Bela hiša ne želi stopnjevanja konflikta na Bližnjem vzhodu – TOPNEWS.si

Bela hiša ne želi stopnjevanja konflikta na Bližnjem vzhodu

Bela hiša ne želi stopnjevanja konflikta na Bližnjem vzhodu

ZDA se želijo po iranskem napadu na Izrael izogniti nadaljnjemu zaostrovanju na Bližnjem vzhodu, je danes poudaril tiskovni predstavnik ameriškega sveta za nacionalno varnost John Kirby. Dodal je, da je ameriški predsednik Joe Biden jasno povedal, da si ne želi vojne z Iranom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Predsednik je bil jasen: ne želimo eskalacije. Ne želimo vojne z Iranom v polnem obsegu. Mislim, da nam bodo prihodnje ure in dnevi veliko povedali,” je še dejal Kirby na ameriško televizijo NBC.

Napovedal je še, da bodo ZDA še naprej pomagale Izraelu pri obrambi, a opozoril, da je nadaljnji odziv odvisen od Izraela.

Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov z ZDA na čelu večino sestrelile, še preden so priletele nad Izrael. Ranjenih je bilo najmanj 12 ljudi, o smrtnih žrtvah ne poročajo.

V Teheranu so napad označili kot odgovor na izraelsko uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, pri čemer sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucionarne garde. Iranska vojska pravi, da je dosegla vse svoje cilje in so s tem končali operacijo. Izrael in ZDA so posvarili, naj se izogneta nadaljnjim ukrepom proti Iranu, in v nasprotnem primeru zagrozili z veliko močnejšim odgovorom.

COMMENTS

Wordpress (0)