G7: “Dame se ne pusti čakati na tak način” – Biden pustil Giorgio Meloni čakati več 20 minut nato pa odpovedal še skupno večerjo – TOPNEWS.si

G7: “Dame se ne pusti čakati na tak način” – Biden pustil Giorgio Meloni čakati več 20 minut nato pa odpovedal še skupno večerjo

G7: “Dame se ne pusti čakati na tak način” – Biden pustil Giorgio Meloni čakati več 20 minut nato pa odpovedal še skupno večerjo

Predsednik ZDA Joe Biden se ne bo udeležil današnje večerje na vrhu sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta (G7), so sporočili iz Bele hiše. Razloga za Bidnovo odsotnost niso navedli. 81-letnik je že pred tem poskrbel za šaljivo nejevoljo gostiteljice, italijanske premierke Giorgie Meloni, saj jo je na sprejemu pustil čakati več kot 20 minut.

Voditelje in druge udeležence vrha je na večerjo na gradu v pristaniškem mestu Brindisi na jugu Italije povabil italijanski predsednik Sergio Matterella. Iz Bele hiše so sporočili, da se Biden te ne bo udeležil, pri čemer razloga za njegovo odsotnost niso navedli. Domnevno naj bi bil utrujen zaradi številnih obveznosti v zadnjih dneh.

Pred tem je ameriški predsednik poskrbel za šaljivo nejevoljo gostiteljice, italijanska premierke Meloni, ki je vsakega od udeležencev ob prihodu na vrh v letovišču Borgo Egnazia osebno pozdravila. 47-letna voditeljica skrajno desne stranke Bratje Italije je na Bidna čakala več kot 20 minut.

“Dame se ne pusti čakati na tak način,” je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa predsednika ZDA v šaljivem tonu podučila Meloni.

Voditelji držav G7 so sicer danes na vrhu sprejeli politični dogovor o zagotovitvi 50 milijard ameriških dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja.

oditelji sedmih najrazvitejših gospodarstev sveta (G7) in EU so pozdravili današnji dogovor skupine o zagotovitvi 50 milijard dolarjev za Ukrajino z uporabo zamrznjenega ruskega premoženja. Dogovor, ki ga je Rim uradno potrdil, je pričakovano pozdravil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, medtem ko so v Moskvi kritični.

Gostiteljica vrha, italijanska premierka Giorgia Meloni je že pred začetkom vrha izrazila prepričanje, da bo srečanje prineslo konkretne rezultate. “Čaka nas še veliko dela, vendar sem prepričana, da nam bo v teh dveh dneh uspelo opraviti razprave, ki bodo prinesle konkretne in merljive rezultate,” je dejala.

Pozno popoldne je voditeljica skrajno desne stranke Bratje Italije sporočila, da je dogovor tudi uradno potrjen, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen je dogovor zelo jasno sporočilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da glavnega bremena škode, ki jo je povzročil, ne bodo nosili evropski davkoplačevalci, ampak Rusija sama.

Obenem je tudi sporočilo Ukrajini, da jo bodo zaveznice podpirale, dokler bo to potrebno, je pojasnila in dodala, da lahko Kijev omenjen denar porabi za obnovo ali pa za nove oborožitvene sisteme.

Da je 50 milijard dolarjev ruskega premoženja jasen znak Putinu, meni tudi nemški kancler Olaf Scholz. “Ruski predsednik ima zelo očiten načrt: želi nadaljevati svojo vojno, dokler vsi ostali ne opustijo podpore Ukrajini. In ta načrt je danes spodletel,” je dejal in dogovor označil za zgodovinski korak.

Pričakovano je dogovor pozdravil ukrajinski predsednik Zelenski, ki se je ob tem na omrežju X zahvalil voditeljem držav G7. Kot je zapisal, vsako srečanje skupine služi temu, da Ukrajini da novo priložnost za zmago v vojni.

Ob robu srečanja je Zelenski v imenu Ukrajine z Japonsko podpisal desetletni varnostni sporazum, po zaslugi katerega bo Kijev letos prejel še 4,5 milijarde dolarjev podpore. Ukrajinski predsednik je dokument označil za edinstven. Povrhu je desetletni varnosti sporazum Zelenski podpisal tudi z ZDA.

V Moskvi so se medtem na sprejetje dogovora pričakovano odzvali kritično. “Uporaba sredstev, ki so bila dejansko ukradena Rusiji, za vojne avanture kijevskega režima je kriminalna in cinična ter pomeni še en udarec mednarodnemu pravu,” je sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova in zagrozila, da bo odziv Rusije boleč za Bruselj.

 

COMMENTS

Wordpress (0)