Kako je Matjaž Han premagal “Nehana” Milana Brgleza in zakaj bo kongres ostal v spominu po tem, da stresanje šal ni ravno močna stran SD-ja? – TOPNEWS.si

Kako je Matjaž Han premagal “Nehana” Milana Brgleza in zakaj bo kongres ostal v spominu po tem, da stresanje šal ni ravno močna stran SD-ja?

Kako je Matjaž Han premagal “Nehana”  Milana Brgleza in zakaj bo kongres ostal v spominu po tem, da stresanje šal ni ravno močna stran SD-ja?

V SD-ju prihaja obdobje dinastije Hana ali kot novinarji radi ljubkovalno rečemo –  dinastije Han. Han ali  pa njegovi strategi so  še pred kongresom naredili strateško briljantno potezo, da je Han vseskozi odklanjal opcijo, da bi kandidiral na kongresu in odločitev spremenil šele zadnji dan tik pred kongresom. S tem je naredil dvoje:  političnim nasprotnikom  zunaj,  predvsem pa v stranki  je onemogočil  , da bi ga sesuli in razgradili do kongresa,  (nekaj uničujoče kritike smo lahko videli  na kongresu) prvič in drugič zaigral je na strategijo “blitzkriega” in napadel tik pred kongresom,  ko so njegovi nasprotniki ali pa če hočete tekmeci , imeli veliko dela s tem” kdo bo koga”.

Tudi po prvotni strategiji Hanovih tekmecev ni bila predvidena zmaga Milana Brgleza ampak, da bi Jani Prednik in Tadej Beočanin v prvem krogu razbila  glasove in jih v drugem krogu združila ter, da bi eden od njiju , v tem primeru seveda Prednik premagal Brgleza v drugem krogu. Vendar so strategi očitno ocenili, da  nobeden od kandidatov “nima kil,” kot rečemo in a je velika verjetnost ozirom, če hočete nevarnost , da bo zmagal “Prišlek” ali “Nehan” Brglez. To pa bi bilo preveliko tveganje za  trenutno “partijsko” nomenklaturo, saj bil bil Brglez prevelika neznanka za  sedanjo in bodočo politično kompozicijo ozirom kombinatoriko.  Skratka  ali Han osebno ali njegov štab je, to je treba priznati,  dobro  naštudiral kombinacijo, ki se je pokazala kot uspešna in predvsem zmagovita za Hana.

Čeprav bi kongres, kot se za “pravo partijo” spodobi ali kot se “za gre” moral biti dvodnevni, saj se je pokazalo da en dan ni dovolj,  predvsem zaradi zapletenih statutarnih določilih , kako se  z volitvami sploh lahko pride do predsednika, podpredsednikov, članov predsedstva in skratka do novega vodstva. Tako pa so kongres spremljale številne prekinitve in mučno čakanje  ter preštevanje rezultatov volitev, ki so vzeli več kot polovico časa kongresa ali pa, da ne bom pretiraval,  vsak  krog dva krat po štiri pet ur in še več, saj se je kongres začel v soboto, končal pa v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah.

 

Kongres je trajal  tako dolgo, da so bili delegati na koncu utrujeni, zaspani, lačni in  so  enostavno nekateri   že pred drugim,  nekateri pa med drugim in tretjim krogom,  odšli, saj je  recimo za predsednika glasovalo  vsaj trideset  delegatov manj,  kot v prvem krogu.  Da bi naredili štimungo oziroma vzdušje in   zdržali do konca ali pokonci, se je  namesto , da bi udarili eno  eno resno partijsko debato o socialdemokraciji  in ” smereh razvoja” Boris Sovič  spomnil , da bi si pripovedovali vice in pripovedke. Ko smo novinarji,  tam nekje med eno in drugo uro zjutraj, zapuščali Unionski dvorano, ker je trajal še tretji  krog  glasovanja za  preostale funkcije v stranki, je  novinarski kolega v šali dejal , da si bo ta kongres zapomnil po slabih vicih oziroma , da šale niso ravno  “jaka  stran sd – jevcev” ter da so stari partijci znal  veliko bolj umazane oziroma “mastne” vice.

 

Včeraj je bila nedelja in čas za čestitke in pozdrave. Posebni “pozdrav” kongresu, novemu vodstvu in stranki je preko Facebook profila poslal Uroš Jauševec, ki je bil generalni sekretar SD- ja  od leta 2005 do 2015 in ki je sporočila, da izstopa iz stranke. “Prespana noč ni prinesla drugačne odločitve …Po slišanem so se očitno tudi včeraj na kongresu dogajale nepravilnosti. V predhodnico SD sem prišel leta 1990, ko so iz nje pobegnili skoraj vsi. Star sem bil 14 let. Danes, 34 let kasneje, odhajam, ker so jo dokončno prevzeli primitivizem, ‘kšeftarstvo’, popolna nesposobnost in nenačelnost. Verjetno si bom do konca življenja očital, da mi propada stranke ni uspelo preprečiti,” je zapisal v objavi.

Kaj naj bi natančno  pomenilo, da  “so se očitno tudi včeraj na kongresu dogajale nepravilnosti,” ki jih Jauševec omenja,  ni popolnoma jasno. Jauševec kot prekaljeni partijec seveda pozna znano sintagmo Stalina, ki je dejal : “Ni važno, kdo in kako voli, važno je, kdo šteje glasove”.

 

COMMENTS

Wordpress (0)