Mirovne konferenca o Ukrajini: Predsednik Joe Biden bo verjetno izpustil ukrajinski vrh naslednji mesec zaradi zbiranja sredstev v Hollywoodu – TOPNEWS.si

Mirovne konferenca o Ukrajini: Predsednik Joe Biden bo verjetno izpustil ukrajinski vrh naslednji mesec zaradi zbiranja sredstev v Hollywoodu

Mirovne konferenca o Ukrajini:   Predsednik Joe Biden bo verjetno izpustil ukrajinski vrh naslednji mesec zaradi zbiranja sredstev v Hollywoodu

Poudarek mirovne konference o Ukrajini, ki jo gosti Švica, bo na jedrski varnosti, varnosti hrane, svobodi plovbe in humanitarnih vidikih, ne pa na zahtevah po umiku ruskih sil poročaportal  Swissinfo. ch.

Po zadnjih podatkih je sodelovanje na mirovni konferenci sredi junija doslej napovedalo 70 držav, ‘večina na ravni voditeljev držav ali vlad’. Polovica jih je iz Evrope, druga polovica iz preostalega sveta. Zelenski je v nedeljskem video sporočilu pozval svoja kolega iz ZDA in Kitajske, Joeja Bidna in Xi Jinpinga, naj se udeležita mirovne konference v Ukrajini. “Prosim, podprite mirovni vrh s svojim vodstvom in udeležbo,” je dejal.

“Obračam se na voditelje sveta, ki se še vedno držijo ob strani globalnim prizadevanjem svetovnega mirovnega vrha: na predsednika Bidna, voditelja Združenih držav, in predsednika Xija, voditelja Kitajske,” je v video sporočilu dejal Zelenski. Prosil jih je še, naj podprejo vrh s svojim sodelovanjem. Prepričan je namreč, da so prizadevanja globalne večine najboljše zagotovilo, da se bo izpolnilo zaveze.

Vrh o Ukrajini bo gostil švicarski Luzern med 15. in 16. junijem. Švicarska vlada, ki dogodek organizira na prošnjo Ukrajine, je sporočila, da so povabili 160 delegacij, Rusije ni med njimi. Po navedbah Zelenskega je udeležbo potrdilo več kot 80 držav.

Švicarsko zvezno ministrstvo za zunanje zadeve (FDFA) je dvomilo o izjavah ruskega zunanjega ministrstva, da se bo vrh osredotočil na mirovni načrt ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v desetih točkah.

Glede na spletno stran ruskega zunanjega ministrstva je tiskovna predstavnica Maria Zakharova na medijski konferenci povedala, da ima Rusija kopijo končnega dnevnega reda vrha – ki še vedno vsebuje devet od desetih točk Zelenskega.

Te točke vključujejo “končno zahtevo”, da Rusija umakne svoje enote in se vrne na meje iz leta 1991, odškodnine in odškodnine iz zamrznjenega ruskega premoženja. Rusija je ugotovila, da je mirovna konferenca v Bürgenstocku zato obsojena na neuspeh.

Rusija je dejala, da ne vidi smisla v konferenci, na katero Moskva trenutno ni povabljena. Komentarji Zelenskega so prišli dva dni po tem, ko so ruski viri povedali, da je Putin pripravljen ustaviti vojno v Ukrajini z dogovorjeno prekinitvijo ognja, ki priznava trenutne črte bojišča.

Biden kljub vztrajni podpori Kijevu še ni potrdil udeležbe na vrhu. Predsednik Joe Biden bo verjetno izpustil ukrajinski vrh naslednji mesec, ker se odvija sočasno z zbiranjem sredstev za kampanjo v Kaliforniji, ki naj bi se ga udeležil skupaj z Georgeom Clooneyjem , Julio Roberts in drugimi zvezdami.

Švica je konferenco napovedala za 15. in 16. junij po srečanju skupine sedmih v Italiji. Več voditeljev G-7 se namerava pridružiti, vendar ne Biden ne podpredsednica Kamala Harris nista predvidena, sodeč po ljudeh, ki so seznanjeni z zadevo in so želeli ostati neimenovani, ko so razpravljali o zasebnih posvetovanjih. Predsednik Vladimir Putin ni bil povabljen in tudi voditelji drugih držav nameravajo izostati.

Kitajska pa je med drugim sporočila, da mora biti mirovna konferenca organizirana tako s strani Rusije kot Ukrajine. Xi velja za strateškega zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina.

COMMENTS

Wordpress (0)