(V ŽIVO) Janez Janša povabljen, Igor Bavčar ne – Na Brdu pri Kranju slovesno pred obletnico pridružitve Natu – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Janez Janša povabljen, Igor Bavčar ne – Na Brdu pri Kranju slovesno pred obletnico pridružitve Natu

(V ŽIVO) Janez Janša povabljen, Igor Bavčar ne – Na Brdu pri Kranju slovesno pred obletnico pridružitve Natu

Pred 20. obletnico pridružitve Slovenije zvezi Nato bo danes na Brdu pri Kranju državna proslava, ki se je bo poleg državnega vrha in načelnika generalštaba Slovenske vojske Roberta Glavaša udeležil tudi vrhovni poveljnik zavezniških sil v Evropi, ameriški general Christopher Cavoli.

Na Brdu se bo zbral celotni politični vrh države tudi sedanji in nekdanji opozicijski politiki. Ob tem pa je zanimivo, da na Brdo ni povabljen nekdanji notranji minister Igor Bavčar, ki je bil med osamosvojitveno vojno junija 1991 notranji minister in je skupaj z obrambnim ministrom Janezom Janšo koordiniral slovenske obrambne sile.

Čeprav je Bavčar med letoma 1997 in 2002 bil minister za evropske integracije v vladi Janeza Drnovška, ko so se formalno končala pogajanja za pogajanja za članstvo , ki so bila kronana z referendumom. Kot je zapisano v Wikipediji se je  “v tem obdobju se je ločil od starega prijatelja Janeza Janše, ki se je pridružil Slovenski demokratski stranki in se povzpel v vodjo konservativne opozicije”.

Ob tem je zanimivo, da naj se  Bavčarjevo “brisanje iz zgodovine” nadaljevalo tudi ob obletnici vstopa Slovenije v EU, kjer naj ne bi bi “pričevalci” Muzeja novejše zgodovine, ki ob tej priložnosti pripravlja posebno razstavo, čeprav je koordiniral proces vstopa Slovenije v EU in Nato, ki je potekal sočasno.

Slovenija se je po dolgoletnih prizadevanjih največjemu obrambnemu zavezništvu na svetu pridružila 29. marca 2004, ko je v Washingtonu slovesno deponirala ratifikacijske listine severnoatlantske pogodbe. Skupaj z Bolgarijo, Estonijo, Latvijo, Litvo, Romunijo in Slovaško je postala del največje širitve v zgodovini zavezništva.

Dober mesec kasneje, 1. maja 2004, je Slovenija postala še članica unije, in sicer v skupini desetih držav. Poleg nje so v EU takrat vstopili še Ciper, Češka, Estonija, Madžarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska in Slovaška. To je bila največja širitev povezave, tako po številu ljudi kot držav, zato je bila poimenovana kar veliki pok.

Pred državno proslavo bodo v popoldanskih urah v počastitev jubileja v Kongresnem centru Brdo potekale tri tematske razprave, kjer bodo poleg zunanje ministrice Tanje Fajon, obrambnega ministra Marjana Šarca in Glavaša sodelovali tudi tuji gostje, med njimi romunski minister za narodno obrambo Angel Tilvar in načelnika generalštabov Italije ter Avstrije, Cavo Dragone in Rudolf Striedinger.

Slavnostna govornica na proslavi, ki se bo začela ob 18. uri, bo predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Visoki gost, general Cavoli, se bo že pred tem mudil v Ljubljani, kjer ima predvideno srečanje s premierjem Robertom Golobom. Sogovornika se bosta dotaknila aktualnih tem, povezanih z Natom, s poudarkom na pripravah na julijski vrh zavezništva v Washingtonu, delitvi bremen in zavezah o obrambnih investicijah ter razmerah na Zahodnem Balkanu in Ukrajini, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Dogodke iz programa ob 20-letnici članstva RS v Natu bomo prenašali v živo:

13.30 panelna razprava Generalštaba Slovenske vojske z naslovom Nato včeraj, danes, jutri, na kateri bodo sodelovali načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš, poveljnik poveljstva ameriške vojske v Evropi in Afriki general Christopher G. Cavoli, načelnik generalštaba italijanske vojske admiral Cavo Dragone ter načelnik generalštaba avstrijske vojske general Rudolf Striedinger; Kongresni center Brdo, Predoslje 39, prenos na https://video.sta.si/, BRDO PRI KRANJU

14.45 panelna razprava ministrstva za zunanje in evropske zadeve z naslovom Ženske, mir in varnost v Natu, na kateri bo med drugim sodelovala ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon; Kongresni center Brdo, Predoslje 39, prenos na https://video.sta.si/, BRDO PRI KRANJU

16.00 panelna razprava ministrstva za obrambo z naslovom Vrnitev h koreninam in kolektivni obrambi: 75 let Nata, na kateri bodo sodelovali minister za obrambo Marjan Šarec, minister za narodno obrambo Romunije Angel Tilvar in državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk; Kongresni center Brdo, Predoslje 39, prenos na https://video.sta.si/, BRDO PRI KRANJU

18.00 državna slovesnost ob 20-letnici članstva RS v Natu, slavnostna govornica bo predsednica republike Nataša Pirc Musar, udeležil se je bo tudi predsednik vlade Robert Golob.

Slovesnost na Brdu bomo prenašali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si.

COMMENTS

Wordpress (0)