(VIDEO) ZDA so vložile veto na široko podprto resolucijo, ki podpira polnopravno članstvo Palestine v ZN – TOPNEWS.si

(VIDEO) ZDA so vložile veto na široko podprto resolucijo, ki podpira polnopravno članstvo Palestine v ZN

(VIDEO) ZDA so vložile veto na široko podprto resolucijo, ki podpira polnopravno članstvo Palestine v ZN

Varnostni svet ZN danes zaradi ameriškega veta ni podprl predloga alžirske resolucije za priporočilo Generalni skupščini ZN, naj obravnava prošnjo Palestine o sprejemu v ZN. Slovenija je z še 11 državami glasovala za predlog, veleposlanik Samuel Žbogar pa je dejal, da Palestina izpolnjuje kriterije za članstvo v ZN.

V kratkem besedilu predloga alžirske resolucije je navedeno, da je Varnostni svet pregledal prošnjo Palestine za sprejem v ZN in Generalni skupščini priporoča, naj državo Palestino sprejme v članstvo.

Za resolucijo je glasovalo 12 članic Varnostnega sveta (Rusija, Francija, Alžirija, Slovenija, Sierra Leone, Malta, Mozambik, Ekvador, Gvajana, Japonska, Južna Koreja in Kitajska). Vzdržali sta se Velika Britanija in Švica, ZDA, ki imajo kot stalna članica pravico veta, pa so glasovale proti.

Palestinci so zaradi dogajanja v Gazi letos spet zaprosili za sprejem države v ZN. Predsednik Generalne skupščine Dennis Francis je prošnjo posredoval Varnostnemu svetu, ki mora dati zeleno luč, preden se lahko glasuje v Generalni skupščini ZN.

Varnostni svet je opravil dva sestanka v okviru odbora za sprejem novih članic in ni prišel do soglasja, zato je Alžirija pripravila predlog resolucije, a ta danes ni dobil ustrezne podpore.

Združene države so v četrtek vložile veto na široko podprto resolucijo ZN, ki bi tlakovala pot polnopravnemu članstvu Palestine v Združenih narodih, cilj, ki so si Palestinci že dolgo prizadevali , Izrael pa si ga je prizadeval preprečiti.

15-članski Varnostni svet je glasoval z 12 glasovi za, ZDA so bile proti, dva pa sta se vzdržala, Velika Britanija in Švica. Zaveznice ZDA Francija, Japonska in Južna Koreja so resolucijo podprle.

Močna podpora, ki so jo prejeli Palestinci, ne odraža le naraščajočega števila držav, ki priznavajo njihovo državnost, ampak skoraj zagotovo globalno podporo Palestincem, ki se soočajo s humanitarno krizo , ki jo je povzročila vojna v Gazi , ki je zdaj v njenem sedmem mesecu.

Resolucija bi priporočila, da 193-članska Generalna skupščina ZN, kjer ni veta, potrdi, da Palestina postane 194. članica Združenih narodov . Približno 140 držav je že priznalo Palestino, tako da bi njen sprejem odobrilo, verjetno veliko večje število držav.

Namestnik ameriškega veleposlanika Robert Wood je Varnostnemu svetu povedal, da veto “ne odraža nasprotovanja palestinski državnosti, ampak je namesto tega priznanje, da bo prišel le z neposrednimi pogajanji med stranema”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)