Kdo vse bo jutri prišel v Teheran, da bi se poklonil Raisiju? – Na pogrebu pričakujejo 15 voditeljev držav in več deset drugih predstavnikov tujih vlad – TOPNEWS.si

Kdo vse bo jutri prišel v Teheran, da bi se poklonil Raisiju? – Na pogrebu pričakujejo 15 voditeljev držav in več deset drugih predstavnikov tujih vlad

Kdo vse bo jutri prišel v Teheran, da bi se poklonil Raisiju? – Na pogrebu pričakujejo 15 voditeljev držav in več deset drugih predstavnikov tujih vlad

V iranski prestolnici Teheran se je po navedbah državne televizije danes na žalni slovesnosti za predsednikom Ebrahimom Raisijem zbralo več milijonov ljudi. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je ob začetku procesije vodil molitev pred krstami Raisija in drugih, ki so se smrtno ponesrečili v nedeljo v helikopterski nesreči.

Po molitvi se je procesija s krstami Raisija, zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana in drugimi premaknila izpred teheranske univerze v smeri Trga svobode na zahodu prestolnice. Ulice so bile polne žalujočih privržencev vlade, ki so se poslavljali od državnikov. Številni so v rokah držali slike preminulih.

“Izgubili smo ugledno osebnost. Bil je zelo dober brat. Bil je učinkovit, sposoben, iskren in resen uradnik,” je dejal Hamenej iraškem predsedniku vlade Mohamedu Šiji al Sudaniju, ki se je mudil na obisku.

Poleg višjih predstavnikov iranske politike in vojske so se slovesnosti danes udeležili tudi tuji gostje, med njimi vodja političnega urada palestinskega gibanja Hamas Ismail Hanija in predstavnik libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah Naim Kasem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hamenej je po nesreči razglasil petdnevno žalovanje, ki bo trajalo do petka. Raisija bodo v četrtek pokopali v šiitskem centru njegovega rojstnega mesta Mašhad. Na pogrebu pričakujejo tudi visoke predstavnike prijateljskih držav Irana. Po poročanju iranske tiskovne agencije Irna je udeležbo potrdilo 15 voditeljev in več deset drugih predstavnikov tujih vlad – med drugim bo prišel kitajski podpredsednik vlade Zhang Guoqing, predstavnika bo na pogreb poslala tudi Rusija.

Medtem ko so podporniki vlade žalovali za Raisijevo smrtjo, so njegovi nasprotniki pozdravili izgubo človeka, ki je bil pomemben del političnega vrha, ki zatira in zapira drugače misleče, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V času konservativne Raisijeve vlade se je v Iranu okrepila represija, zaprli so številne novinarje in aktiviste.

Iranski predsednik Raisi je v nedeljo skupaj z zunanjim ministrom Amir-Abdolahianom umrl v strmoglavljenju helikopterja na severozahodu Irana. Umrlo je vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

Dolžnosti predsednika je v skladu z ustavo začasno prevzel podpredsednik Mohamed Mohber, ki mora v roku 50 dni pripraviti vse potrebno za izvedbo predsedniških volitev. Iranci bodo novega predsednika države izbirali na volitvah 28. junija. Zunanjega ministra Amir-Abdolahiana je medtem nasledil njegov namestnik Ali Bageri, ki je bil doslej tudi glavni pogajalec Irana v jedrskih pogajanjih z Zahodom.

COMMENTS

Wordpress (0)