“Lupimo in čistimo, ribamo, sekljamo; strgamo, pasiramo, kuhano vam damo …” – “Tedenski utrip” delovanja Golobove vlade – TOPNEWS.si

“Lupimo in čistimo, ribamo, sekljamo; strgamo, pasiramo, kuhano vam damo …” – “Tedenski utrip” delovanja Golobove vlade

“Lupimo in čistimo, ribamo, sekljamo; strgamo, pasiramo, kuhano vam damo …” – “Tedenski utrip” delovanja Golobove vlade

Se spomnite legendarnega oglasa za frutek? Eden najbolj prepoznavnih TV-oglasov naše mladosti. “Lupimo in čistimo,ribamo, sekljamo; strgamo, pasiramo,kuhano vam damo …,” tako bi lahko na kratko strnili delovanje vlade Roberta Goloba v preteklem tednu, ki ga sicer objavljajo vladni urad za informiranje v “Tedenskem utripu vlade”. Zadeve je seveda strnil tudi premier Robert Golob nadružbenem omrežju Facebook.

“Zdravstvo je prioriteta te vlade, z razmejitvijo javnega in zasebnega zdravstva bomo poskrbeli, da ne bo več prepletanja med enim in drugim.« Predsednik vlade dr. Robert Golob. Predsednik vlade Robert Golob se je udeležil slavnostne akademije ob 130. obletnici delovanja Splošne bolnišnice Novo mesto, kjer je bil slavnostni govornik. Dogodka so se udeležili tudi poslanci Svobode v Državnem zboru, srečali so se tudi s člani dolenjskega regijskega centra Gibanja Svoboda. Dr. Robert Golob je pohvalil razvoj novomeške bolnišnice, ki je tudi močno povezana s tamkajšnjo lokalno skupnostjo, kar so potrdili tudi člani dolenjskih lokalnih odborov Gibanja Svoboda,” so zapisali na uradnem profilu predsednik vlade.

 

Druga tema okoli katere se je gibalo vrtelo dogajanje minulega tedna je bilo seveda priznanje Palestine, kjer je prišlo do razpoke med kabinetom predsednika vlade  – konkretno državnim sekretarjem Vojkom Volkom in kandidatom za evropske volitve koalicijske stranke SD Milanom Brglezom. A predsednik vlade je zadevo takole zašpičil na Facebook profil.

Pozdravljam današnjo napoved voditeljev Kraljevine Španije, Republike Irske in Kraljevine Norveške o priznanju Palestine. V zadnjih tednih sem bil z njimi v tesnem in rednem stiku, v naslednjih dneh pa bom tudi s številnimi kolegi iz držav članic, ki še niso priznale Palestine, v upanju, da se pridružijo našemu procesu priznanja v bližnji prihodnosti.
Slovenska vlada je kot prva iz skupine držav, podpisnic posebne izjave ob robu Evropskega sveta (Slovenija, Španija, Irska, Malta), začela proces priznanja Palestine, v katerem smo izrazili pričakovanja, ne pa pogoje, za obe strani. V nedavnem pismu voditeljem držav članic EU sem tiste, ki še niso priznali Palestine, pozval, da se pridružijo našemu procesu priznanja. Z jasno izraženimi pričakovanji do vseh strani lahko sodelujemo, združeni in močni, da bi dosegli skupni cilj priznanja v službi človeštva, miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu. Več držav bo z nami, močnejši bo naš vzvod na obe strani za doseganje premirja in izpustitev talcev.
Proces vodimo zato, ker želimo stvari spremeniti z zavedanjem, da Palestinci potrebujejo več kot le simbolično gesto priznanja. Podpiramo napore EU in širše mednarodne skupnosti, ki skuša z javnim političnim pritiskom in diplomatskimi napori priti do premirja. Radi bi pripomogli k reformiranju in opolnomočenju Palestinske oblasti, ki bo zastopala svoje prebivalstvo tako na Zahodnem bregu kot v Gazi in ga vodila k rešitvi dveh držav, ki jo kot rešitev za trajen mir vidi skoraj ves svet. Samo takrat, ko bodo vsi akterji v regiji in v svetu sprejeli realnost rešitve dveh držav in ko bodo naslovljena osrednja vprašanja izraelsko-palestinskega vprašanja, bo na Bližnjem vzhodu mogoč trajen mir in bodo Izraelci in Palestinci lahko zaživeli drug ob drugem v varnosti in stabilnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)