo vaše besede, ki jih tako radi poudarjate: “Zagotovili bomo politično stabilnost,” in tako je, pravite, “ljudem bomo omogočili višji standard, uredili jim bomo plače, da nihče ne bo pod minimalno plačo,” to ste tudi pravkar dejali, “uredili bomo plačni sistem v javnem sektorju, vzpostavili bomo pravno državo, temu smo zavezani.” Prikimujete, ampak od izvolitve pa do danes se te vaše besede spreminjajo v neresnico..,” je svoje poslansko vprašanje začela Jelka Godec, ki naj bi sicer predsedniku vlade zastavila vprašanje” v zvezi z ureditvijo enotnega plačnega sistema v javnem sektorju v Sloveniji”.

Robert Golob se je v svojem odgovoru na poslansko vprašanje v velikem loku izognil provokacijam Jelke Godec, ki jo je razjezil še z ugotovitvijo , da so  pogajanja  okoli plač v javnem sektorju  kompleksna in “s pogajanji gremo z vsemi naenkrat in ne, ne bomo se pustili izsiljevati nobeni interesni skupini, še najmanj ne tistim, ki imajo politično ozadje”.

” Jelka Godec jezahtevala razpravo o odgovoru predsednika vlade Goloba “Ja, seveda bom dala ta predlog oziroma da se opravi javna razprava. Mi je pa žal, da predsednik Vlade ne more več odgovoriti, ker me zelo zanima katere interesne skupine imajo politično ozadje in izsiljujejo. Res me zanima, ker to nenehno govori, nikoli pa ne pove, katere so te interesne skupine in katero politično ozadje, tudi z imeni in priimki. In pravite, da je kriva seveda Janševa vlada, ne, to ni dvoma, ja, druga Janševa vlada. Pa tudi tista, ko je bila 2020-2022, ker ste rekli, da od 2018 naprej se stvari pač dogajajo tako kot se dogajajo. Imate slab spomin, očitno res kratkoročen. Glejte, jaz sem si prebrala odločbo Ustavnega sodišča in drži, ampak od leta 2022 do leta 2020 mi lahko naštejete vlade, katere vlade so bile? In katere, katere vlade so nekaj odzujfale, kot mi pravimo, tega pa niso odzujfale. Torej, predsednik Vlade, leta 2012 je bil sprejet zakon ZUJF, kot mu pravimo, ne. Ja, ampak do leta 2020, ko je spet nastopila Janševa vlada, bi lahko tudi to odzujfali, ali pa še kdaj prej kdo. Pa ni odzujf… Poslušajte, gospod predsednik Vlade, naprej. Vi ste v tem mandatu obljubili, da boste rešili sistem plač v javnem sektorju, do leta 2024 se bo implementiralo plače v zdravstvu. Ne, seveda ni res, ne, septembra oziroma oktobra 2022 ste podpisali sindikat FIDES, objavljeno v uradnem listu. Zdaj je vam smešno. Ja, če ne živiš v realnem svetu in letiš v Dallas in križariš in tako naprej, je težko priti za en do dva dni v držav… / nemir v dvorani/

Predsednika sta vzeli v bran predsednica državnega zbora in poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič. Urška Klakočar Zupančič: “Ljudje še vedno imajo sanje o tem, in tistih 26 tisoč, ki živijo pod pragom revščine, da se bodo izpolnile vaše obljube. In tisti poplavljenci, ki še vedno čakajo na sto hiš, čakajo na vašo izvršitev vaših obljub. In vsi tisti, ki pravite, da so pod minimalno plačo, da čakajo na izvršitev vaših obljub. Ampak veste, nihče ni pod minimalno plačo, ja, tako, ampak se plačuje do minimalne plače. In veste, da nekateri delavci, ki imajo nad minimalno plačo, pridejo prosit, če jih lahko dajo direktorji na minimalno plačo. Pa veste zakaj? Ker imajo drugih ugodnosti toliko, da pridejo bolj skozi kot tisti, ki so nad minimalcem. To se dogaja. In to, kar se vi hvalite, da ste dvignili minimalno plačo, se je naredilo še večji razdor znotraj sistema javnih plač. Torej, predsednik Vlade, izpolnjujte sanje državljanov, izpolnjujte svoje obljube, potem boste lahko izpolnjevali tudi svoje sanje.”

