(V ŽIVO) Danes “velika maša” pri Zoranu Jankoviću – Golob “kenslal” Prodija, da bo lahko praznoval z Jankovićem na ljubljanskem gradu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Danes “velika maša” pri Zoranu Jankoviću – Golob “kenslal” Prodija, da bo lahko praznoval z Jankovićem na ljubljanskem gradu

(V ŽIVO) Danes “velika maša” pri Zoranu Jankoviću – Golob “kenslal” Prodija, da bo lahko praznoval z Jankovićem na ljubljanskem gradu

V Ljubljani  je danes  mestni praznik, ki ga  bodo mestna občina in župan Zoran Jankovič  tudi letos tradicionalno  obeležili na ljubljanskem gradu. Ljubljana svoj mestni praznik namreč praznuje 9. maja, na mednarodni dan zmage nad fašizmom in nacizmom, saj se je tega dne leta 1945 v Evropi uradno končala druga svetovna vojna. 9. maj je tudi dan, ko je bila osvobojena Ljubljana.

Slavnostna seja mestnega sveta Mestne občine Ljubljana ob mestnem prazniku, na kateri bo župan Zoran Janković podelil najvišja priznanja mesta, udeležili se je bodo tudi predsednik vlade Robert Golob, predsednica republike Nataša Pirc Musar in vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Jerneja Jug Jerše.

Častna meščana bosta letos , kljub kritikam iz opozicijskih vrst, ki se jim to zdi nehigienično, postala mestna svetnika Liste Zorana Jankovića (LZJ) Julijana Žibert, nekdanja generalna direktorica PTT Slovenije in predsednica Mestnega odbora ZZB NOB Ljubljana, in Janez Koželj, nekdanji dolgoletni podžupan in glavni mestni urbanist.

V Novi Gorici bo zvečer državna proslava ob 20. obletnici vstopa v Evropsko unijo. Ta je bila sicer 1. maja. Simbolno bo proslava na dan Evrope v bližini Trga Evrope, na katerem sta pred dvema desetletjema zadnje sekunde odštevala tedanji predsednik vlade Anton Rop in nekdanji šef Evropske komisije Romano Prodi.

Kot je poročala televizija Pop TV  se bosta pred današnjo slovesnostjo  srečala z zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Premier Golob, ki bi se jim moral pridružiti na kosilu, pa je udeležbo tik pred zdajci odpovedal. Razlog? Skupaj z ljubljanskim županom Jankovićem bo na ljubljanskem gradu praznoval dan osvoboditve in se šele nato odpravil proti Novi Gorici.

V Ljubljani se bo danes začelo tudi  dogajanje na že 66. prireditvi Pot ob žici, na kateri se v prestolnici spomnijo osvoboditev leta 1945 po okupaciji, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne. Na prvi dan prireditve bo potekal pohod vrtcev. Ena največjih športno-rekreativnih prireditev v Sloveniji bo po pričakovanjih organizatorjev tudi letos privabila okoli 30.000 udeležencev. Prvi se bodo danes po odsekih zgodovinske poti podali najmlajši iz ljubljanskih vrtcev.

V petek sledi pohod za osnovne in srednje šole, osrednje dogajanje pa bo na sporedu v soboto, ko je pričakovati glavnino pohodnikov, na sporedu pa bodo tudi tekaški dogodki. Ti vključuje tek trojk na razdaljah 12,5 in 29 km ter šolski tek trojk. Tek trojk nima neposrednega tekmovalnega pomena ter tudi ne primerjave v evropskem ali svetovnem merilu. Ključno je namreč sodelovanje in tovarištvo, saj je najpomembnejši tretji, najšibkejši člen ekipe, katerega čas se upošteva kot končni dosežek trojice.

Največ udeležencev se sicer zbere na pohodu okoli Ljubljane, s tem se obudi spomin na čas, ko je slovensko prestolnico med drugo svetovno vojno obdajala bodeča žica okupatorjev. Pohod poteka vsako leto od četrtka do sobote okrog 9. maja, ko Ljubljana praznuje svojo osvoboditev leta 1945, Evropa pa obeležuje konec druge svetovne vojne.

Pot poteka po skoraj 35 kilometrov dolgi trasi, kjer so italijanski okupatorji skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice. Ministrstvo za kulturo je leta 2016 Poti ob žici vpisalo v register žive kulturne dediščine.

Prireditev je po navedbah Mestne občine Ljubljana od vsega začetka povezana z ohranjanjem spomina na zgodovino Ljubljane in je eden od pomembnih gradnikov identitete mesta. Poleg ohranjanja zgodovinskega spomina vsakoletni pohod ljudi spodbuja, da živijo aktivno in zdravo, da se družijo med seboj in da skrbijo za svoje okolje.

Dogajanje na Ljubljanskem gradu bomo prenašali v živo ob 13 uri na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si

COMMENTS

Wordpress (0)