(VIDEO) “Zgodilo se je čisto blizu vas: Šok je toliko večji, ker Slovaška pogosto je Slovenija…” – Po tem atentatu na Fica “nič več ne bo, kot je bilo..” – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Zgodilo se je čisto blizu vas: Šok je toliko večji, ker Slovaška pogosto je Slovenija…” – Po tem atentatu na Fica “nič več ne bo, kot je bilo..”

(VIDEO) “Zgodilo se je čisto blizu vas: Šok je toliko večji, ker Slovaška pogosto je Slovenija…” – Po tem atentatu na Fica “nič več ne bo, kot je bilo..”

Podpredsednik slovaške vlade Tomas Taraba je za BBC povedal, da verjame, da premier Robert Fico ni več v življenjski nevarnosti, saj naj bi operacija po poskusu umora potekala dobro. Slovaška ministrica za zdravje Zuzana Dolinkova je dodala, da je Fico “v najboljših rokah”, ki skrbijo za njegovo zdravje, je poročala srbska tiskovna agencija Tanjug.

https://twitter.com/Wassmanim/status/1790844101589442995

Slovaška ministrica za zdravje Zuzana Dolinkova je dodala, da je Fico v najboljših rokah, ki skrbijo za njegovo zdravje. “Verjamem, da se bo vse dobro izteklo. Držim pesti in želim veliko moči ne le njemu, ampak tudi zdravstvenemu osebju, ki se v tem trenutku resnično bori za njegovo življenje,” je dejala. Taraba je še obtožil slovaško opozicijo, češ da uporablja “lažne pripovedi” in da o Ficu govori “skoraj kot o pošasti”, češ da takšni komentarji nimajo mesta v demokraciji.

Fico je bil hudo ranjen v streljanju po srečanju slovaške vlade v kraju Handlova. Osumljenca za streljanje so nemudoma prijeli, Fica pa so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. V napetem političnem ozračju je policija pozvala medije, naj onemogočijo komentiranje pod članki, povezanimi s streljanjem na premierja, javnost pa, da se vzdrži grozilnih in sovražnih komentarjev. Dogodek, ki je odmeval po celem svetu, so obsodili tako domači kot tuji politiki, vključno s slovenskim državnim vrhom. ” Zgodilo se je čisto blizu vas: Šok je toliko večji, ker Slovaška pogosto je Slovenija. In obratno,” je na Twitterju zapisal novinar Dela Uroš Esih.  Po tem atentatu na Fica nič več ne bo kot je bilo, bi lahko dodali , saj bodo politiki veliko bolj zadržani pri srečevanju z državljani, varnost pa veliko bolj brutalna.

Napadalec je imel “jasen politični motiv”, je dejal notranji minister Matúš Šutaj Eštok, ki je dodal, da se je napadalec odločil ukrepati, potem ko je Peter Pellegrini, zaveznik Ficove koalicijske vlade, aprila zmagal na predsedniških volitvah v državi.
Nekateri politiki iz Ficove koalicije so hitro trdili, da je napad izzvala opozicija. Taraba je dejal, da ima “krvave prste” celotna sovražna opozicija. Drugi politiki so streljanje povezali z ostrimi političnimi delitvami, ki so prizadele Slovaško, državo članico EU. Odhajajoča predsednica Zuzana Čaputová je v televizijskem nagovoru narodu pozvala k prenehanju ogorčenega jezika proti politikom.
“Sovražna retorika, ki smo ji priča, vodi v sovražna dejanja,” je dejala. “Fizični napad na predsednika vlade je predvsem napad na človeka, pa tudi na demokracijo.”
Čaputova je dejala, da je šokirana nad “brutalnim in nepremišljenim” napadom in Ficu zaželela “veliko moči v tem kritičnem trenutku, da si opomore”.
Grožnje s smrtjo politikom so na Slovaškem pogoste, je povedal Milan Nič, analitik nemškega Sveta za zunanje odnose in nekdanji svetovalec slovaškega zunanjega ministrstva. Ne gre za osamljen incident. To je ena najbolj polariziranih držav v Evropi. . . z rednimi grožnjami z življenjem politikov,« je dodal.
Koalicija je v globokem nasprotju z liberalnimi in pro-EU naklonjenimi skupinami, saj poziva k strogim ukrepom proti migrantom in odpravi sankcij proti Rusiji, ki so bile uvedene po njeni invaziji na Ukrajino. Ficova vrnitev na oblast je letos sprožila množične proteste, ki so odmevali obsežne demonstracije leta 2018 zaradi usodnega ustrelitve 27-letnega novinarja, ki je preiskoval domnevne povezave med Smerom in organiziranim kriminalom. Fico je zaradi teh protestov odstopil s prejšnjega mandata.
Michal Šimečka, vodja liberalne opozicije v državi, je na družbenem omrežju X dejal: »Absolutno in ostro obsojamo nasilje in . . . streljanje na premierja Roberta Fica. Verjamemo, da bo dobro. “Hkrati vse politike pozivamo, da se vzdržijo kakršnih koli izjav in dejanj, ki bi lahko prispevala h stopnjevanju napetosti.”
Od vrnitve na slovaški premier je Fico kljub opozorilom iz Bruslja povlekel sporne politične poteze, kot je razpustitev urada za boj proti korupciji.
Prejšnji mesec je njegova koalicija napredovala z zakonom, ki cilja na nevladne organizacije, za katerega so kritiki trdili, da ga je navdihnilo madžarsko zatiranje skupin za državljanske pravice.
Madžarski premier Viktor Orbán, Ficov politični zaveznik v EU, je dejal, da je šokiran nad “gnusnim napadom na mojega prijatelja”. Drugi svetovni voditelji so hitro obsodili streljanje. Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je dejala: »Takšna nasilna dejanja nimajo mesta v naši družbi in spodkopavajo demokracijo, naše najdragocenejše skupno dobro. . . Moje misli so pri premierju Ficu in njegovi družini.” Ameriški predsednik Joe Biden je dejal: “Obsojamo to grozljivo nasilno dejanje.”

COMMENTS

Wordpress (0)