(VIDEO) Slovaški premier Robert Fico po poskusu atentata v smrtni nevarnosti – TOPNEWS.si

(VIDEO) Slovaški premier Robert Fico po poskusu atentata v smrtni nevarnosti

(VIDEO) Slovaški premier Robert Fico po poskusu atentata v smrtni nevarnosti

Slovaški premier je v današnjem streljanju po srečanju vlade v kraju Handlova blizu Bratislave utrpel hude poškodbe in je življenjsko ogrožen, je prek družbenih omrežij sporočila slovaška vlada in dodala, da bodo naslednje ure zanj odločilne. Osumljenca za streljanje so prijeli.

Iz vlade so sporočili, da je Fico s helikopterjem na poti v bolnišnico v Banski Bystrici, saj da bi pot do Bratislave zaradi nujnosti intervencije trajala predolgo. “Naslednjih nekaj ur bo odločilnih,” so še zapisali na družbenih omrežjih. Slovaško notranje ministrstvo je sporočilo, da je šlo za poskus atentata na premierja.

Po navedbah novinarjev, ki so bili na prizorišču, je bilo izstreljenih več strelov, medtem ko se je 59-letni premier pogovarjal s privrženci.

Fico, ki je bil slovaški premier že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018, se je po volitvah septembra lani vrnil na oblast na čelu populistično-nacionalistične koalicije. V prvih mesecih na čelu vlade v Bratislavi je januarja ustavil vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa je vlada potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

O predlogu za razpustitev RTVS, do katerega so kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem, je ravno danes razpravljal slovaški parlament. Sejo so zaradi poskusa atentata prekinili.

59-letni Fico velja za enega najbolj izkušenih slovaških politikov. Že več kot 25 let je aktiven v državni politiki. Slovaški premier je bil že med letoma 2006 in 2010 ter med letoma 2012 in 2018.

Njegova zadnja vlada je v prvih mesecih sprejela več ukrepov. Januarja je ustavila vojaško pomoč Ukrajini, aprila pa potrdila predlog zakona, ki predvideva razpustitev javne radiotelevizije RTVS in njeno preoblikovanje v novo medijsko institucijo.

Do razpustitve RTVS so bili kritični opozicija, novinarji in medijske organizacije, češ da ogroža neodvisnost medijev in da želi vlada RTVS zamenjati s sebi naklonjenim propagandnim medijem. Na Slovaškem so potekali tudi protesti.

Fico je po izobrazbi pravnik z zahoda Slovaške. Od leta 1994 do leta 2000 je bil predstavnik Slovaške na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Tik pred padcem komunizma se je pridružil komunistični partiji, kar mu kritiki očitajo še danes. Po žametni revoluciji so komunisti postali Stranka demokratične levice (SDL), leta 1992 je Fico postal eden najmlajših poslancev v parlamentu.

Stranka SDL se je sprva zoperstavljala ostrim gospodarskim in socialnim reformam takratne vlade Mikulaša Dzurinde, kasneje je Fico stranko usmeril bolj v levo z močnim socialnim programom.

V naslednjih letih mu je uspelo združiti skoraj vse slovaške levičarske stranke v stranko Smer, ki je postala najmočnejša politična sila levo od sredine.

Leta 2006 mu je s stranko uspela zgodovinska zmaga in prvič je postal premier. Takrat je med drugim oblikoval koalicijo s skrajno desno Slovaško nacionalno stranko. Po volitvah leta 2010 pa mu kljub zmagi ni uspelo oblikovati koalicije in je šel v opozicijo.

Znova mu je uspelo postati premier po predčasnih volitvah leta 2012 in nato še štiri leta kasneje. S premierskega položaja ga je leta 2018 odnesel umor preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka.

Umor je takrat sprožil val protivladnih protestov, pojavil se je celo sum, ki se je kasneje izkazal za lažnega, da bi lahko za umorom stala Ficova vlada. Je pa umor razkril široko mrežo korupcije, v katero so bili vpleteni sodniki, tožilci in tudi uradniki, ki jih je imenovala vlada pod vodstvom njegove stranke.

Kazalo je že, da je Ficova politična kariera končana, a v kampanji pred lanskimi parlamentarnimi volitvami je uspešno nagovoril predvsem skrajno leve in skrajno desne volivce.

Razburjal je z izjavami glede Ukrajine, med drugim z izjavo, da se je “vojna v Ukrajini začela leta 2014, ko so ukrajinski fašisti ubijali civilne žrtve ruske narodnosti”. Z njo je povzel nedokazane ruske trditve. Dejal je tudi, da ne bi dovolil aretacije ruskega predsednika Vladimirja Putina na slovaških tleh.

Večkrat je zagotovil, da bo državo zaščitil pred ponovnim valom migracij. Njegovi nasprotniki so opozarjali, da bo Fico Slovaško neizogibno popeljal v smer madžarskega premierja Viktorja Orbana.

Ko je postal premier, je izjave glede Ukrajine nekoliko omilil. Slovaška je sicer prenehala dobavljati vojaško pomoč Ukrajini, a na nedavnem skupnem srečanju vlad Slovaške in Ukrajine je bil dosežen dogovor o tesnejšem sodelovanju, Fico je Ukrajini zagotovil tudi podporo pri prizadevanjih za čimprejšnji vstop v EU.

Slovaški sociolog Michal Vasecka je v lani objavljeni biografiji o Ficu zapisal, da je obseden z močjo in da “brez dvoma občuduje Putinovo avtoritarnost”, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Rojen je bil 15. septembra 1964, poročen je z odvetnico Svetlano Ficovo, s katero imata sina. Slovaški mediji so sicer poročali, da par živi ločeno. Znan je po tem, da ima rad hitre avtomobile in drage ure.

COMMENTS

Wordpress (0)