Evropske volitve – Golobovi bodo kandidate predstavili na “Festivalu Svobode”, Toninovi na programski konferenci – TOPNEWS.si

Evropske volitve – Golobovi bodo kandidate predstavili na “Festivalu Svobode”, Toninovi na programski konferenci

Evropske volitve  – Golobovi bodo kandidate predstavili na “Festivalu Svobode”, Toninovi na programski konferenci

Teden pred nami bo za parlamentarne stranke v znamenju priprav na evropske volitve. Gibanje Svoboda, ki še ni potrdilo končne kandidatne liste, bo javno predstavilo svoje kandidate. Na programski konferenci se bodo predstavili tudi kandidati NSi, ki bo obenem potrdila še program. SD medtem za zdaj bolj zaposluje izbira novega vodstva stranke.

Dober mesec pred začetkom kampanje pred evropskimi volitvami, ki bodo v Sloveniji potekale 9. junija, parlamentarne stranke pospešeno zaključujejo sestavljanje kandidatnih list. To sta doslej storili le opozicijski SDS in NSi. Rok za vlaganje kandidatur se bo sicer iztekel 10. maja ob polnoči.

Gibanje Svoboda bo popolnjeno kandidatno listo razgrnilo v soboto

V največji vladni stranki Gibanje Svoboda, ki se bo na evropske volitve tokrat podala prvič, so po več krogih evidentiranja in iz nabora približno 30 kandidatov minuli teden vendarle prikimali sedmim, ki jih bodo poslali v boj za sedeže v Evropskem parlamentu.
Med njimi sta aktualna evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj, prav tako pa bodo po neuradnih informacijah mesta na listi zasedli direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, predsednik strankinega podmladka Matej Grah, poslanca Tamara Vonta in Uroš Brežan, sicer nekdanji minister za naravne vire in prostor, ter državna sekretarka za odnose z DZ v kabinetu predsednika vlade Maša Kociper.

Za popolnitev dveh od skupno devetih mest na kandidatni listi pa sta izvršni odbor in svet Gibanja Svoboda pooblastila prvaka stranke Roberta Goloba, da opravi še dodatne pogovore s potencialnimi kandidati. Polno postavo deveterice, na katero bodo stavili, bodo po načrtih razkrili na sobotnem dogodku, festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru.

Po predstavitvi kandidatov NSi še v potrjevanje programa za evropske volitve

Predstavitev kandidatov v soboto v Celju načrtujejo tudi v NSi. Kandidatno listo so sicer potrdili v začetku tedna, na čelo liste pa postavili predsednika stranke Mateja Tonina.

Za njim se bodo zvrstili predsednica strankinega podmladka Katja Berk Bevc, župan občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah ter predsednik strankinega Kluba županov in svetnikov David Klobasa, namestnica predsednika sveta stranke in občinska svetnica v Ravnah na Koroškem Mojca Erjavec, ljubljanska mestna svetnica in kandidatka stranke za županjo Ljubljane na zadnjih lokalnih volitvah Mojca Sojar, vodja poslancev in podpredsednik NSi Janez Cigler Kralj, poslanka in podpredsednica NSi Vida Čadonič Špelič, poslanec in predsednik sveta stranke Jernej Vrtovec, listo pa zaključuje aktualna evropska poslanka Ljudmila Novak.

V stranki so prepričani, da se na evropske volitve podajajo z močno ekipo z izkušnjami z delom v politiki in stroki. Ciljajo na dva osvojena poslanska mandata.

Na programski konferenci pa bodo potrjevali tudi program, s katerim bodo pred evropskimi volitvami nagovarjali volivce. Programska izhodišča, pri čemer v NSi v ospredje postavljajo varnost in migracije, podnebne spremembe in z njimi povezan zeleni prehod ter konkurenčno gospodarstvo, so sicer predstavili že na novembrskem kongresu stranke. V soboto pa bodo ključne točke programa izpostavili tudi v treh panelnih razpravah z naslovi Močno gospodarstvo za močno Evropo, Pameten zeleni prehod ter Varna in močna Evropa.

Sile SD za zdaj usmerjene v izbiro novega vodstva

Medtem pa v SD bolj kot ob kandidatih za evropske volitve pozornost namenjajo prihajajočemu izbiranju novega vodstva stranke. Te dni na terenu že potekajo soočenja treh kandidatov – vodje poslancev SD Janija Prednika, ajdovskega župana Tadeja Beočanina in evropskega poslanca Milana Brgleza. Članstvu pa se predstavljajo tudi kandidati za druge vodstvene funkcije v stranki. Delegati bodo izbiro sporočili na volilnem kongresu prihodnjo soboto.

Prva predstavitev kandidatov je bila v Ajdovščini, kjer je bilo iz vrst članstva med drugim slišati kritike do dela sedanjega vodstva stranke in postopanja ob aferi sodna stavba, ter nasprotovanje prodaji dolgoletnega sedeža stranke na Levstikovi v Ljubljani. Vsi trije kandidati so se soočili tudi v Velenju, po katerem je predsednik občinske organizacije SD in velenjski župan Peter Dermol za STA ocenil, da so se v boj za mesto v vrhu stranke podali raznoliki kandidati.

“Vsak je seveda lahko poseben doprinos naši stranki, nekateri imajo več izkušenj, drugi več mladostniške energije, tretji več izkušenj iz lokalne politike,” je naštel. Ne glede na to, kdo bo prevzel vajeti SD, pa Dermol pričakuje dobro organiziranost stranke, zagovarjanje socialnodemokratskih vrednot ter da se “bomo znali postaviti pokonci takrat, ko bodo te vrednote načete”. Ocenjuje, da stranka potrebuje “trdo roko” in jasno zastopanje stališč tudi v vladi. “Zavedamo se, da je v politiki treba sprejemati kompromise, a kot stranka moramo vedeti, kam gremo,” je opozoril.

Predstavitve kandidatov potekajo tudi drugje po Sloveniji, v prihodnjih dneh se bodo zvrstile med drugim v Kranju, Ljubljani, Novem mestu in na Ptuju. Po slišanem bodo zasedali člani posameznih občinskih oz. območnih organizacij, tako bi se utegnila v tednu pred kongresom jasneje izrisati podpora posameznim kandidatom.

Bržkone pa ne bo nepomembno, koga izmed kandidatov bodo javno podprli tudi vidnejši člani stranke. Da bo to storil, je že napovedal dolgoletni član stranke in gospodarski minister Matjaž Han. “Jaz sem za to, da se v tej državi ne delimo preveč,” je sicer v petek odvrnil na vprašanje, kakšen profil si želi v prihodnje na čelu stranke. Kdorkoli to že bo, pa mora za njega stopiti celotna stranka, je dodal. Še preden se bo po štirih letih poslovila z vrha SD, naj bi na kongresu enega od kandidatov podprla tudi sedanja predsednica Tanja Fajon. Njen predhodnik Dejan Židan je medtem z javnim izražanjem podpore bolj zadržan. Kot je dejal za STA, si na mestu predsednika želi človeka, ki “ne samo govori, ampak tudi živi socialdemokratske vrednote”.

Kandidati sicer v boju za stolček na čelu SD stavijo na različne pristope. Prednik med drugim izpostavlja bolj trdno pozicioniranje SD, tudi v vladi, želi si tudi pomladitve generacij. Beočanin obljublja vnovičen vzpon socialne demokracije in vrnitev na mesto, ki ji pripada, Brglez pa vrnitev stranke SD z roba parlamentarnega preživetja in h koreninam socialne demokracije.

COMMENTS

Wordpress (0)