Nataša Avšič Bogovič: “Lepo prosim, da kolegico Godec opozorite, da se tako ne pogovarjamo, pa četudi je to v hramu demokracije. Na tako nespoštljiv način se ne pogovarja z nikomer, še posebej pa ne s predsednikom Vlade. Mislim, da je šla tokrat predaleč. Predsednik ji je jasno odgovarjal, vse, kar je pa ona izvajala, pa temu ni bilo tako. Izvaja se reforma plačnega sistema; vemo na kakšen način, vemo s kakšno dinamiko, vse se transparentno poroča, prav tako se dela prenova na plačnem področju v zdravstvu. To niso enostavne stvari in če jih želiš prevekslati na skupen imenovalec, potem je to dolgotrajen proces in ta proces gre h koncu. In lepo prosim, da se pogovarjamo spoštljivo. Hvala”.

Jelko Gode je zanimalo kaj izrečenega iz njene strani ni bilo točno: “Moj postopkovni predlog se nanaša na etični kodeks. Mene zanima, kaj od izrečenega z moje strani ni res? Križarjenje? Dallas? Izpolnitev sanj? Povejte mi, kaj od izrečenega ni res? Pardon, se opravičujem predsednica, vas sprašujem kaj od izrečenega ni res? Potem si bom dala pa sama sebi opomin, če boste dejali, da sem si izmislila, da sem karkoli drugače povedala kot je predsednik Vlade objavil na socialnih omrežjih.”

V nadaljevanju objavljamo integralni zapis polemike med Godčevo in Golobom:

JELKA GODEC (PS SDS): Lep pozdrav predsedniku Vlade, vsem ministrom, ki so prisotni, vsem ostalim! Predsednik Vlade, po tem, ko ste v prejšnjem tednu izpolnili svoje sanje, vsaj en del, in boste verjetno v naslednjem tednu še zasedeni s kakšnim izpolnjevanjem starih ali novih sanj, naj spomnim, da državljani tudi sanjajo vaše obljube in sanjajo izpolnitev vaših obljub, ki ste jih dali v teh dveh letih svojega mandata. In naj vas spomnim, da v realnem svetu državljanom Slovenije še vedno in še vedno odzvanjajo vaše besede, ki jih tako radi poudarjate: “Zagotovili bomo politično stabilnost,” in tako je, pravite, “ljudem bomo omogočili višji standard, uredili jim bomo plače, da nihče ne bo pod minimalno plačo,” to ste tudi pravkar dejali, “uredili bomo plačni sistem v javnem sektorju, vzpostavili bomo pravno državo, temu smo zavezani.” Prikimujete, ampak od izvolitve pa do danes se te vaše besede spreminjajo v neresnico. Zakaj? 16. septembra 2023 ste na istem mestu, kot ste danes odgovorili glede plač sodnikov, kolegu Hoiviku dejali takole: “Tako da ja, zagotovo bo Vlada naredila vse, da bo odločba Ustavnega sodišča tudi na temo sodniških plač v rokih in v okvirih, ki jih je Ustavno sodišče predpisalo, izpolnjena. Ni treba skrbeti, tako kot smo naredili tudi za vse ostale, tudi za tiste, ki smo jim ostali nasprotovali. Tako da hvala. Odločitev Ustavnega sodišča je jasna in Vlada bo naredila vse, da bo to odločitev implementirala.” Junija 2023 je Ustavno sodišče odločilo, da je Zakon o sistemu plač v javnem sektorju delno v nasprotju z Ustavo Republike Slovenije in da bi moral Državni zbor neskladje odpraviti v šestih mesecih. No, niti Vlada niti Državni zbor, torej koalicija, ki ima večino glasov, tega ni izvršila. In danes Ustavno sodišče sporoča, da se ne spoštujejo roki, ki so jih postavili, ki ga je postavilo Ustavno sodišče za odpravo neustavnosti pri Zakonu o sistemu plač in sodniških plačah. Naslednja stvar, ki je, je to, da je Ustavno sodišče določilo, kako mora sedaj Vlada implementirati njegovo odločitev. Zato me zanima: Ali ste kljub temu, da veliko potujete in dopustujete, že preučili odločitev Ustavnega sodišča glede dviga plač sodnikom? Ali boste izvedli implementacijo odločbe Ustavnega sodišča glede plač sodnikov? Ali to pomeni, kot opozarjajo nekateri,  v bistvu izstop te skupine iz enotnega plačnega sistema? Ter seveda, v kateri smeri in kdaj boste izvršili vaše obljube o reformi plačnega sistema v javnem sektorju?
Pa še eno vprašanje dodajam. Koliko nas bo stala neizvršitev odločbe ustavnega sodišča? Hvala lepa.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Predsednik Vlade, imate besedo za odgovor. Izvolite.

