(VIDEO) Izrael bo upošteval ameriške pomisleke glede napada na Rafo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Izrael bo upošteval ameriške pomisleke glede napada na Rafo

(VIDEO) Izrael bo upošteval ameriške pomisleke glede napada na Rafo

Ameriški sogovorniki so Izraelcem v ponedeljek med virtualnim posvetovanjem tako imenovane strateške posvetovalne skupine izrazili zaskrbljenost glede različnih smeri ukrepanja v Rafi, izraelski sogovorniki pa so se strinjali, da bodo ameriške pomisleke upoštevali na naslednjem pogovoru skupine prihodnji teden, je danes sporočila Bela hiša.

Sporočilo Bele hiše še navaja, da obe strani delita isti cilj – poraz Hamasa v Gazi, čeprav pa so Američani izrazili zaskrbljenost glede Rafe, ki jo Izrael namerava napasti, čeprav je polna palestinskih beguncev.

Posvetovanja so bila načrtovana med obiskom izraelske delegacije v Washingtonu pred tednom dni, vendar pa je izraelski premier Benjamin Netanjahu obisk preklical, ker so ZDA v Varnostnem svetu ZN z vzdržanim glasom omogočile sprejeti resolucijo, ki zahteva takojšnje premirje v Gazi v času muslimanskega svetega meseca ramazan.

Ameriški predsednik Joe Biden skupaj s člani svoje vlade izraža nasprotovanjem načrtovani invaziji na Rafo, kamor se je zateklo 1,3 milijona palestinskih civilistov iz drugih delov Gaze. Netanjahu vztraja pri ofenzivi z namenom uničenja pripadnikov Hamasa po napadu na Izrael 7. oktobra lani.

Posvetovanj sta se z ameriške strani udeležila svetovalec za nacionalno varnost ZDA Jake Sullivan in državni sekretar Antony Blinken, z izraelske pa svetovalec za nacionalno varnost Zahi Hanegbi in minister za strateške zadeve Ron Dermer. Sodelovali so tudi razni eksperti in višji uradniki obeh vlad, dodaja Bela hiša, ki je posvetovanja opredelila kot konstruktivna.

V izraelskih napadih na sirsko prestolnico Damask je včeraj  umrlo najmanj osem ljudi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Med ubitimi je vodja iranskih sil Al Kuds v Libanonu in Siriji. Napad se je zgodil v neposredni bližini iranskega veleposlaništva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Observatorij s sedežem v Londonu je sporočil, da so izraelske rakete uničile stavbo ob iranskemu veleposlaništvu, pri tem pa je umrlo osem ljudi. Med ubitimi so vodja sil Al Kuds v Libanonu in Siriji, dva iranska svetovalca in več članov iranske revolucionarne garde (IRCG).

Tudi iranski mediji so poročali, da je bila v napadu popolnoma uničena stavba tik ob veleposlaništvu. Veleposlanik in njegova družina pa niso bili ranjeni. So pa dodali, da je bil v napadu ubit general enote IRGC Al Kuds Mohamad Reza Zahedi. Odgovornost za napad so pripisali Izraelu.

Al Kuds je ena od petih vej IRGC in deluje v tujini. Po poročanju agencij so iz IRCG sporočili, da je bilo v napadu ubitih sedem njenih članov in ob tem potrdili, da sta bila med njimi tudi general Mohamad Reza Zahedi in njegov namestnik general Mohamad Hadi Haji. To je bil peti napad v osmih dneh v Siriji, kjer predsednik Bašar al Asad velja za podpornika Irana.

Sirski obrambni minister Faisal Mekdad je obsodil napad, v katerem je po njegovih besedah umrlo več nedolžnih ljudi.

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian pa je v telefonskem pogovoru z Mekdadom med drugim poudaril potrebo “po resnem odzivu mednarodne skupnosti na tovrstna kriminalna dejanja”, izjavo iranske vlade povzema AFP. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se je zvečer v središču iranske prestolnice Teheran po navedbah očividcev zbralo več sto privržencev vlade in zahtevalo maščevanje za smrt generalov.

Izrael je od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 izvedel več sto zračnih napadov na območje, kjer pa skuša predvsem onemogočiti dobavo orožja za Hezbolah. Število napadov se je okrepilo po začetku vojne s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas na območju Gaze 7. oktobra lani. Med drugim je bilo v napadu na provinco Alep v petek ubitih več kot 50 ljudi, med njimi večinoma pripadniki sirske vojske in pripadniki libanonskega gibanja Hezbola

COMMENTS

Wordpress (0)