“Izkazalo se bo za – oprostite mi za ta izraz, neumen korak” – Urška Klakočar Zupančič potezo Toninove NSi označila za neumno – TOPNEWS.si

“Izkazalo se bo za – oprostite mi za ta izraz, neumen korak” – Urška Klakočar Zupančič potezo Toninove NSi označila za neumno

“Izkazalo se bo za – oprostite mi za ta izraz, neumen korak” – Urška Klakočar Zupančič potezo Toninove NSi označila za neumno

DZ je sprejel dopolnilo Svobode k predlogu novele zakona o parlamentarni preiskavi, po katerem DZ v primeru vložene zahteve do odločitve ustavnega sodišča glede ustavnosti akta o parlamentarni preiskavi ne more imenovati preiskovalne komisije. O noveli DZ dokončno ni odločal zaradi vložene zahteve za razpis posvetovalnega referenduma o tej noveli.

Na današnji izredni seji DZ so poslanci obravnavali predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi, ki jo je v parlamentarni postopek vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in se obravnava po skrajšanem postopku. V skladu s predlogom bi bili preiskovanci v parlamentarni preiskavi bolj zaščiteni kot zdaj. Institut parlamentarne preiskave se je po njenih ugotovitvah namreč spremenil v sredstvo za politično obračunavanje.

Predlog novele uvaja možnost za sprožitev naknadne ustavne presoje akta o parlamentarni preiskavi. Ustavno sodišče mora o tem odločiti v 30 dneh, do odločitve ustavnega sodišča pa se akt o odreditvi parlamentarne preiskave zadrži, predlaga novela.

Poslanci so zavrnili dopolnila SDS, s katerimi so med drugim predlagali, da mora ustavno sodišče o ustavnosti akta o parlamentarni preiskavi odločiti v 15 dneh. Predlagali so tudi, da se, če sodišče v tem roku ne odloči, šteje, da je odrejena parlamentarna preiskava skladna z ustavo in zakonom.

V SDS so predlagali tudi, da se določbe te novele ne bi uporabljale za parlamentarne preiskave, ki so bile odrejene pred uveljavitvijo te novele.

Poslanci so dopolnilo Svobode, da torej preiskovalna komisija ne more biti imenovana pred odločitvijo ustavnega sodišča, sprejeli s 46 glasovi za, 21 proti, sedem poslancev NSi je bilo vzdržanih.

DZ o predlogu novele v celoti danes ni odločal, saj so v NSi v parlamentarni postopek vložil zahtevo za posvetovalni referendum o noveli zakona o parlamentarni preiskavi. DZ mora tako najprej odločiti o zahtevi za posvetovalni referendum.

V NSi namreč menijo, da se s sprejemanjem novele hiti, ker je DZ na zahtevo DS odredil parlamentarno preiskavo domnevnih zlorab pri poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

Klakočar Zupančič je na seji dejala, da ta novela v ničemer ne bo vplivala na parlamentarno preiskavo o Gen-I. Zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma pa je pospremila z besedami: “Izkazalo se bo za – oprostite mi za ta izraz, neumen korak.”

COMMENTS

Wordpress (0)