(VIDEO) “Ni razmišljal o Melanii, vse to je bilo zaradi kampanje” – Nekdanji Trumpov odvetnik in glavna priča tožilstva Michael Cohen o plačilu igralki filmov za odrasle Stormy Daniels – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Ni razmišljal o Melanii, vse to je bilo zaradi kampanje” – Nekdanji Trumpov odvetnik in glavna priča tožilstva Michael Cohen o plačilu igralki filmov za odrasle Stormy Daniels

(VIDEO) “Ni razmišljal o Melanii, vse to je bilo zaradi kampanje” – Nekdanji Trumpov odvetnik in glavna priča tožilstva Michael Cohen o plačilu igralki filmov za odrasle Stormy Daniels

 

V četrtem tednu pričanja na sojenju Donaldu Trumpu v ponedeljek je na tribuni nastopil glavna priča tožilstva Michael Cohen. Trumpov nekdanji odvetnik in posrednik je pričal, da mu je Trump naročil, naj plača igralki filmov za odrasle Stormy Daniels, da zakoplje svojo zgodbo na predvečer volitev leta 2016, nato pa je bil vpleten v prikrivanje teh plačil, potem ko je zmagal na predsedniških volitvah leta 2016.

Nekdanji  odvetnik  Donalda Trumpa Michael Cohen je porotnikom v ponedeljek povedal, da je republikanski predsedniški kandidat osebno odobril tiho plačilo denarja, da bi zakopal zgodbo pornozvezdnice o spolnem srečanju, preden bi to lahko iztirilo njegovo kampanjo leta 2016.
“Samo stori to,” je dejal Cohen, ki mu je rekel Trump in mu naročil, naj poišče najboljši način za plačilo igralki filmov za odrasle Stormy Daniels 130.000 dolarjev, da bo molčala o domnevni zvezi iz leta 2006, kar pa zanika.

Plačilo iz oktobra 2016 je v središču zgodovinskega sojenja , ki je vstopilo v svoj peti teden na kazenskem sodišču zvezne države New York na Manhattnu. Tožilci so dejali, da bi ta teden lahko končali svojo zadevo. V urah dramatičnega pričanja je 57-letni Cohen, nekoč eden najbolj zvestih Trumpovih poročnikov, zdaj pa glavna priča tožilstva, opisal več epizod, v katerih je Trump podpisal plačila, namenjena razveljavitvi spolnih škandalov, medtem ko se je boril za najvišji položaj v ZDA.

V zadnjih tednih pred volitvami leta 2016 je Cohen izvedel, da Daniels svojo zgodbo prodaja tabloidom. To je bil prelomni trenutek za Trumpovo kampanjo, ki je bila navdušena nad objavo zvočnega posnetka iz televizijske oddaje “Access Hollywood”, v kateri se Trump hvali z grabljenjem ženskih genitalij. “Rekel mi je: ‘To je katastrofa, popolna katastrofa. Ženske me bodo sovražile,’ je Cohen, oblečen v temno obleko in rožnato kravato, pričal, da je Trump rekel. “Fantje, mislijo, da je kul, ampak to bo katastrofa za kampanjo.'”
Tožilci so povedali, da je Trump Cohenu vrnil denar po volitvah in skril povračila tako, da jih je v evidencah Trumpovega nepremičninskega podjetja lažno zabeležil kot honorarje za zakonito zadrževanje. Trump se sooča s 34 točkami obtožb ponarejanja poslovnih evidenc, povezanih s povračili. Tožilci pravijo, da so spremenjeni zapisi prikrili kršitve volilne in davčne zakonodaje – saj je bil denar v bistvu neprijavljen prispevek Trumpovi kampanji –, ki kazniva dejanja povzdigujejo iz prekrškov v kazniva dejanja, za katera je zagrožena zaporna kazen do štiri leta.
Trump, ki novembra kandidira proti demokratskemu predsedniku Joeju Bidnu , se je izrekel za nedolžnega in trdi, da je primer politično motiviran poskus vmešavanja v njegovo kampanjo za vrnitev Bele hiše. Trumpova obramba je predlagala, da je bilo plačilo Danielsu, ki je pričala prejšnji teden, namenjeno zaščiti njegove družine pred sramoto. Vendar je Cohen pričal, da je Trumpa skrbel izključno učinek na njegovo kampanjo.

