(V ŽIVO) Škandal: Violeta Tomić in Uroš Lipušček jezna na POP TV, ker ju nocoj ne bo na glavnem soočanju – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Škandal: Violeta Tomić in Uroš Lipušček jezna na POP TV, ker ju nocoj ne bo na glavnem soočanju

(V ŽIVO)  Škandal: Violeta Tomić in Uroš Lipušček  jezna na POP TV, ker ju nocoj ne bo na glavnem soočanju

Zamira Nič od tega Violete Tomič in Uroša Lipuščka pa izvira iz dejstva, da nista povabljena na nocojšnje soočanje, ker jih ” ankete domnevno ne zaznavajo. V sporočilu za javnost, ki jo objavljamo spodaj  so zapisali, da gre za “vprašljivost novinarske etike na predvolilnih soočenjih”.

Predstavniki strank Nič od tega in DeSUS ter Dobra država so kritični do tega, da so bili izločeni iz nekaterih televizijskih soočenj pred evropskimi volitvami na komercialnih televizijah. Javnomnenjske ankete, ki pa po njihovem mnenju niso verodostojne, jim namreč kažejo slabši rezultat. Enakopravno obravnavo zahtevajo tudi s protestnim pismom.

Nosilec liste DeSUS in Dobre države Uroš Lipušček meni, da se na osnovi anket ne da določiti vrstnega reda strank, ker so razlike med njimi zaradi standardne napake premajhne. Hkrati opozarja, da ankete javnega mnenja ne merijo, temveč ga ustvarjajo.

Nosilka liste Nič od tega Violeta Tomić pa pravi, da je nedopustno, da je POP TV z velikega soočenja nekaj dni pred evropskimi volitvami izločila omenjeni dve listi. Meni, da so merjenja v anketah, ki so jim jih navedli kot argument za to, samo izgovor. “Mislim, da jih v bistvu motijo naša stališča glede ameriškega vmešavanja v zadeve EU,” je dejala za STA in izrazila veliko razočaranje. Opozorila je tudi na neustrezno komunikacijo in zavračanje elektronske pošte.

Tudi s protestnim pismom, ki so ga naslovili na omenjeno televizijo, so zato zahtevali enakopravno vključenost v nocojšnje soočenje.

To, da listi nista povabljeni na soočenje, ni samo žalitev za njiju, ampak tudi za nekaj tisoč državljanov, ki so prispevali podpise, da listi lahko nastopita na evropskih volitvah, izpostavlja Tomić. S tem se volivcem jemlje tudi demokratično pravico do informiranosti, dodaja. “O tem škandalu sem obvestila tudi mednarodne opazovalce,” je dejala. Hkrati pa je opozorila tudi na to, da so morali podpise za vložitev liste zbirati v času stavke upravnih enot, ko je bila oddaja podpisov ponekod otežena.

Še dobro, da imamo javno radiotelevizijo, pravi Tomić, a ob tem dodaja, da so neparlamentarne stranke tudi tam obravnavne neenako kot parlamentarne. “Ampak smo vsaj bili prisotni,” je dodala.

Lipušček, ki ima sicer kar nekaj pripomb tudi na soočenja na Radioteleviziji Slovenija, je prepričan, da “smo očitno nekomu v napoto zaradi našega mirovnega sporočila”.

“Tudi naše sporočilo mora priti do javnosti, mislim, da so to mediji, posebej pa televizija dolžni spoštovati, ne pa da na diskriminirajo glede na neke njihove subjektivne pogoje,” je za dejal Lipušček.

 

“Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco, sklicano zaradi izkazanih resnih nepravilnosti in najmanj nepoštene, če ne kar diskriminatorne medijske prakse v okviru predvolilnih soočenj za prihajajoče evropske volitve.

Datum in čas: Ponedeljek, 3. junij 2024, ob 12. uri.
Kraj: Pločnik pred POP TV.

V stranki NIČ OD TEGA in skupni listi DeSUS in Dobre države smo zgroženi ob očitnosti diskriminatornega in samovoljnega početje televizijske hiše POP TV (in še nekaterih), ki nas ni povabili na predvolilno soočenjo, četudi oglaševano kot pomemben prispevek k informiranosti volivcev.

Menimo, da je izključevanje določenih strank iz soočenj, četudi gre za televizijsko hišo v zasebni lasti, v nasprotju z osnovnimi načeli novinarske etike, ki vključujejo poštenost, nepristranskost in zagotavljanje celovitih informacij javnosti. Takšno ravnanje ne prispeva k demokratičnemu procesu, kvečjemu ga zavira. Obenem pa pomeni tudi tako vzvišenost kot nespoštljivost do volivcev, kajti namen medijskih hiš ni, da se se že vnaprej in pristransko odločajo v imenu volivcev, temveč morajo ostati izključno njihov informacijski servis.

Na novinarski konferenci bomo predstavniki obeh izključenih list podali izjavo, vas pa vabimo, da s svojim profesionalnim delovanjem prispevate k osvetlitvi situacije in obveščanju javnosti o tako ključnih vprašanjih, kot je pravica do informiranosti, ki vplivajo na vsebino demokratičnega procesa. Zavezanost novinarski etiki in resnici je ključna za zagotavljanje poštenih in transparentnih volitev.Upamo, da se boste novinarske konference udeležili. Prosimo vas, da svojo prisotnost potrdite na e-naslov: strankanicodtega@gmail.com.S spoštovanjem,Gregor Vovk Petrovski, predstavnik skupne liste Desus in Dobra država in Tjaša Zorc Rupnik, NIČ OD TEGA 🟣”

Veliko soočenje na POP TV bo nocoj  3. 6. ob 21.00, vodila ga bo Petra Kerčmar. Med samim soočenjem bo ekipa rubrike Dejstva na 24ur.com preverjala verodostojnost izjav politikov. “Priče smo širjenju dezinformacij na steroidih, napori za demontažo demokracije so izjemni, zato se brez Dejstev ne moremo boriti proti lažnim informacijam. Naš namen je znova razgaljati tiste politike in politične propagandiste, ki bodo načrtno širili laži in manipulirali s podatki, z merilnim orodjem Dejstvomer pa ponazorili, kaj drži in kaj ne,” pravi urednica rubrike Dejstva Alenka Marovt.

Novinarska konferenca predstavnikov stranke Nič od tega, na kateri so opozorili na domnevne nepravilnosti in nepoštene medijske prakse v okviru predvolilnih soočenj za prihajajoče evropske volitve; pločnik pred POP TV.

COMMENTS

Wordpress (0)