(VIDEO) “Utrip laži” – Poglejte integralni posnetek satirične pesmi in dogajanja na Trgu republike, zaradi katerega je Svetlane Makarovič dobila tožbo Jožeta Možine in se zagovarja pred sodiščem – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Utrip laži” – Poglejte integralni posnetek satirične pesmi in dogajanja na Trgu republike, zaradi katerega je Svetlane Makarovič dobila tožbo Jožeta Možine in se zagovarja pred sodiščem

(VIDEO) “Utrip laži” – Poglejte integralni posnetek satirične pesmi in dogajanja na Trgu republike,  zaradi katerega je Svetlane Makarovič dobila tožbo Jožeta Možine in se zagovarja pred sodiščem

Spomnimo. 21. januarja 2021 je na Trgu republike potekal  petkov protest proti takratni vladi Janeza Janše,   v organizaciji Jaše Jenulla in “Protestne ljudske skupščine”. Posebno točko v takratnem performansu je dobila Svetlana Makarovič, ki je recitirala pesem “Utrip laži”. Kdo poklicni je lažnivec, kdo potvarja zgodovino, kdo ponižni hlapec vlade? O poznamo ga Možino. To zmene nikoli sito, našla svinja je korito, žre se pase in kozla itak drugega ne zna. Izkozlal je Pričevalce, stopil je med izdajalce, koncentracija sovraštva, kombinacija laži in poceni nastopaštva. Obrekljivec brez časti pljuval bi po partizanstvu, v rit je zlezel domobranstvu, rdeče zvezde se boji. Partizanstvo je vrednota, domobranstvo pa sramota. Dražgoše okrvavljene, kraj so častnega spomina. Smrt fašizmu, smrt janšizmu, jezik za zobe Možina”. Tako si je na Trgu republike dala duška Svetlana Makarovič.

Umetnica Svetlana Makarovič bi se morala včeraj  na okrožnem sodišču v Ljubljani zagovarjati zaradi satirične pesmi Utrip laži, ki jo je januarja in ne decembra  2021, kot so včeraj poročali mediji,  recitirala na protivladnem protestu  na Trgu republike. T ožbo sta vložila RTV Slovenija in novinar Jože Možina, a je sodišče obravnavo zaradi nejasnosti pri dokazih preložilo na jesen.

Prvi narok za glavno obravnavo je tako predviden 12. septembra, sta se strinjali nasprotni strani po tem, ko sodne poravnave nista uspeli doseči.

RTV Slovenija in Možina pesnico tožita za 2000 evrov odškodnine, ker je po njunem mnenju prekoračila pravico do časti in dobrega imena s tem, ko je v omenjeni pesmi Možino med drugim primerjala s poklicnim lažnivcem, hlapcem vlade in izdajalcem.

Makarovič je zavrnila, da bi se opravičila zaradi pesmi, prvi narok pa je sodnica Katarina Kumar preložila iz procesnih razlogov, ker je tožeča stran prepozno vložila pripravljalno vlogo.

V izjavi za medije je Makarovič dejala, da ne bo pristala na nobeno poravnavo ali opravičilo, ampak je izrazila veselje, da je prišlo do tožbe. Dejala je tudi, da je danes še dodatno ponosna na pesem, ki “je odlično napisana in gre za politično satiro, ki je mednarodno zaščitena”. Kot povod, da jo je napisala, je navedla “teror prejšnje vlade, ki je bil izrazito desničarski in profašistični”. S pripeto rdečo zvezdo, ki danes po njenem mnenju ni ne strankarski in ne politični, ampak moralni simbol, je obenem povabila na svoj tradicionalni koncert Nosil bom rdečo zvezdo 4. junija na Kongresnem trgu.

Odvetnika Žiga Podobnik in Sanja Brezinščak, ki zastopata nasprotno stran, pa sta v izjavi pojasnila, da so tožbo vložili, ker pesem po oceni tožnikov presega satiro oziroma sploh ni satira.

COMMENTS

Wordpress (0)