DR. ROBERT GOLOB (predsednik Vlade): Hvala lepa. Bom začel na koncu.
Na izvršitev ne more stati nič, ampak to vam je seveda jasno. Zdaj bom pa šel na začetek. Sodniki – jaz sem to večkrat povedal, bom ponovil ponovno – in tožilci in njihova materialna neodvisnost so temelj vsake pravne države. Vi ste se zelo trudili v tem, v vseh vladah do zdaj, da ste to spodkopavali. Zaradi tega je prišlo do ustavne odločbe, ki je ugotovila, da vse od leta 2012, ko je bil nekdo na oblasti, so sodniki in tožilci v neenakopravnem položaju z ostalimi javnimi uslužbenci in da se jim od takrat naprej njihove plače realno zaostajajo za vsemi ostalimi plačami v javnem sektorju. Seveda tudi vas je spomin zapustil glede tega. Ustavno sodišče je bilo glede tega zelo jasno in jaz sem to povedal že pred tem. In lahko se norčujete iz tega, kar sem povedal, ampak dejstvo pa je, da je materialna neodvisnost sodniških in tožilskih plač temelj pravne države, mi se tega zavedamo. Ampak bom ponovil, kar sem prej povedal poslancu Žaklju. Ravno zato, ker se je v preteklosti posegalo parcialno v plačni sistem, imamo danes razmere take kot so, da nekateri od njih stavkajo, nekateri drugi izsiljujejo in tretji so nezadovoljni. In te stvari moramo reševati celovito. Ustavno sodišče se je odločilo, da bo kljub temu, da govorimo, da je treba stvar celovito nasloviti in rešiti vse naenkrat z dodatno ustavno odločbo izpred 14 dni, dobesedno podalo navodilo, kako naj se izvrši njihova prvotna ustavna odločba. In na vaše vprašanje odgovor, da, seveda sem se, sem preučil tudi to ustavno odločbo. In veste kaj je pri tej ustavni odločbi najbolj zanimivo? Dva elementa. Prvi element je, da za tiste najnižje plačane sodnike, za okrajno in okrožne, bo tudi po odločbi, drugi odločbi Ustavnega sodišča dejansko plača s 1. 1. 2025 skorajda enaka. Tudi zakon, ki smo ga mi poslali v parlament, kako naj se za te z najnižjimi, kako naj se oni približajo plačam ostalih funkcionarjev, je praktično identično. V denarju se ne bo poznalo nič pri njih s 1. 1. 2025. Res pa je, da je Ustavno sodišče odločilo, da moramo datum spremeniti. In ja, bomo morali to upoštevati, ne ker bi tako želeli ali ne želeli, ampak zaradi tega, ker spoštujemo pravno državo. In drugo sporočilo, če hočete paradoks je, da bo predsednik Vrhovnega sodišča, ki nikoli ni želel imeti višje plače od predsednice države, na podlagi te ustavne odločbe imel v resnici od 3. januarja letos, ker velja za nazaj plačo, ki bo višja od predsednice države. Zakaj govorim, da je to paradoks? Ker jaz vem, da tudi ustavni sodniki niso imeli namena vzpostavljati nova plačna nesorazmerja s svojim parcialnim posegom v plačno politiko pa so jih. Z dobrimi nameni so podrli sorazmerja v plačah v državi. In tako to je in to gledamo od leta 2008 naprej. Vsak, ki pride z dobrimi nameni, podre razmerja. Mi smo se pa zavezali, da bomo v pogajanjih, ki so v sklepni fazi ta sorazmerja in ta plačna razmerja poskušali urediti vsa naenkrat. Od tukaj zahteve posameznih skupin, od tukaj tudi politični pritiski, ampak proces bomo izpeljali do konca na enak način. Tako da ja, še kako dobro se zavedamo ustavne odločbe in jo bomo tudi izvršili. Ali je ta ustavna odločba tudi dejansko pripomogla k temu, da se plačna razmerja v državi uredijo, to je pa že drugo vprašanje.

