Kdo so bili zmagovalci sinočnjega velikega soočanja nosilcev list na nacionalki? – TOPNEWS.si

Kdo so bili zmagovalci sinočnjega velikega soočanja nosilcev list na nacionalki?

Kdo so bili zmagovalci sinočnjega velikega soočanja nosilcev list na nacionalki?

V prvem soočenju pred evropskimi volitvami na TV Slovenija so bili gostje nosilci list parlamentarnih strank.. V studiu so bili Irena Joveva (Gibanje Svoboda), Romana Tomc (SDS), Matjaž Nemec (SD), Matej Tonin (NSi), Nataša Sukič (Levica), Peter Gregorčič (SLS) in Klemen Grošelj (Zeleni Slovenije). Teme so bile sodba Evropskega sodišča, ki je razburila slovenske ribiče, migracijski pakt, zeleni prehod in vloga EU-ja v vojnah blizu nas.

Skupni imenovalec sedmih predstavnikov strank parlamentarnih stran je zavzemanje za mir v Evropski uniji v stilu lepotnih tekmovanj, kjer  zmagovalke vedno poudarijo “mir v svetu ” in “varovanje narave”  in skrb za “živali in ljudi”.

Romana Tomc je bila kritična do namere vlade, da prizna Palestino kot državo in dejala, da mora EU pomagati Ukrajini, ki »brani Evropo«. Glede Hamasa pa je dejala, da mora »takoj izpustiti talce in predati orožje«. Matjaž Nemec je zadovoljen s tožilcem ICC-ja, ki zahteva aretacijo vodstva Izraela in Hamasa. Dejal je, da ima Hamas v svojem programu izbris Izraela, da pa ima tudi vlada Izraela kot cilj vzpostavitev prvobitne judovskedržave. Klemen Grošelj je dejal, da je vojaška, humanitarna in finančna pomoč Ukrajini neizogibna, zavzema pa se tudi za takojšnje priznanje Palestine, a »da to ne prinaša miru«. »«Hamas se mora odpovedati terorizmu in priznati obstoj Izraela,« je dejal. Irena Joveva je navedla, da je Evropa močna, če je enotna, kar je pokazala v primeru Ukrajine. A to enotnost »pogreša pri obsodbi izraelskega agresorja«. Pri tem obsoja Hamas in zahteva izpustitev talcev. Peter Gregorčič pozdravlja potezo tožilca ICC-ja. Meni, da je treba izpustiti talce in nato mora Evropa postaviti pogoje, po izpolnitvi katerih bo priznala Palestino. Matej Tonin bi v Gazo poslal modre čelade, kakršne smo videli v Bosni in Hercegovini, s tem bi lahko vzpostavili tudi civilne oblasti.Nataša Sukič poudarja, da bi se morala Evropska unija izviti iz odvisnosti od ZDA in postati »aktivna mirovnica«. Pri tem meni, da da več orožja pomeni samo več smrti. O Gazi je dejala, »da je Evropska unija popolnoma odpovedala« in da se tam dogaja genocid.

Na družbenih omrežjih so ocene glede tega kdo so bili zmagovalci in poraženci sinočnjega soočanja različne. Ob tem je zanimiva dilema desne tvitosfere, ki  namesto na Tomčevo stavi  na Gregorčiča, ki ga podpira i Bojan Požar. Le kaj bodo rekli v SDS?

 

Andraž Zorko iz Valicona je  na vprašanje  v sinočnjih Odmevih kaj bo odločilo tekmo za mesta v evropskem parlamentu dejal, da klasični mediji in družbena omrežja ne bodo odločilna: “Po mojem mnenju soočanja in kakršnikoli osebni nastopi posameznikov, kajti tukaj gre za volitve, kjer so posamezniki bistveno bolj izpostavljeni, kot na primer pri državnozborskih volitvah. Potem v drugi vrsti delo na terenu, se pravi obiskovanje krajev v Sloveniji, druženje z ljudmi, doseganje čimvečje prisotnosti in opaznosti po tej plati , šele na tretje mesto bi dal pa pojavljanje v javnosti v klasičnih medijih in  na družbenih omrežjih.”

COMMENTS

Wordpress (0)