Jani Prednik preveril zaupanje pri poslanskih kolegih – TOPNEWS.si

Jani Prednik preveril zaupanje pri poslanskih kolegih

Jani Prednik preveril zaupanje pri poslanskih kolegih

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je poslancem stranke ponudil umik s čela poslanske skupine, je Prednik navedel  potrdil medijem. Ob tem so mu podporo po njegovih navedbah izrekli vsi poslanci. O tem je tudi že obvestil novega predsednika SD Matjaža Hana, ki je dejal,  da Prednik uživa njegovo podporo.

Han je v odzivu za medije dejal, da je Predniku tudi sam izrekel absolutno podporo na mestu vodje poslanske skupine. Sam ne vidi potrebe po takšni potezi, kar je tudi sporočil šefu poslancev. Po njegovih besedah je nujno, da se med seboj pogovarjajo o prihodnosti stranke. Prav pogovor s poslanci Han tudi načrtuje na torkovem rednem sestanku poslanske skupine, ki pa se je Prednik zaradi dopusta naj ne bi udeležil.

Poteza Prednika sicer sledi sobotnemu volilnemu kongresu SD, na katerem sam ni uspel s kandidaturo za predsednika stranke. Uspel mu ni niti preboj v drug krog glasovanja, je pa v slednjem podprl Hanovega protikandidata Milana Brgleza, saj da gre njegova podpora kandidatu, ki pomeni spremembo dosedanjih praks.

Prednik je tako kot edino higienično ocenil, da danes ponudi umik z mesta vodje poslanske skupine. Na kongresu so namreč tudi nanj letele kritike, da je imel tako kot vodja poslanske skupine kot tudi dosedanji podpredsednik SD stranki možnost povrniti barvo, vonj in okus – izgubo česar je v minulem letu očital tedanjemu vodstvu stranke.

oalicijski partnerici, Gibanje Svoboda in Levica, novemu predsedniku SD Matjažu Hanu ob izvolitvi na čelo stranke čestitata in mu želita uspešno delo. V Levici se ob tem nadejajo nadaljnjega tvornega sodelovanja v vladi in koaliciji. Premier Robert Golob se bo s Hanom sestal v torek. Uspešno vodenje stranke so prvaku SD zaželeli tudi v SDS in NSi.

V kabinetu predsednika vlade so sicer danes skopi z odzivi na novo vodstvo koalicijske partnerice SD, prav tako niso odgovorili na vprašanja STA o morebitnih spremembah na podpredsedniških mestih v vladi. Ob nastopu mandata Golobove vlade sta namreč oba tedanja prvaka SD in Levice, Tanja Fajon in Luka Mesec zasedla mesti podpredsednikov. Minister za delo Mesec je tudi po umiku s čela Levice ostal na tej funkciji, ali bo tako tudi v primeru zunanje ministrice Fajon bi utegnilo bolj jasno postati v torek. Takrat se bo premier namreč sestal z novim prvakom SD Hanom, so potrdili v Golobovem kabinetu.

Koordinatorica najmanjše koalicijske partnerice Levice Asta Vrečko je medtem že v današnji izjavi Hanu zaželela uspešno vodenje SD. Kot je dejala, z njim tvorno sodelujejo že v ministrski ekipi kot tudi sicer v koaliciji. “Verjamem, da bo SD tudi pod vodstvom Matjaža Hana še naprej podpirala naše predloge za blaginjo ljudi, bolj dostojno življenje, stanovanjsko politiko in druge ukrepe, ki smo si jih zadali,” je dodala.

O pomislekih, ali lahko Hanove besede, da je njegova odlika neizključevanje in pogovor z vsemi, govorijo v prid koalicije s kakšno drugačno barvo, torej tudi s strankami z desnega političnega pola, pa je Vrečko poudarila, da sama lahko odgovarja v imenu Levice, ki ostaja na stališču, da desna koalicija zanje ne pride v poštev. “Smo leva programska stranka, sodelujemo v levosredinski koaliciji, kjer bomo naredili tudi vse, da bomo naše uspešne projekte končali in da bo ta vlada mandat uspešno zaključila. Za nas je sprejemljiva koalicija, v kateri smo, in tudi v prihodnje si želimo, da bi Slovenijo vodila leva vlada,” je poudarila.

Uspešno vodenje stranke so novemu predsedniku SD zaželeli v opozicijskih SDS in NSi.

Prvak NSi Matej Tonin je že po izvolitvi na družbenem omrežju X Hanu zaželel predano delo za blaginjo vseh ljudi in razvoj države. “Pri zadevah, ki presegajo vlado ali koalicijo in opozicijo, je dobro imeti partnerske odnose z vsemi in v tem smislu želimo SD kot tradicionalni stranki, s katerimi smo tekmeci, dobro delo,” pa je danes dejal podpredsednik NSi in šef poslancev Janez Cigler Kralj.

Evropska poslanka iz vrst NSi in njena nekdanja predsednica Ljudmila Novak pa je obenem poudarila, da je izbira predsednika stvar SD, a hkrati spomnila na zelo tesen izid glasovanja v drugem krogu, v katerem je Han le za deset glasov premagal protikandidata, evropskega poslanca Milana Brgleza. Po njeni oceni je tako težko reči, da se je stranka z novim predsednikom zelo nagnila v eno ali drugo stran. Kakšna koalicija bi bila možna v prihodnosti, pa je po njenih besedah stvar pogovorov po vsakokratnih volitvah. “Nobena druga stranka ne bo odločala o NSi. NSi lahko gre prav tako s komerkoli, za kogar se odločimo, s komer lahko izpolnjujemo svoj program in kjer bomo lahko najbolje delali za Slovenijo,” je poudarila.

COMMENTS

Wordpress (0)