(V ŽIVO) Golobova vlada, ki dela inventuro dvoletnega dela, danes o priznanju Palestine – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Golobova vlada, ki dela inventuro dvoletnega dela, danes o priznanju Palestine

(V ŽIVO) Golobova vlada, ki dela inventuro dvoletnega dela, danes o priznanju Palestine

Vlada Roberta Goloba bo 1. junija zabeležila drugo leto na čelu države. Prvaki strank koalicije bodo črto pod opravljeno delo potegnili danes po seji vlade, na zahtevo SDS pa bo o tem razpravljal tudi odbor DZ. Prvo polovico mandata je sicer zaznamovalo sprejemanje kriznih ukrepov in ukrepov po poplavah ter napovedi o izpeljavi strukturnih reform.

Vladna koalicija, ki so jo po državnozborskih volitvah 2022 sestavile Gibanje Svoboda, SD in Levica, je mandat nastopila ob obljubah o “normalizaciji države”, drugačni politiki in sprejemanju ukrepov, ki so odpravljali poteze vlade Janeza Janše.

Ob prevzemu krmila države je sicer Golobova ministrska ekipa morala ob naraščajoči inflaciji in vojni v Ukrajini najprej zagristi v pripravo ukrepov za blaženje draginje in energetske krize. Njene siceršnje načrte so nadalje pomembno zaznamovale še obsežne ujme avgusta lani, pri čemer se je morala vlada spopasti s sanacijo posledic najhujše naravne nesreče v zgodovini države.

Medtem so v nastajanju velikopotezno napovedane reforme, med drugim zdravstva, sistema plač v javnem sektorju in davčne politike, ki na polovici mandata večinoma ostajajo še neuresničene. O dosedanjem delu vlade bodo po zasedanju na današnji redni seji vlade spregovorili prvaki koalicijskih Svobode, SD in Levice, premier Robert Golob, gospodarski minister Matjaž Han ter ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Govor o tem bo tudi na seji odbora DZ za notranje zadeve, na kateri bodo ob zahtevi SDS za izredno sejo DZ, razpravljali o predlogu priporočil vladi ob drugi obletnici delovanja in jo pozvali, naj “pri svojem delu spoštuje ustavni red, ravna po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deluje za blaginjo Slovenije”.

To so ministri ob svoji zaprisegi že obljubili, “a dogajanja in odločitve v zadnjih dveh letih ne kažejo, da se svoje zaprisege držijo”, menijo v SDS. Golobovi ministrski ekipi očitajo razpad zdravstvenega sistema, stavkovni val, zamujanje s pokojninsko, zdravstveno ter davčno reformo.

Vlada bo na današnji seji predvidoma obravnavala priznanje Palestine in sklep o tem posredovala v državni zbor, ki naj bi ga po napovedih potrdil prihodnji teden, s čimer bo postopek priznanja Palestine v Sloveniji zaključen.

Predloga sklepa o priznanju Palestine sicer ni na dnevnem redu današnje seje, ki so ga v sredo posredovali z vlade, je pa premier Robert Golob v minulih dneh napovedal, da bo vlada o tem danes odločala.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila že 9. maja. Takrat je napovedala, da bo odločitev v DZ poslala najkasneje do 13. junija. Kot je v ponedeljek dejal Golob, vlada s priznanjem ne bo čakala tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu Gaze v minulih dneh, kjer je Izrael izvedel več smrtonosnih napadov. Po njegovih besedah je priznanje sicer le prva etapa pri iskanju dolgoročne rešitve izraelsko-palestinskega konflikta, Slovenija pa je kot odgovorna članica Varnostnega sveta ZN dolžna narediti vse za vzpostavitev trajnega miru na Bližnjem vzhodu.

V torek so Palestino že priznale Španija, Norveška in Irska. Slovenija si je prizadevala, da bi Palestino z njo priznala še kakšna članica unije, a pri tem ni bila uspešna. Nekaj držav naj bi sicer o tem razmišljalo. Doslej je Palestino priznalo 145 članic ZN, vendar med njimi ni večine zahodnih držav. V zadnjem mesecu so jo poleg omenjene trojice evropskih držav priznale še štiri karibske države.

Pred vlado na Gregorčičevi  pa je ob začetku redne četrtkove seje napovedana tiskovna konferenca Mladih za podnebno pravičnost

Kot so sporočili je” prejšnji teden je državni zbor sprejel referendumsko vprašanje o drugem bloku jedrske elektrarne Krško in Resolucijo o dolgoročni rabi jedrske energije v Sloveniji. To so storili brez resne debate in upoštevanja predlogov Podnebnega sveta, predsednice Republike Slovenije, Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, Ministrstva za okolje, podnebje in energijo ter široke civilne družbe. S tem so se le še potrdili naši strahovi, da politiki ni interes zagotoviti transparentnega in strokovnega vodenja projekta. Takšno neupoštevanje stroke, predsednice, ministrstva in civilne družbe ne more iti kar v pozabo. Zato danes, v četrtek, 30.5.2024, ob 10.00 pred Vlado RS (Gregorčičeva ulica 25) organiziramo novinarsko konferenco. Organizira jo široka civilna družba – gibanje Mladi za podnebno pravičnost ter nevladne organizacije Focus, Umanotera, Greenpeace ter Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Na predsednika vlade bomo naslovili tri konkretne zahteve glede nadaljnjega upravljanja projekta JEK2 in energetske prihodnosti nasploh”.

COMMENTS

Wordpress (0)