“Za Ljubljano pa pravim to, kar sem rekel: Mi smo še vedno na levi strani”- Zoran Janković takole zavrnil analizo portala Necenzurirano, ki je podvomil v “mobilizacijsko moč ljubljanskega župana” – TOPNEWS.si

“Za Ljubljano pa pravim to, kar sem rekel: Mi smo še vedno na levi strani”- Zoran Janković takole zavrnil analizo portala Necenzurirano, ki je podvomil v “mobilizacijsko moč ljubljanskega župana”

“Za Ljubljano pa pravim to, kar sem rekel: Mi smo še vedno na levi strani”-  Zoran Janković takole zavrnil analizo portala Necenzurirano, ki je podvomil v “mobilizacijsko moč ljubljanskega župana”

Portal Necenzurirano, ki  je blizu kabineta Roberta Goloba se v  današnji povolilni analizi  Zakaj je Janša zmagal sprašuje ali  se SDS res vrača v mesta in n kaj mora skrbeti Goloba? Tik pred volilnim molkom v petek so v  Gibanju Svoboda  s srečanji na stojnicah po Sloveniji zaključili aktivnosti v kampanji pred evropskimi volitvami in pred referendumi. Osrednji dogodek je bil na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer so se z volivkami in volivci srečali predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob ter kandidati in kandidatke, vključno s kandidatom za evropskega komisarja Tomažem Veselom. Podporo Gibanju Svoboda je prišel na Prešernov trg izrazit tudi  sam župan Ljubljane Zoran Janković.

Med razlogi kaj bi moralo po evropskih volitvah skrbeti  Goloba pa portal Necenzurirano  ugotavlja, da bi to  moralo biti glasovanje v izrazito levosredinskem okraju Ljubljana Center, kjer  je Gibanje Svoboda osvojilo 22 odstotkov glasov. “Ugibamo tudi lahko, ali mobilizacijska moč ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki velja za odkritega podpornika sedanje koalicije, ni več tako velika, kot je bila pred leti,”  ugiba  v analizi  portal Necenzurirano.

“V supervolilnem letu 2022 je SDS praktično izginila iz največjih slovenskih mest. Na lokalnih volitvah v 12 mestnih občinah ni dobila nobenega župana, skupaj pa je osvojila le 53 mandatov v mestnih svetih. To je bilo 30 odstotkov manj kot leta 2010. Na parlamentarnih volitvah je bila poražena v vseh večjih mestih, tudi Anžetu Logarju na predsedniških volitvah ni uspelo osvojiti nobenega večjega urbanega okraja. Ta slika se je na teh evropskih volitvah vsaj deloma spremenila. SDS je slavila v Celju, Kranju, Slovenj Gradcu in več drugih mestih. Res je, da ji je to v največji meri uspelo na račun dejstva, da je Gibanju Svoboda glasove v teh mestih pobirala Vesna. Toda največji razlog za Golobovo skrb bi moralo biti glasovanje v izrazito levosredinskem okraju Ljubljana Center. Tam je Gibanje Svoboda osvojilo 22 odstotkov glasov, Vesna pa 17. Tako majhne razlike v glasovih obeh strank ni bilo v nobenem drugem mestnem okraju. Tudi za to je možnih več razlag. Zelo verjetno je Vladimir Prebilič v tem okraju še v večji meri pobiral glasove levoliberalnih volivcev, ki so zaradi različnih razlogov nezadovoljni z vlado, koalicijo ali Golobom, zato so vsem trem želeli pustiti sporočilo. Ugibamo tudi lahko, ali mobilizacijska moč ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki velja za odkritega podpornika sedanje koalicije, ni več tako velika, kot je bila pred leti. V istem okraju sta sicer leta 2019 skoraj 40 odstotkov glasov skupaj dobili SD in Levica, zdaj pa le še 23,” so med drugim zapisali v portalu Necenzurirano.

Zoran Janković je na redni tiskovni konferenci  zapis portala necenzurirano  zavrnil z besedami, “da je Ljubljana še vedno na levi strani”. Rezultate volitev pripisuje temu , da volivci v Ljubljani niso glasovali taktično ampak so se glasovi “izgubili” v konkuriranju levosredinskih strank, ki so odškrnile  procente za Svobodo

“Zelo enostavno kot vedno, volja volivcev. Tisto kar mene veseli, jaz sem podpiral Gibanje Svoboda, da ne bi kdo kaj dvomil tudi volil listo, oziroma stranko. Gre za preprosto dejstvo , da so se volivci odločili, imajo vedno prav. Jaz sem imel sicer drugo napoved, kar se je v Ljubljani tudi zgodilo. Falil sem štiri sedeže sem mislil, da bo tri dobil SDS. Ampak bom drugače rekel, jaz bom komentiral samo Ljubljano. Absolutno državljani imajo prav, vesel sem, da je bila taka udeležba 41 procentov od zadnjih evropskih volitev, ko je bila 29 odstotna, ko es ne vemo ali pa premalo vemo, kaj so prispevali naši predstavniki, da bi prav čutili ne, Tako da je bila volja volivcev izjemno visoka , očitno je bil tudi referendum štirikrat za. mene ni presenetilo pravzaprav nihče razen teh štirih sedežev. Vse drugo je nekako šlo po moji napovedi. Bi pa rad povedal kako je v Ljubljani šlo n sedež, ker a nivoju Slovenije 30 procentov , 22 procentov je dobila svoboda, na nivoju Ljubljane je pa bilo 26 procentov Gibanje Svoboda, pa 20 procentov SDS. In jaz še vedno pravim Ljubljana bo ostala odprto herojsko mesto neodvisno in tudi pri nas v Ljubljani je SD dobil več kot drugje in v povprečju v Sloveniji in pa predvsem levica, V Sloveniji je imela 4,5 procenta pri nas pa 9,5 procenta. Se pravi to je tisto, ko si pač leve stranke konkurirale, ni bilo taktičnega glasovanja. Tako , da absolutno volj državljanov za upoštevati pa hvala vsem, ki so prišli. Za Ljubljano pa pravim to, kar sem rekel: Mi so še vedno na levi strani”.

COMMENTS

Wordpress (0)