(V ŽIVO) Festival Parada ponosa se danes zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Festival Parada ponosa se danes zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah

(V ŽIVO) Festival Parada ponosa se danes zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah

Festival parada ponosa se danes zaključuje s paradno povorko po ljubljanskih ulicah. Z letošnjo parado ponosa, ki poteka pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, skupnost obeležuje 40-obletnico LGBT gibanja na Slovenskem, s čimer želijo spomniti na pretekle boje, trenutne politične zahteve ter potrebo po vključujoči in strpni družbi.

Paradno dogajanje se bo začelo ob 10. uri v Parku zvezda in na Kongresnem trgu, kjer se bodo v paradnem mestu predstavile nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s pravicami LGBT skupnosti.

Ob 17. uri se bo paradno dogajanje premaknilo na Metelkovo, kjer se že tradicionalno odvija zbiranje vseh udeležencev povorke, ki bo iz zbirališča krenila uro kasneje. Trasa povorke bo pripadnike skupnosti vodila nazaj na Kongresni trg, kjer bodo zbrane nagovorili aktivistke ter borci za človekove pravice, je za STA povedala predsednica Društva parada ponosa Simona Muršec.

Muršec je opozorila, da je parada ponosa kljub festivalski formi protest, in poudarila, da LGBT gibanje na Slovenskem izvira ravno iz aktivizma. Leta 1984 so prvi vzhodnoevropski LGBT aktivisti, med njimi nedavno preminuli Bogdan Lešnik, v okviru društva Škuc namreč organizirali festival Magnus, kar označuje začetek LGBT gibanja na Slovenskem.

Zaradi nasilnih homofobnih napadov na lanski povorki organizatorke parade ponosa letos intenzivneje sodelujejo s policijo, ki je sama predlagala vzpostavitev dveh posebnih točk za prijavo, če bi prišlo do morebitnih incidentov ali napadov.

COMMENTS

Wordpress (0)