(VIDEO) Iran v pripravah na razglasitev usode svojega predsednika Ebrahima Raisija – Posnetki brezpilotnikov kažejo na najhujše – TOPNEWS.si

(VIDEO) Iran v pripravah na razglasitev usode svojega predsednika Ebrahima Raisija – Posnetki brezpilotnikov kažejo na najhujše

(VIDEO) Iran v pripravah  na razglasitev usode svojega predsednika Ebrahima Raisija  – Posnetki brezpilotnikov kažejo na najhujše
Reševalne ekipe na severozahodu Irana so zgodaj zjutraj našle razbitine helikopterja, ki je prevažal predsednika 63-letnega Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amirja Abdolahiana, vendar nobenih znamenj življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na iransko državno televizijo.

“Ob najdbi helikopterja še ni bilo znakov, da bi bili potniki helikopterja živi,” je približno 15 ur po izginotju helikopterja v iranski pokrajini Vzhodni Azerbajdžan poročala državna televizija. Vodja iranskega Rdečega polmeseca Pirhosein Kulivand je povedal, da so se reševalne ekipe po najdbi helikopterja odpravile proti kraju nesreče.

Iranski mediji, med njimi tiskovna agencija Fars, so delili posnetke iz drona, ki so bili videti kot razbitine helikopterja. Državna televizija je zgodaj davi poročala, da je turški dron zaznal koordinate nesreče in o tem obvestil iranske reševalce.

Rdeči polmesec je sporočil, da v iskalni akciji v težkih razmerah na goratem območju, ki ga pokrivata gosta megla in dež, sodeluje 73 reševalnih ekip. Notranji minister Ahmad Vahidi je pred tem dejal, da je helikopter v slabem vremenu trdo pristal. Irance je pozval, naj poslušajo le informacije državnih medijev, ne pa tujih, ki naj bi bili sovražni islamski republiki.

V Raisijevem konvoju na poti iz Azerbajdžana so bili trije helikopterji, druga dva pa sta varno prispela na cilj, je poročala tiskovna agencija Tasnim.Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je Irance pozval, naj ne skrbijo za vodstvo islamske republike, in dejal, da delo države ne bo moteno.”Upamo, da bo vsemogočni Bog našega dragega predsednika in njegove spremljevalce v polnem zdravju vrnil v naročje naroda,” je dejal v nagovoru na nacionalni televiziji, medtem ko so muslimanski verniki molili za Raisijevo varno vrnitev

“Iran se pripravlja na razglasitev usode svojega predsednika Ebrahima Raisija po strmoglavljenju njegovega helikopterja. Od prijave nesreče je minilo približno 8 ur. 8 ur brez telefonskega klica, piska, radijskega klica, odziva črne skrinjice ali znaka življenja nekoliko potrjuje tisto, česar se iranski državni mediji bojijo poročati in priznati. Iran se zadnje 3 ure pripravlja na obsežno objavo. Bojim se, da že poznamo odgovor. To je posnetek enega od številnih brezpilotnih letalnikov, ki so trenutno uporabljeni pri iskanju Raisija. Videti je, da je več visokih hribov in gora, kar je pomešano z močno meglo običajno recept za katastrofo.

🔥🚨DEVELOPING: Iran has been preparing to announce the fate of their president Ebrahim Raisi after his helicopter crashed. Around 8 hours has passed since the crash was reported.

8 hours without any phone call, beep, radio dial in, black box response, or sign of life somewhat… pic.twitter.com/jEIxVRTb5n

— Dom Lucre | Breaker of Narratives (@dom_lucre) May 19, 2024

Izrazi zaskrbljenosti in ponudbe za pomoč so prišli tudi iz tujine, vključno z Irakom, Kuvajtom, Katarjem, Savdsko Arabijo, Sirijo, Rusijo in Turčijo, pa tudi iz EU, ki je aktivirala svojo kartografsko službo za hitro odzivanje, da bi pomagala pri iskanju.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani se je zahvalil vladam in mednarodnim organizacijam za njihovo sočutje in ponujeno pomoč pri iskanju in reševanju.

Tiskovni predstavnik State Departmenta je sporočil, da pozorno spremljajo poročila o morebitnem težkem pristanku helikopterja v Iranu, v katerem sta bila iranski predsednik in zunanji minister in dodal, da drugih komentarjev nima.

“Predsednik ZDA Joe Biden je bil obveščen o nesreči”, je pod pogojem anonimnosti povedal ameriški uradnik. Raisi je predsednik od leta 2021, ko je nasledil zmernega Hasana Rohanija. V Iranu je septembra 2022 izbruhnil val protestov, ki jih je sprožila smrt iransko-kurdske ženske Mahse Amini v priporu, potem ko je bila aretirana zaradi domnevnega kršenja pravil o oblačenju.

Zaradi vojne v Gazi so se napetosti v regiji ponovno povečale, po vrsti zaostrovanj pa je Teheran aprila letos izstrelil na stotine raket in izstrelkov neposredno na Izrael.

Raisi je v govoru po nedeljski inavguraciji jezu poudaril iransko podporo Palestincem. “Verjamemo, da je Palestina prvo vprašanje muslimanskega sveta, in prepričani smo, da Iranci in Azerbajdžanci vedno podpirajo prebivalce Palestine in Gaze ter sovražijo sionistični režim,” je dejal Raisi.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki ga Združene države Amerike in EU štejejo za teroristično skupino, je sporočil, da ob bolečem dogodku izraža popolno solidarnost z Islamsko republiko Iran, njenim vodstvom, vlado in ljudstvom.

COMMENTS

Wordpress (0)