Hudo -Janez Janša okrcal člana vodstva NSi Janeza Pogorelca, ker je Petra Gregorčiča “prepoznal kot eksponenta SDS v SLS” – TOPNEWS.si

Hudo -Janez Janša okrcal člana vodstva NSi Janeza Pogorelca, ker je Petra Gregorčiča “prepoznal kot eksponenta SDS v SLS”

Hudo -Janez Janša okrcal člana vodstva NSi Janeza Pogorelca, ker je Petra Gregorčiča “prepoznal kot eksponenta SDS v SLS”

Po nedeljskih evropskih volitvah so prve analize doseženih rezultatov v ponedeljek opravili v strankah opozicije. Zvečer sta tako zasedala izvršilna odbora SDS in NSi, v obeh strankah pa ocenjujejo, da so z izidi evropskih volitev lahko zadovoljni. Podrobnejše analize rezultatov je pričakovati še v prihodnjih tednih.

V SDS, ki je s 30,64 odstotka dobljenih glasov oz. štirimi osvojenimi poslanskimi mandati na nedeljskih evropskih volitvah slavila, ocenjujejo, da so z rezultatom lahko zadovoljni.

V Evropski parlament se je ob zdajšnjima evropskima poslancema Romani Tomc in Milanu Zveru s preferenčnimi glasovi uspelo prebiti poslancu Branko Grimsu, ki je bil sicer peti po vrsti na kandidati listi, ter Zali Tomašič, ki ji je preboj v Bruselj uspel z repa kandidatne liste. Ob tem je presenetila tudi s številom zbranih preferenčnih glasov, med kandidati SDS jih je takoj za nosilko liste Tomc prejela največ izmed vseh kandidatov SDS, tudi tistih z več politične kilometrine. Če so v največji stranki opozicije pomirjeni z rezultatom, pa medtem predsednik stranke Janez Janša na družbenih omrežjih opozarja na nepravilnosti, do katerih bi lahko prišlo pri sami izvedbi volitev.

“Janša ostaja trdno v sedlu, to moramo priznati, in to je slabo znamenje za naprej, saj imamo še vedno pat položaj, ko je Janša najmočnejši na desni, a prežene sredino na levo in desna sredina zaradi njega ne more več zmagati na državnozborskih volitvah. Seštevek levih glasov namreč še vedno močno presega seštevek desnih in z njim nikoli ne bo drugače. Janši je, poleg prepričljive zmage na volitvah, skoraj uspel tudi njegov drugi, zanj morda celo veliko pomembnejši načrt od zmage na volitvah, namreč to, da bi v Evropskem parlamentu s svojo SDS ostal edini slovenski predstavnik z desne.

To me močno spominja na leto 2000, ko je to skušal doseči z večinskim sistemom tudi na drzavnozborskih volitvah.. Tudi recept za to, kako naj se desna sredina temu upre je še vedno isti: združevanje in sodelovanje! Gregorčič, ki je, o tem naj nihče ne dvomi, eksponent SDSa v SLSu, z SLSom ima približno toliko kot dirkalni konj s kravo mlekarico (kar je mišljeno kot kompliment, da ne bo nesporazuma, odličen je bil v nastopih!), je naredil dober rezultat, a tudi stal desno sredino enega mandata in 2/3 zmage na teh volitvah, kar je previsoka cena za desne zdrahe!,” je med drugim zapisal Janez Pogorelec na družbenem omrežju X.

COMMENTS

Wordpress (0)