Tanjo Fajon, zaradi izrečenega sožalja ob smrti Ebrahima Raisija za izraelsko televizijo, zdaj zmerjajo z “Teheransko princeso” – TOPNEWS.si

Tanjo Fajon, zaradi izrečenega sožalja ob smrti Ebrahima Raisija za izraelsko televizijo, zdaj zmerjajo z “Teheransko princeso”

Tanjo Fajon, zaradi izrečenega sožalja ob smrti Ebrahima Raisija za izraelsko televizijo, zdaj zmerjajo z “Teheransko princeso”

“To je šokantna novica za celoten svet, takšna novica. Celotna Evropska unija je poslala izraze žalovanja iranskemu ljudstvu in tudi vsem družinam, ki jih je prizadel ta grozen incident,” je  ministrica za zunanje zadeve  Tanja Fajon izjavila  za izraelsko televizijo ob  smrti iranskega predsednika

Nato jo je novinar popravil: “To je oseba, ki so ga poimenovali “teheranski klavec”. Bil je odgovoren za eksekucije tisočev Irancev, v času revolucije pa vse do danes. Deklice z razkritimi lasmi končajo v zaporu, nekatere v zaporu ubijejo To je oseba, za katero žalujete?”

Ministrica je odgovorila: “Mislim, da je čas za žalovanje”. Nato se je vsulo na družbenih omrežjih. Napadla sta jo Žan Mahnič in Andrej Tonin.

 

Nato je sledila še obdelava medijev v orbiti opozicijske SDS in pozivi k odstopu.

 

Izrael je  sicer zaradi napovedanega priznanja Palestine svoje veleposlanike na Norveškem, Irskem in v Španiji danes poklical v domovino na pogovore, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Obenem nameravajo na pogovore povabiti veleposlanike omenjenih držav v Izraelu.

“Irski in Norveški danes pošiljam ostro sporočilo: Izrael tega ne bo molče gledal. Pravkar sem odredil vrnitev izraelskih veleposlanikov iz Dublina in Osla v Izrael na nadaljnja posvetovanja v Jeruzalem,” je dejal Kac. Kasneje so podoben ukrep odredili še za izraelskega veleposlanika v Španiji.

“Izrael ne bo ostal tiho, sledile bodo druge hude posledice,” je dodal Kac. Izraelsko zunanje ministrstvo je pred tem na družbenem omrežju X objavilo videosporočilo, namenjeno Irski, v katerem je opozorilo, da s priznanjem Palestine tvega, da postane lutka v rokah Irana in palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Kot so dodali, bo priznanje le še spodbudilo ekstremizem in nestabilnost.

Izraelsko zunanje ministrstvo je obenem na pogovore povabilo veleposlanike Irske, Španije in Norveške, ki jim nameravajo pokazati videoposnetek ugrabitve izraelske vojakinje 7. oktobra lani, ko je Hamas napadel Izrael, poroča britanski BBC.

Norveški premier Jonas Gahr Store je danes sporočil, da bo Norveška Palestino priznala 28. maja. Odločitev glede priznanja Palestine 28. maja sta kmalu zatem sporočili še Irska in Španija.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazil pripravljenost priznati Palestino, “ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne”. Slovenska vlada je pred dvema tednoma začela postopek priznanja, ki ga želi zaključiti do 13. junija. Premier Robert Golob je dopustil možnost, da bi postopek zaključili hitreje.

Nove pobude priznanja neodvisne Palestine po svetu dobivajo zagon v luči izraelske ofenzive v Gazi, kjer je bilo v skoraj osmih mesecih napadov ubitih več kot 35.000 Palestincev, izraelska vojska pa krepi aktivnosti tudi na zasedenem Zahodnem bregu.

COMMENTS

Wordpress (0)