(V ŽIVO) Vesna z Vladimirjem Prebiličem z listo kandidatov za evropske volitve na DVK – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Vesna z Vladimirjem Prebiličem z listo kandidatov za evropske volitve na DVK

(V ŽIVO) Vesna z Vladimirjem Prebiličem z listo kandidatov za evropske volitve na DVK

Stranka Vesna je s podpisi 1681 volivcev na Državno volilno komisijo vložila kandidatno listo za evropske volitve. Kandidaturo so simbolično vložili ob današnjem dnevu Zemlje, je v izjavi dejal nosilec liste Vladimir Prebilič. Ob tem je poudaril, da so podpise zbrali v manj kot treh dneh.

Prebilič, sicer kočevski župan, je spomnil, da bo država konec tedna začela živeti na račun t. i. okoljskega dolga, kar pomeni, da bo izčrpala vse okoljske vire, ki so ji na voljo v tem letu.

“Planet in okolje, v katerem živimo, smo si izposodili od tistih, ki prihajajo za nami,” je povedal Prebilič. Te odgovornosti se zavedajo in upajo, da bodo skozi politični program, delo in argumente ljudi prepričali k temu, da jim prisluhnejo in omogočijo prenos teh politik v evropski parlament.

Druga na listi in sopredsednica stranke Urška Zgojznik je glede zelenega in pravičnega prehoda dejala, da “to ni neka abstraktna misel, to ni neka visokopolitična zahteva, ampak gre preprosto za skrb za ljudi, za vsa živeča bitja”.

Glede ambicij stranke Vesna je Prebilič dejal, da si želijo vstopiti v Evropski parlament, meni da jim bo to uspelo, saj so razmeroma hitro zbrali podpise in srečali mnogo ljudi, ki jim izrekajo podporo.

“V Evropo želimo vnesti zmerno politiko, ekstremizmov imamo dovolj,” je poudaril. Varnostna politika po njegovem terja temeljit premislek, saj da pozivanje k vojni ni prava rešitev.

Na predlagani listi Vesne je devet kandidatk in kandidatov, poleg Prebiliča in Zgojznik še podpredsednik Vesne in podpredsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Klemen Belhar, nekdanja predsednica Študentske organizacije Slovenije Marike Grubar, sopredsednik Vesne Uroš Macerl, predsednica Oftalmološke sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Slovenije Andreja Marolt, humanitarec in soustanovitelj Afriškega foruma Ibrahim Nouhoum, nekdanja profesorica novinarstva in publicistka Manca Košir ter podjetnik Saša Fras.

Državna volilna komisija bo o veljavnosti vložene liste kandidatov odločala na eni od prihodnjih sej. Rok za vlaganje list kandidatov se sicer izteče 10. maja.

Novinarski zajtrk Vesne – zelene stranke ob svetovnem dnevu Zemlje in vložitvi kandidatne liste za evropske volitve (Kavarna Slamič, Kersnikova ulica 1); sledi vložitev liste kandidatov na sedežu Državne volilne komisije.

COMMENTS

Wordpress (0)