Vandalizem: Neznanec se je z kamenjem znesel nad slovenskim veleposlaništvom v Washingtonu – TOPNEWS.si

Vandalizem: Neznanec se je z kamenjem znesel nad slovenskim veleposlaništvom v Washingtonu

Vandalizem: Neznanec se je z kamenjem znesel nad slovenskim veleposlaništvom v Washingtonu

 

Slovensko veleposlaništvo v Washingtonu je bilo v petek zvečer tarča vandalizma, so danes  potrdili na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Poškodovanih je bilo nekaj stekel na oknih in vratih. Organi pregona so storilca že pridržali, njegov motiv pa za zdaj še ni znan.

Uslužbenci veleposlaništva v incidentu, o katerem je prvi poročal spletni portal 24ur, niso bili poškodovani. Ministrstvo medtem poudarja, da gre za osamljen incident. Finančni obseg škode bo ocenila zavarovalnica, veleposlaništvo pa je že pristopilo k sanaciji.

Veleposlaništvo Slovenije v Washingtonu je sicer pristojno za ZDA, Kostariko, Mehiko, Panamo, Organizacijo Ameriških držav (OAS) in Karibsko skupnost (CARICOM). Poslopje se nahaja v soseski Kalorama Heights, kjer so številna tuja veleposlaništva in konzularni uradi.

Slovenija je trinadstropno zgradbo v diplomatski četrti na naslovu 2410 California Street pridobila v okviru sporazuma o nasledstvu med republikami nekdanje Jugoslavije. Leta 2001 je bila ocenjena na vrednost 7,3 milijona dolarjev.

Poslopje, ki je bilo zgrajeno v 60. letih prejšnjega stoletja, so začeli obnavljati septembra 2006. Priznani arhitekturni biro iz Washingtona Powe & Jones je v letu dni uspešno preoblikoval poslopje in iz njega naredil “sodobno, prostorno, inovativno izložbeno okno Slovenije v ZDA”, je takrat poročala Slovenska tiskovna agencija. Obnovo je zunanje ministrstvo med drugim plačalo s prodajo starega, precej manjšega veleposlaništva na aveniji New Hampshire, in prodajo veleposlanikove rezidence.

COMMENTS

Wordpress (0)