Tomaž Vesel “se vrača” na seznam Gibanja Svoboda, kot kandidat Roberta Goloba za naslednjega slovenskega evropskega komisarja – TOPNEWS.si

Tomaž Vesel “se vrača” na seznam Gibanja Svoboda, kot kandidat Roberta Goloba za naslednjega slovenskega evropskega komisarja

Tomaž Vesel “se vrača” na seznam Gibanja Svoboda, kot kandidat Roberta Goloba za naslednjega slovenskega evropskega komisarja

Kandidat za naslednjega slovenskega evropskega komisarja bo po informacijah 24ur.com nekdanji predsednik Računskega sodišča Tomaž Vesel. V soboto naj bi ga tudi uradno predstavili na festivalu Gibanja Svoboda. Vesel pa ne bo hkrati tudi nosilec oziroma sploh kandidat liste Gibanje Svoboda na evropskih volitvah, kot se je sprva predvidevalo.

 

Tomaž Vesel (roj. 1967 v Ljubljani) je na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani diplomiral leta 1997. Izobraževanje je leta 2007 nadaljeval s podiplomskim študijem na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru s področja evropskega gospodarskega prava,. Poleg pridobljenih nazivov državni revizor in preizkušeni državni revizor v oktobru 2012 se je izpopolnjeval in izobraževal tudi v tujini.

Kariero je pričel na Centru vlade RS za informatiko leta 1997, nato pa nadaljeval med letoma 1999 in 2004 kot član Državne revizijske komisije Republike Slovenije. Konec leta 2003 je bil izvoljen za prvega namestnika predsednika Računskega sodišča RS, funkcijo je pričel opravljati 1. 2. 2004 in jo opravljal do 1. 2. 2013, ko je bil imenovan za vrhovnega državnega revizorja za revidiranje negospodarskih javnih služb.

Aprila 2013 ga je državni zbor  plebiscitarno podprl za predsednika računskega sodišča Veselu se je devetletni mandat na čelu računskega sodišča iztekel s koncem maja  2022 , a ga je, ker DZ do tedaj še ni imenoval njegovega naslednika, podaljšal do sredine junija.

V okviru novega gibanja “Bodi sprememba”, kot se prvotno imenovalo gibanje iz katerega je nastala kasnejša stranka Gibanje Svoboda,  je Tomaž Vesel  decembra nastopil v “prvotni zasedbi”  v kateri so bili nekdanja vodja službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki Mirta Koželj, Barbara Čenčur Curk z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Dragan Petrovec z Inštituta za kriminologijo žvižgač Ivan Gale   in na kateri je sodeloval tudi Robert Golob.

Omizje je moderiral novinar Primož Cirman  in po prelomnih volitvah so vsi pričakovali, da bo Vesel prevzel eno ključnih funkcij v novi vladni ekipi.  Govora je bilo o mestu ministra za finance. Zakaj se to ni zgodilo kroži več urbanih legend,  ki jih na tej točki ne bi obnavljali, mogoče ob kakšni drugi priložnosti.  Kakorkoli že Vesel je na koncu  zaposlil, kot uslužbenec medijske korporacije Martina Odlazka.

Kot še poroča POP TV, naj bi njegovo ime uradno predstavili na jutrišnjem festivalu Gibanja Svoboda ob Zbiljskem jezeru.

Med kandidati za evropske volitve pa ostajajo aktualna evropska poslanka Irena Joveva, po neuradnih informacijah pa še direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanca Tamara Vonta in Uroš Brežan, sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor, ter državna sekretarka za odnose z DZ v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper.

COMMENTS

Wordpress (0)