(VIDEO) Kako so Toninovi pokvarili veselje Urški Klakočar Zupančič, ki je verjetno hotela “samo pomagati” Robertu Golobu? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako so Toninovi pokvarili veselje Urški Klakočar Zupančič, ki je verjetno hotela “samo pomagati” Robertu Golobu?

(VIDEO) Kako so Toninovi pokvarili veselje Urški Klakočar Zupančič, ki je verjetno hotela “samo pomagati” Robertu Golobu?

NSi je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki jo je v obravnavo DZ vložila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. V NSi, kjer obravnavo novele na današnji seji DZ obstruirajo, predsednici očitajo, da želi s tem vplivati na parlamentarno preiskavo poslov Gen-I in Star Solar. Na današnji izredni seji DZ poslanci obravnavajo predlog novele zakona o parlamentarni preiskavi, ki jo je vložila predsednica DZ in se obravnava po skrajšanem postopku. V skladu z njim bi bili preiskovanci v parlamentarni preiskavi bolj zaščiteni kot zdaj. Institut parlamentarne preiskave se je po njenih ugotovitvah namreč spremenil v sredstvo za politično obračunavanje.

Pri zadevi pa ne gre samo za proceduralno nagajanje, ampak ima globoko vsebinsko ozadje. Če bi namreč državni zbor danes potrdil novelo zakona o parlamentarni preiskavi in b leta romala v presojo na ustavno sodišče, bi to pomenilo , da pod  to padle tudi “tekoče zadeve”, kar pomeni najmanj to, da bi se začetek parlamentarne preiskave proti Golobu preloži. Z predlogom NSi  za posvetovalni referendum glede novele zakona o parlamentarni preiskavi pa bo preiskovalna komisija že ustanovljena in ne bo več spadala pod odprte zadeve.

Na matičnem odboru DZ so sicer sprejeli dopolnilo, s katerim novela ne bi več uvedla predhodnega preizkusa zahteve za parlamentarno preiskavo na ustavnem sodišču, če bi zakonodajno-pravna služba DZ ugotovila, da obstaja dvom glede ustavne dopustnosti zahteve. Še vedno pa v predlogu ostaja možnost za sprožitev naknadne presoje akta, s katerim se odredi parlamentarna preiskava.

V opoziciji so medtem do predloga kritični. Menijo, da se s sprejemanjem novele hiti, ker je DZ na zahtevo DS odredil parlamentarno preiskavo domnevnih zlorab pri poslovanju podjetij Gen-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda.

“Ljudje naj odločijo, ali se na tak način blokira parlamentarna preiskava poslov Gen-I in hkrati s tem tudi vse nadaljnje parlamentarne preiskave, ali ne,” je v izjavi za medije dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. V NSi vztrajajo pri tem, da je mogoče predlog novele zakona zlorabiti tudi za blokado preiskave Gen-I. Predvsem pa se takšne spremembe po njegovem mnenju ne uvajajo sredi poslanskega mandata.

Predlagatelj posvetovalnega referenduma je NSi, pričakujejo pa, da bo opozicija, “pa morda tudi še kakšen razumen član ali pa nekdanji član koalicije” podprl to zahtevo. “Predvsem moramo zaščititi vlogo opozicije, da ima možnost parlamentarnih preiskav nad delom koalicije,” je dejal Cigler Kralj.

Klakočar Zupančič je na seji dejala, da ta novela v ničemer ne bo vplivala na parlamentarno preiskavo o Gen-I. Z vložitvijo zahteve za razpis posvetovalnega referenduma je Cigler Kralj “pokazal svoje neznanje”, saj gre za uresničitev odločb ustavnega sodišča, je opomnila. Hkrati je, kot je dejala, presenečena, da ljudje, ki toliko časa sedijo v DZ, ne poznajo osnov. “Izkazalo se bo za – oprostite mi za ta izraz, neumen korak,” je dejala.

COMMENTS

Wordpress (0)