Janez Janša nad Pirc Musarjevo zaradi stališča, da so”izjave v smeri pritiska na neodvisnost ICC in njegovega tožilca nesprejemljive in zavržne” – TOPNEWS.si

Janez Janša nad Pirc Musarjevo zaradi stališča, da so”izjave v smeri pritiska na neodvisnost ICC in njegovega tožilca nesprejemljive in zavržne”

Janez Janša nad Pirc Musarjevo zaradi stališča, da so”izjave v smeri pritiska na neodvisnost ICC in njegovega tožilca nesprejemljive in zavržne”

 

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je po nedavni zahtevi tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) za izdajo nalogov za prijetje voditeljev Izraela in Hamasa pozvala k nujni neodvisnosti delovanja sodišča. Izjave v smeri pritiska na neodvisnost ICC in njegovega tožilca je označila za nesprejemljive in zavržne.

 

“Mednarodno kazensko sodišče je nastalo prav zaradi potrebe po jasnem sporočilu vsem posameznikom, vključno z voditelji držav, da niso imuni pred izvajanjem zločinov proti človečnosti. In zločin je zločin. Za izvajanje zločinov proti človeštvu enostavno ni izgovora. Vsak sum zločina je treba dokazati,” je sporočila.

Kot je dodala, gre za univerzalno načelo, ki velja v vsaki demokratični državi in velja tudi za ICC. “In ponovno: osumljenec za izvajanje zločinov proti človeštvu ne more imeti imunitete in ne more biti nad pravom,” je poudarila v izjavi, ki jo je posredoval njen urad.

Dodajajo še, da je Slovenija država pogodbenica Rimskega statuta in podpira delovanje ICC od njegove ustanovitve dalje, Mednarodno kazensko sodišče pa izpostavljajo kot pomembno civilizacijsko pridobitev v boju zoper nekaznovanost najbolj odgovornih za vojne zločine in zločine zoper človečnost.

Glavni tožilec ICC Karim Khan je v ponedeljek zahteval izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa. Ti naj bi zagrešili vojne zločine v napadu na Izrael in ofenzivi v Gazi. Tako Izrael kot Hamas sta bila do odločitve Khana kritična.

Tudi predsednik ZDA Joe Biden je zahtevo kritiziral, češ da med Izraelom in Hamasom ni enakovrednosti. Njegova vlada je celo izrazila pripravljenost sodelovati s kongresniki glede sankcij proti ICC. Podobno je Nemčija ocenila, da tožilec z zahtevo za priporne naloge ustvarja lažen vtis enakovrednosti.

Slovensko zunanje ministrstvo je v odzivu sporočilo, da je treba zločine, storjene v Izraelu in Palestini od 7. oktobra lani, preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce. Pozdravilo je napredek pri preiskavi razmer v Palestini.

 

COMMENTS

Wordpress (0)