 

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa.
Spoštovana poslanka imate besedo za obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora.
Izvolite.

JELKA GODEC (PS SDS): Predsednik Vlade, seveda neizvršitev odločbe Ustavnega sodišča iz 2023 nas bo stala, pravkar ste povedali, povedali, kaj nas bo stalo, to. V bistvu boste tako kot ste napovedali, če boste implementirali to kar seveda morate, kajne, dvignili sodniške plače, določene, nad tisto, kar je v plačnem sistemu določeno, torej nad 66. plačni razred. Ali to predsednik Vlade pomeni, kaj to pomeni v bistvu za pogajanja z ostalimi sindikati? Kako boste reševali? Torej nas bo ta zadeva stala, ogromno. In verjetno vas bo stala tudi pogajanj in verjetno vas bo stalo še kaj drugega, ampak v vašem odgovoru glede plačnega sistema, ki danes nenehno poslušamo je, da so krivi vsi drugi, prejšnje vlade, pa zdravniki, pa tudi konec koncev že uradniki na upravnih enotah, zdravniki, da vas izsiljujejo, policija in pa vojska vam tudi pravi, da v pogajanjih jih zanemarjate in zdaj so vsi drugi krivi.
Z zdravniki ste podpisali sporazum leta 2022, objavili v Uradnem listu, da boste njih reševali s posebnim stebrom, danes govorite, da boste reševali vse skupaj ne parcialno, oktobra 2022 ste pa zdravniki podpisali sporazum / znak za konec razprave/ in zdaj so vam sodniki, me čudno gledate, oktober 2022, poglejte Uradni list, če ne veste, kaj ste podpisali, drugače pa kar se pa tiče sodnikov, kajne, zdaj se vam je Ustavno sodišče določilo, kako morate implementirati plače sodnikov, ali naj gredo zdravniki ali naj gredo delavci na upravnih enotah in ostali tudi na Ustavno sodišče in boste pa potem vendarle implementirali, tako kot vam bo reklo Ustavno sodišče. / znak za konec razprave/
Torej vprašanje, ponovno, kako bo to, ta odločitev, koliko bo stala in kako bo vplivala na pogajanja z ostalimi sindikati?

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa.
Predsednik Vlade, imate besedo za dopolnitev odgovora.
Izvolite.