“Ni razmišljal o Melanii. Vse to je bilo zaradi kampanje,” je dejal Cohen, ki je imel v mislih Trumpovo ženo. Za obrambno mizo je 77-letni Trump zmajeval z glavo.
Cohen je 12 porotnikom in šestim namestnikom povedal tudi, da ga je Trump pozval, naj odloži pošiljanje plačila odvetniku Danielsove do izvolitve, in mu rekel, da zgodba ne bo več pomembna.Trumpovi odvetniki so trdili, da Cohen, zločinec in priznani krivoprisežnik, laže o Trumpovi vpletenosti in je ukrepal na lastno pest. Toda Cohen je dejal, da nikoli ne bi sprejel tako drastičnih korakov brez Trumpove odobritve.
“Vse je zahtevalo podpis gospoda Trumpa,” je dejal Cohen.
Ko je ponudil podroben časovni razpored kaotičnih dni v zadnjih tednih kampanje leta 2016, je Cohen dejal, da je ustanovil navidezno podjetje – lažno navedeno kot “nepremičninsko svetovalno podjetje” – da bi olajšal plačilo prek banke čez cesto od Trumpovega mesta New York City. Stolp. Cohen je opisal, kako sta on in tiskovna predstavnica kampanje Hope Hicks mrzlično poskušala zajeziti posledice, ko je Wall Street Journal objavil zgodbo s podrobnostmi o še enem tihem denarnem plačilu, pri čemer je omenil tudi Danielsa.

Porotniki so videli e-poštna sporočila, iz katerih je bilo razvidno, da sta dva svetovalca zanikala, medtem ko so telefonski zapisi pokazali številne klice med njima na dan, ko se je zgodba pojavila. To pričanje bi lahko spodkopalo kakršno koli trditev obrambe, da plačila zamolčanega denarja niso bila vezana na kampanjo.

Cohen je prejšnji dan pričal, da je Trump odobril druga plačila, da bi preprečil škodljive zgodbe. Ko se je Trump pripravljal na objavo svoje kampanje za leto 2016, je Cohen dejal, da ga je Trump opozoril, da se bo “predstavilo veliko žensk”.
Cohen je dejal, da so se on, Trump in založnik National Enquirer David Pecker strinjali, da bodo tabloid uporabili za spodbujanje Trumpove predsedniške kandidature in hkrati blokirali vse negativne zgodbe.
Ta dogovor je vključeval plačilo 150.000 dolarjev s strani Peckerjevega podjetja nekdanji Playboyevi manekenki Karen McDougal za nakup njene zgodbe o enoletni aferi, ki jo je imela s Trumpom, je dejal Cohen. Tudi Trump je to razmerje zanikal.
Porotnikom so predvajali posnetek sestanka, na katerem ga je Trump vprašal: “Torej, kaj moramo plačati za to? En petdeset?”
Pecker je pred tem na sojenju pričal, da je pridobil McDougalovo zgodbo, da bi jo zamolčal, in da se je na koncu odločil, da od Trumpa ne bo zahteval povračila stroškov.
Skoraj desetletje je Cohen delal kot izvršni direktor in odvetnik za Trumpovo podjetje in je nekoč dejal, da bi sprejel metek za Trumpa.
Cohen je dejal, da je pošteno opisati njegovo vlogo kot posrednika za Trumpa, ki je pričal, da je poskrbel, “karkoli je hotel”. Med njegovimi dolžnostmi je bilo tudi grožnje s tožbami in objavljanje pozitivnih zgodb v tisku, je dejal.
Trump je po njegovih besedah ​​komuniciral po telefonu ali osebno in nikoli ni nastavil elektronskega naslova. Porotnikom je bilo prikazanih več telefonskih zapisov Cohenovih klicev s Trumpom v trenutkih, ko je ta pričal, da je sklepal tihe denarne posle.
“Komentiral bi, da so e-poštna sporočila kot pisni dokumenti, da pozna preveč ljudi, ki so padli neposredno zaradi tega, ker imajo e-poštna sporočila, ki jih lahko tožilci uporabijo v primeru,” je dejal Cohen.
Cohen je leta 2018 priznal krivdo za kršitev zvezne zakonodaje o financiranju volilnih kampanj s tem, ko je izplačal Danielsovi, in pričal, da mu je Trump naročil, naj to stori. Zvezni tožilci Trumpa niso obtožili nobenega kaznivega dejanja. Sojenje na Manhattnu na splošno velja za manj pomembno kot trije drugi kazenski pregoni, s katerimi se sooča Trump, vsi pa se zapletajo v zamude. Drugi primeri bremenijo Trumpa, da je poskušal razveljaviti svoj predsedniški poraz leta 2020 in napačno ravnal z zaupnimi dokumenti po odhodu s položaja. Trump se je za vse tri izrekel za nedolžnega. Cohen bo pričanje nadaljeval dane

COMMENTS

Wordpress (0)