“Predvolilna obljuba o 30.000 stanovanjih za mlade bo izpolnjena in presežena” – Rešitev prihaja iz Romunije, “na kolesih” – TOPNEWS.si

“Predvolilna obljuba o 30.000 stanovanjih za mlade bo izpolnjena in presežena” – Rešitev prihaja iz Romunije, “na kolesih”

“Predvolilna obljuba o 30.000 stanovanjih za mlade bo izpolnjena in presežena” – Rešitev prihaja iz Romunije, “na kolesih”

Cene nepremičnin v Sloveniji so v zadnjih letih močno narasle, kar predstavlja resno oviro, še posebej mladim, ki rešujejo svoje prvo stanovanjsko vprašanje in iščejo prostor, kjer si bodo lahko ustvarili svojo družino.

Prav tako je višina najemnin je zlasti za mlade zaposlene vedno večja težava. Porast kratkoročnega najema vedno bolj vpliva na trg, zato so cene najema zelo visoke. Za enosobno stanovanje tako lahko odštejemo kar 51 odstotkov povprečne slovenske plače.

Problemov zaradi predvolilne obljube o 30.000 stanovanjih  je na dlani. Medtem, ko je Stanovanjski sklad ta teden napovedal, da bi lahko do leta 2025 presegel ciljnih 10.000 stanovanj pa se pokazala luč na koncu tunela in bil lahko še vedno dosegli cilj 30.000 stanovanj.  Rešitev je prišla iz Romunije na “štirih kolesih” in je parkirana v Zupančičevi jami. Mladi bi tako imeli rešen ne samo stanovanjski problem, ampak tudi problem mobilnosti, saj gre za hišo, kaj hišo, kočijo na kolesih.

Koalicijska stranka Levica je ves čas v javnost pošiljala številko 30.000 stanovanj, kolikor naj bi jih potrebovali in kolikor naj bi jih zagotovili. Število je  bila ocena strokovnjakov iz 77 nevladnih organizacij, ki so združeni v civilno iniciativo Glas ljudstva. Pred volitvami je tako v krogu Levice veljala ocena, da bi morala država za rešitev problematike pomanjkanja javnih najemnih stanovanj do leta 2030 zgraditi 30.000 novih neprofitnih stanovanj. »Zagotoviti je treba urgentna sredstva in sistemske vire financiranja za izgradnjo novih neprofitnih stanovanj ter tako rešiti stanovanjski primanjkljaj, ki smo ga s pomanjkljivo stanovanjsko politiko ustvarili v zadnjih 30 letih,« je zapisano na spletni strani civilne iniciative.

Medtem pa je Stanovanjski sklad ta teden napovedal, da bi lahko do leta 2025 presegel ciljnih 10.000 stanovanj

“Naš cilj je bil, da bomo z vsemi aktivnostmi sklada do konca izvajanja nacionalnega stanovanjskega programa zagotovili 10.000 javnih najemnih stanovanj. In če to seštejete, vidite, da bi skupaj z vsemi stanovanji v gradnji in pripravi lahko ta cilj minimalno celo presegli, pogoj za to pa so izdatna finančna sredstva, ki bi morala biti zagotovljena tako z dokapitalizacijo sklada kot tudi s krediti,” je dejal Remec.

Glede na trenutno stanje namenskega premoženja SSRS je njegova kreditna sposobnost do 120 milijonov evrov. “Vse to je torej izvedljivo, pogoj pa je, da tudi politika pohiti,” je dodal.

COMMENTS

Wordpress (0)