DR. ROBERT GOLOB (predsednik Vlade): Jaz se opravičujem, ampak mogoče pa, je, pa vi niste prebrali te odločbe. Kaj pravi ta odločba, zadnja? Pravi o tem, da je treba plače, ki so realno zaostajale za inflacijo, v obdobju odkar ste jih vi zamrznili v času druge Janševe vlade, sedaj pripeljati na isti nivo kot je bil rast življenjskih stroškov, kar ste vi onemogočili, ko ste jih zamrznili. To pravi ustavna odločba. In veste kaj je, zakaj nas ne bo stalo, kot vi ves čas namigujete, neizpolnitev, neizpolnitev ne more stati, izpolnitev lahko stane, izpolnitev tega, kar bi morali vi narediti, in odprava vaših napak in vaših grehov in vaših teženj po tem, da se pravna država demontira. Jaz sem imel priložnost govoriti z vašim predsednikom in vem, kakšno mnenje ima o pravni državi in mi je všeč, da je to javno povedal na televiziji, kakšno je mnenje njegovo o pravni državi. In vsa dejanja vaše stranke gredo v smer demoliranja pravne države, vključno s plačami sodnikov, ki so, ja, talec druge Janševe Vlade. Ampak ta odločba pravi to, da je treba uskladiti z rastjo življenjskih stroškov in ostale plače v javnem sektorju so se v tem času usklajevale z rastjo življenjskih stroškov do neke mere, v vsakem primeru pa bistveno bolj kot sodniške. Za to obstajajo podatki in o tem smo govorili že pred letom dni. In zelo poenostavljen izračun izvršitve te odločbe pravi, če si jo boste prebrali, da v času od takrat, ko ste jim vi zamrznili plače, – vam je smešno, njim pa ni, – je bila inflacija in rast, življenjski strošek, 26 procentna. V času naše Vlade smo prvič dvignili v javnem sektorju, trikrat smo ji že dvignili, tudi sodnikom, zato se je v tem času, ko je bila rast stroškov 26 procentna, njihove plače so se dvignile za približno 12 procentov. Razliko je treba poravnati in ta razlika je skoraj identična temu, kar smo poslali v Državni zbor v obliki interventnega zakona. Ta dokument je pri vas in se lahko v to prepričate. / znak za konec razprave/  In ta razlika, ki je v interventnem zakonu, je nekaj, kar tudi v vseh ostalih 40+ sindikatov priznava kot nekaj, kar je bila krivica storjena izključno in samo sodnikom in tožilcem. Tako da ja, pogajanja so kompleksna in s pogajanji gremo z vsemi naenkrat in ne, ne bomo se pustili izsiljevati nobeni interesni skupini, še najmanj ne tistim, ki imajo politično ozadje.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa.
Spoštovana poslanka, imate besedo za postopkovni predlog, da Državni zbor na naslednji seji opravi razpravo o odgovoru. Izvolite.

JELKA GODEC (PS SDS): Ja, seveda bom dala ta predlog oziroma da se opravi javna razprava. Mi je pa žal, da predsednik Vlade ne more več odgovoriti, ker me zelo zanima katere interesne skupine imajo politično ozadje in izsiljujejo. Res me zanima, ker to nenehno govori, nikoli pa ne pove, katere so te interesne skupine in katero politično ozadje, tudi z imeni in priimki. In pravite, da je kriva seveda Janševa vlada, ne, to ni dvoma, ja, druga Janševa vlada. Pa tudi tista, ko je bila 2020-2022, ker ste rekli, da od 2018 naprej se stvari pač dogajajo tako kot se dogajajo. Imate slab spomin, očitno res kratkoročen. Glejte, jaz sem si prebrala odločbo Ustavnega sodišča in drži, ampak od leta 2022 do leta 2020 mi lahko naštejete vlade, katere vlade so bile? In katere, katere vlade so nekaj odzujfale, kot mi pravimo, tega pa niso odzujfale. Torej, predsednik Vlade, leta 2012 je bil sprejet zakon ZUJF, kot mu pravimo, ne. Ja, ampak do leta 2020, ko je spet nastopila Janševa vlada, bi lahko tudi to odzujfali, ali pa še kdaj prej kdo. Pa ni odzujf… Poslušajte, gospod predsednik Vlade, naprej. Vi ste v tem mandatu obljubili, da boste rešili sistem plač v javnem sektorju, do leta 2024 se bo implementiralo plače v zdravstvu. Ne, seveda ni res, ne, septembra oziroma oktobra 2022 ste podpisali sindikat FIDES, objavljeno v uradnem listu. Zdaj je vam smešno. Ja, če ne živiš v realnem svetu in letiš v Dallas in križariš in tako naprej, je težko priti za en do dva dni v držav… / nemir v dvorani/

