Ruska protiobveščevalna služba FSB je pridržala generalpodpolkovnika Jurija Kuznecova, ki je delal z zaupnimi državnimi podatki – TOPNEWS.si

Ruska protiobveščevalna služba FSB je pridržala generalpodpolkovnika Jurija Kuznecova, ki je delal z zaupnimi državnimi podatki

Ruska protiobveščevalna služba FSB je pridržala generalpodpolkovnika Jurija Kuznecova, ki je delal z zaupnimi državnimi podatki

Ruskega generala Jurija Kuznecova so pridržali zaradi suma kriminalne dejavnosti, je poročala državna agencija TASS. Preiskovalec je sodišču že predložil razloge, zakaj bi moral general ostati v priporu, razlog za obtožbo še ni znan.

Ruski provladni vojaški blogi so poročali, da se Kuznecov ni pojavil na delovnem mestu zaradi preiskave. Priljubljeni blog Rybar meni, da je preiskava morda povezana z generalovo prejšnjo funkcijo v generalštabu, kjer je delal z državnimi skrivnostmi.

Do aretacija Jurija Kuznecova je prišlo potem , ko je Putin zamenjal obrambnega ministra Sergeja Šojguja, ki je ministrstvo vodil 12 let, z ekonomistom Andrejem Belousovim.

Kot poroča TASS, ki se sklicuje na obveščeni vir, preiskavo vodi glavni vojaški preiskovalni oddelek preiskovalnega odbora. Kaj vse očitajo generalu pa spet ne poročajo. Ministrstvo za obrambo teh informacij nikakor ne komentira; ni potrditve ali ovržbe.

Zaenkrat je znano naslednje: dan prej je garnizijsko sodišče prejelo gradivo za izbiro preventivnega ukrepa proti Juriju Kuznecovu; o odločitvi sodišča ni podatkov. Poročajo tudi, da so bile izvedene preiskave v kraju dela in bivanja obtoženih. Hkrati ni nobenih informacij o členu obtožbe itd.

Spletna stran Ministrstva za obrambo vsebuje naslednje podatke o Juriju Kuznecovu: 55 let, leta 1990 diplomiral na Krasnodarski višji vojaški šoli, Vojaški akademiji za strateške rakete Sile leta 1998, Vojaško akademijo Generalštaba pa leta 2005. Leta 2010 je bil imenovan za načelnika 8. uprave Generalštaba Ruske federacije. Leta 2023 je vodil Direktorat za kadre Ministrstva za obrambo. Generalpodpolkovnik, ima  sicer odličen CV.

COMMENTS

Wordpress (0)