(VIDEO) Na desni jezni na Politično Tanje Gobec in Danila Türka -Kaj bi šele rekli na Jeffreya Sachsa? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Na desni jezni na Politično Tanje Gobec in Danila Türka -Kaj bi šele rekli na Jeffreya Sachsa?

(VIDEO) Na desni jezni na Politično Tanje Gobec in Danila Türka -Kaj bi šele rekli na Jeffreya Sachsa?

Gost sinočnje oddaje Politično je bil Danilo Türk, nekdanji predsednik republike in profesor mednarodnega prava, ki je odgovarjal na vprašanja  voditeljica Tanja Gobec glede  odnosa do Rusije in Izraela.

“Bili ste diplomat v Združenih narodih, veste, koliko napora je vložila Slovenija, da je bila resolucija Varnostnega sveta sprejeta. Ali lahko ostane le črka na papirju? Zakaj se ne izvede,” je zanimalo Gobčevo.

“Izrael ima zaščito ZDA, to mu omogoča, da ignorira resolucije. Tokrat ZDA sicer niso vložile veta, zadnja leta v času sedanjega predsednika in prejšnjih predsednikov so ZDA vedno vlagale veto. V zgodovini ni bilo vedno tako, predsednik Richard Nixon je dvanajstkrat dopustil sprejetje resolucije o Palestini, v času Ronalda Reagana je bilo takšnih resolucij 21. Vendar je Izrael vedno našel pot do neupoštevanja teh resolucij s pomočjo zaščite, ki jo ima v ZDA…”

“Kaj pravite o strokovnih, pa tudi laičnih kritikah, češ da so merila do ruskega režima, torej do Putina, in do Netanjahuja, izraelske oblasti, dvojna. Kar zadeva sankcije in druge stvari, da se Netanjahuju in njegovi vladi dopušča veliko več kot ruski …

To je očitno, za to ni treba niti iskati argumentov, to se vidi na prvi pogled. Proti Rusiji so uvedene izjemno obsežne sankcije, medtem ko proti Izraelu niso uvedene nobene sankcije. Ravno sem prebral vest, da je harvardska študentska vlada, študentska organizacija, sprejela poziv k bojkotu nekaterih proizvodov iz Izraela, kar je takoj sprožilo hude odzive v ZDA. Tam so stvari drugačne in mislim, da gre za dvojna merila, ki so popolnoma evidentna.

“Zelo dobro veste – in jaz zelo dobro vem – da so ljudje v ameriški vladi, ki poznajo resnico. Poglejte našega direktorja Cie, Williama Burnsa. Bil je veleposlanik v Rusiji leta 2008. Napisal je znamenito memorandum nazaj v Washington iz Moskve leta 2008, v katerem je bilo pojasnjeno, da bi bila širitev Nata na Ukrajino popolnoma v nasprotju z osrednjimi skrbmi Rusije glede nacionalne varnosti, kot je Rusija pojasnila, v celotnem političnem razredu. To ni bil Putin; to ni bil en sam posameznik. so bili vsi. Mimogrede , ta zapis – kot je značilno za ZDA – bi bil popolnoma tajen, če ga Julian Assange ne bi razkril . Torej ga lahko preberemo in zapis se je slavno imenoval “Nyet pomeni nyet.” Ne počnite tega .Človek je direktor Cie . Zakaj Američanom ne pove po resnici? Zakaj jim ne pove: ‘Bil sem tam. To sem videl leta 2008. Napisal sem ta članek. je vse razložil; dejansko je na spletu. Tega Natovega posla ne bi smeli pripeljati do neposredne vojne,” kar je natanko to, kar smo storili . Zato mi je skrivnost, da so laži tako jasne in kljub temu v mojem delu sveta trenutno zanje sploh ni odgovornosti ,”je na družbenem omrežju X povzel Sony Thang.

Jeffrey D. Sachs je svetovno znani profesor ekonomije, avtor uspešnic, inovativen pedagog in svetovni vodja na področju trajnostnega razvoja. Splošno je znan po drznih in učinkovitih strategijah za reševanje zapletenih izzivov, vključno z dolžniško krizo, hiperinflacijo, prehodom iz centralnega načrtovanja v tržno gospodarstvo, nadzorom aidsa, malarije in drugih bolezni, pobegom iz skrajne revščine in bojem proti človeškim -povzročene podnebne spremembe.

Sachs je direktor Centra za trajnostni razvoj na univerzi Columbia, kjer ima naziv univerzitetni profesor, najvišji akademski naziv na univerzi. Sachs je bil od leta 2002 do 2016 direktor Earth Institute na univerzi Columbia. Je predsednik mreže ZN za rešitve trajnostnega razvoja, komisar Komisije ZN za širokopasovne povezave za razvoj in zagovornik SDG generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa. Od leta 2001 do 2018 je Sachs delal kot posebni svetovalec generalnih sekretarjev ZN Kofija Annana (2001–7), Ban Ki-moona (2008–16) in Antónia Guterresa (2017–18).

Sachs je avtor in urednik številnih knjig, vključno s tremi uspešnicami New York Timesa: The End of Poverty (2005), Common Wealth: Economics for a Crowded Planet (2008) in The Price of Civilization (2011). Druge knjige vključujejo To Move the World: JFK’s Quest for Peace (2013), The Age of Sustainable Development (2015), Building the New American Economy: Smart, Fair & Sustainable (2017), A New Foreign Policy: Beyond American Exceptionalism (2018). ), nazadnje pa The Ages of Globalization: Geography, Technology, and Institutions (2020).

Sachs je bil soprejemnik nagrade Blue Planet 2015, vodilne svetovne nagrade za okoljsko vodstvo. Revija Time ga je dvakrat uvrstila med 100 najvplivnejših svetovnih voditeljev in prejel je 32 častnih doktoratov. New York Times je Sachsa označil za »verjetno najpomembnejšega ekonomista na svetu«, revija Time pa za »najbolj znanega ekonomista na svetu«. Raziskava The Economista je Sachsa uvrstila med tri najvplivnejše živeče ekonomiste.

Preden se je pridružil Columbii, je Sachs več kot dvajset let preživel kot profesor na univerzi Harvard, nazadnje kot profesor mednarodne trgovine Galen L. Stone. Sachs, rojen v Detroitu v Michiganu, je diplomiral, magistriral in doktoriral na Harvardu.

COMMENTS

Wordpress (0)