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Trenutek. Boste dali postopkovno.

Nadaljevanje JELKA GODEC (PS SD): Ljudje še vedno imajo sanje o tem, in tistih 26 tisoč, ki živijo pod pragom revščine, da se bodo izpolnile vaše obljube. In tisti poplavljenci, ki še vedno čakajo na sto hiš, čakajo na vašo izvršitev vaših obljub. In vsi tisti, ki pravite, da so pod minimalno plačo, da čakajo na izvršitev vaših obljub. Ampak veste, nihče ni pod minimalno plačo, ja, tako, ampak se plačuje do minimalne plače. In veste, da nekateri delavci, ki imajo nad minimalno plačo, pridejo prosit, če jih lahko dajo direktorji na minimalno plačo. Pa veste zakaj? Ker imajo drugih ugodnosti toliko, da pridejo bolj skozi kot tisti, ki so nad minimalcem. To se dogaja. In to, kar se vi hvalite, da ste dvignili minimalno plačo, se je naredilo še večji razdor znotraj sistema javnih plač. Torej, predsednik Vlade, izpolnjujte sanje državljanov, izpolnjujte svoje obljube, potem boste lahko izpolnjevali tudi svoje sanje.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala.
O vašem predlogu bo Državni zbor odločil v sredo, 19. junija, v okviru glasovanj.
Kolegica Avšič Bogovič, imate postopkovni predlog, izvolite.

MAG. NATAŠA AVŠIČ BOGOVIČ (PS Svoboda): Predsedujoča, hvala za besedo.
Lepo prosim, da kolegico Godec opozorite, da se tako ne pogovarjamo, pa četudi je to v hramu demokracije. Na tako nespoštljiv način se ne pogovarja z nikomer, še posebej pa ne s predsednikom Vlade. Mislim, da je šla tokrat predaleč. Predsednik ji je jasno odgovarjal, vse, kar je pa ona izvajala, pa temu ni bilo tako. Izvaja se reforma plačnega sistema; vemo na kakšen način, vemo s kakšno dinamiko, vse se transparentno poroča, prav tako se dela prenova na plačnem področju v zdravstvu. To niso enostavne stvari in če jih želiš prevekslati na skupen imenovalec, potem je to dolgotrajen proces in ta proces gre h koncu. In lepo prosim, da se pogovarjamo spoštljivo. Hvala.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Hvala lepa. Bom takoj vam dala besedo. Ja, se strinjam, moramo se pogovarjati spoštljivo. In na to, na to spoštljivost pravzaprav opozarjam vse. Dajem še kolegici Godec. Imate postopkovni predlog? Izvolite.

JELKA GODEC (PS SDS): Moj postopkovni predlog se nanaša na etični kodeks. Mene zanima, kaj od izrečenega z moje strani ni res? Križarjenje? Dallas? Izpolnitev sanj? Povejte mi, kaj od izrečenega ni res? Pardon, se opravičujem predsednica, vas sprašujem kaj od izrečenega ni res? Potem si bom dala pa sama sebi opomin, če boste dejali, da sem si izmislila, da sem karkoli drugače povedala kot je predsednik Vlade objavil na socialnih omrežjih.

 

 

COMMENTS

Wordpress (0)