Danes 100. redna seja Golobovega ministrskega kabineta – TOPNEWS.si

Danes 100. redna seja Golobovega ministrskega kabineta

Danes 100. redna seja Golobovega ministrskega kabineta

Vlada je na seji potrdila predlog novele zakona o kazenskem postopku, s katerim med drugim zaostruje pogoje za preiskavo elektronskih naprav posameznika. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je na novinarski konferenci po seji vlade dejala, da bosta policija in tožilstvo z novelo ohranila ustrezna orodja za preiskavo in pregon spletnih groženj.

Ustavno sodišče je julija lani ugotovilo, da so nekatere določbe zdajšnjega zakona, ki med drugim urejajo pridobitev prometnih podatkov posameznika, torej načina komuniciranja prek elektronskih naprav, neskladne z ustavo. Sodišče je določbe razveljavilo, pri čemer začne razveljavitev veljati 12. avgusta.

Po navedbah ministrstva za pravosodje je tako temeljni cilj predloga novele zakona pravočasna prilagoditev postopkovnih določb za pridobivanje prometnih podatkov s področja elektronskih komunikacij in bančnih podatkov z odločbo ustavnega sodišča. Ministrstvo za pravosodje je zožilo katalog kaznivih dejanj, pri katerih je za izsleditev storilca nujna pridobitev prometnih podatkov, izhaja iz predloga novele zakona.

Poleg tega je ministrstvo s predlogom zamejilo trajanje hranjenja prometnih podatkov v okviru kazenskega postopka. “Imamo težko nalogo upoštevati odločbo ustavnega sodišča in hkrati zagotoviti pravne podlage, ki bodo omogočile učinkovito preiskovanje in pregon najtežjih kaznivih dejanj,” je na konferenci dejala ministrica za pravosodje Andreja Katič. Meni, da jim je po številnih usklajevanjih uspelo policiji in tožilstvu zagotoviti učinkovita orodja za delo.

Poleg tega želi ministrstvo z novelo zakona uresničiti ustavno odločbo, v katerem je sodišče presojalo varstvo zakonitosti in predlog za odložitev ali prekinitve izvršitve zaporne kazni. Želi tudi uresničiti ustavno odločbo, v kateri je sodišče presojalo nadomestno izvršitev zaporne kazni.

Predlog novele implementira tudi dve direktivi Evropskega parlamenta, in sicer glede pravice do dostopa do odvetnika na način, da policija od osumljenca ne sme zbrati obvestil in o tem narediti uradnega zaznamka, če njegov zagovornik ne pride v določenem roku.

Vlada DZ predlaga obravnavo predloga novele po skrajšanem postopku.

COMMENTS

Wordpress (0)