Zaradi (ne)priznanja Palestine Milan Brglez pozval Vojka Volka, “da se odmaknemo od maksime, po kateri je človek človeku Volk”- Olja na ogenj pa je sinoči prilil še Mladi forum SD-ja, ki je pozval Goloba, “naj bo mož beseda in Palestino brezpogojno prizna 28. maja” – TOPNEWS.si

Zaradi (ne)priznanja Palestine Milan Brglez pozval Vojka Volka, “da se odmaknemo od maksime, po kateri je človek človeku Volk”- Olja na ogenj pa je sinoči prilil še Mladi forum SD-ja, ki je pozval Goloba, “naj bo mož beseda in Palestino brezpogojno prizna 28. maja”

Zaradi (ne)priznanja Palestine Milan Brglez pozval Vojka Volka, “da se odmaknemo od maksime, po kateri je človek človeku Volk”- Olja na ogenj pa je sinoči prilil še Mladi forum SD-ja, ki je pozval Goloba, “naj bo mož beseda in Palestino brezpogojno prizna 28. maja”

Vlada je na četrtkovi seji sicer interno razpravljala o priznanju Palestine, a o tem ni sprejela nobenih odločitev, je na vladni tiskovni konferenci po seji včerja pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred sejo sicer povedala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem, potem ko so to v sredo napovedale Irska, Španija in Norveška. Mladi forum SD – ja pa je sinoči pred DZ-jem pozval Goloba, naj jo Slovenija 28. maja “brezpogojno prizna”. Norveška, Irska in Španija so napovedale, da bodo 28. maja priznale Palestino medtem, ko je državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk včeraj dejal, da  gredo slovenska prizadevanja v smeri , “da  poišče še eno skupino držav za priznanje, nadaljuje v dogovoru s trojico, ki bo Palestino priznala 28. maja, da bi dali priznanju še večjo težo”. Po neuradnih informacijah iz vladnih vrst se Slovenija za sočasno priznanje Palestine zdaj dogovarja s skupino držav, v kateri so še Luksemburg, Francija, Belgija in Portugalska.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij. Medtem so včearj  pri poslanski skupini SDS pripravili poslansko pobudo, da Slovenija prizna Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preseli svoje veleposlaništvo, ki je trenutno v Tel Avivu.

“S to odločitvijo bi Slovenija okrepila dvostranske odnose z Izraelom ter izkazala spoštovanje do izraelske kulture, zgodovine, identitete in zakonodaje. S tem bi Slovenija izrazila podporo izraelski samostojnosti, suverenosti in samoodločbi. Poleg okrepitve diplomatskih vezi bi ta odločitev prispevala tudi k spodbuditvi večje gospodarske, tehnološke in kulturne izmenjave med državama,” je v pobudi, naslovljeni na vlado, zapisal poslanec SDS Žan Mahnič.

Zaradi  domnevnega zavlačevanja pri (ne)priznanja Palestine pa  e včeraj počilo  koaliciji, evropski poslanec Milan Brglez iz SD je v intervjuju za Objektiv krivdo za zavlačevanje pri priznanju Palestine naprtil Vojku Volku, državnemu sekretarju v kabinetu predsednika vlade Roberta Goloba. »Če sem prav obveščen, svetovalec premiera za zunanjo politiko Vojko Volk priznanju Palestine nasprotuje. En človek zaustavlja celotno državo. Koalicija je zdaj tako sestavljena, da imajo v njej posamezniki disproporcialno moč in delajo zadeve po svoje,« je bil oster Brglez.

Volk je Brglezu vrnil, da zavaja javnost z neresnicami o njegovem delu in o delu slovenske vlade: “Nenavadno je, da ob tem izkazuje popolno nerazumevanje delovanja vlade in sprejemanja vladnih odločitev. Še najbolj nenavadno pa je, da napada vlado, v katero se ponuja za zunanjega ministra”.
V tretjem, trenutno zadnjem krogu izmenjave med kandidatoma za evropskega poslanca, je Brglez kot netočno označil Volkovo trditev, da naj bi se ponujal za zunanjega ministra. Še več: “Za razliko od njega se sam nisem nikoli ponujal za zunanjega ministra.« Brglez še trdi, da kot nekdanji predsednik državnega zbora zelo dobro pozna vladne postopke in da tudi ve, “da spoštovanje naše ustave tudi v zunanji politiki zahteva, da se odmaknemo od maksime, po kateri je človek človeku Volk”. Po neuradnih informacijah naj bi bil prav Vojko Volk tisti , ki je postavil slovenske pogoje za priznanje Plaestine in sicer: napredek glede dogovora o premirju v Gazi in izpustitvi talcev. Mladi Forum SD-ja pa je v sinočnjem prformensu pred DZ-jem  od predsednika vlade Roberta Goloba zahteval brezpogojno priznanje Palestine.

 

Začnimo kot je treba; v Gazi smo priča genocidu. Pika.
🔻Uničena mesta, stradajoče množice – pred našimi očmi se odvijajo nepopisljive grozote. Izraelska vojska in vlada brezbrižno kršita mednarodno humanitarno pravo in pravo oboroženih spopadov. Več deset tisoč civilistov je bilo ubitih, skoraj celotno prebivalstvo je prisiljeno zapustiti svoje domove.
🔻Slovenija je bila med državami Evropske unije v prvi vrsti teh naporov. Kljub temu se je premier Robert Golob v zadnjem trenutku odločil, da Palestine ne bo priznal skupaj z Irsko in Španijo, temveč šele po evropskih volitvah in še to le pogojno. Irska in Španija sta se že odločili priznati Palestino, pridružila naj bi se jim še Norveška. Danes bi bili na svojo državo lahko spet ponosni – a je ta vlak sramotno zamudila.
🔻Takšna nepremišljena in oportunistična zunanja politika, ki jo vodi kabinet predsednika vlade škodi mednarodnemu ugledu Slovenije in jo postavlja v vlogo nezanesljive partnerice. Samostojno delovanje premierja razvodeni učinek priznanja in enoten poziv več članic Evropske unije je pri tem ključen.
🔻Čeprav je priznanje simbolično, gradi pomembne dolgoročne temelje za enakovredno obravnavo palestinskega naroda. Spomnimo se naše lastne zgodovine – nismo zavračali “majhnih” baltskih držav, ko so nas prve priznale, čeprav niso bile vplivne. Tudi predali se nismo, ko so nam ZDA sprva odrekale samostojnost.
Priznanje je prvi korak; slediti morata embargo na uvoz orožja in vzpostavitev sankcij.
🔻V Mlademu forumu zavračamo svet v katerem se stradanje in genocid uporabljata, kot legitimni orodji za doseganje nacionalnih ciljev kogarkoli in kjerkoli. Kdaj bodo nedolžni civilisti poplačali ceno terorističnih napadov? Kdaj bo umorjenih dovolj otrok, da bo pravici zadoščeno? Kje so meje samoobrambe in kje so meje človečnosti? Čas je, da se Slovenija postavi na stran človečnosti in pošlje Izraelu in svetu jasno sporočilo.
Pozivamo premierja, naj je mož beseda: Palestino naj prizna 28. brezpogojno

COMMENTS

Wordpress (0)