V Levici bojkotirali proslavo na Brdu in se udeležili protesta proti Natu – TOPNEWS.si

V Levici bojkotirali proslavo na Brdu in se udeležili protesta proti Natu

V Levici bojkotirali  proslavo na Brdu in se udeležili protesta proti Natu

Na ljubljanskem Trgu francoske revolucije se je danes popoldne zbralo nekaj sto ljudi, ki so na shodu s sloganom “Ne Nato, mir nam dajte” pred 20. obletnico priključitve zvezi Nato pozvali k izstopu Slovenije iz zavezništva. Na protestu, ki se ga je udeležil tudi vrh stranke Levica, je bilo slišati tudi pozive k osvoboditvi Palestine.

 

Medtem ko na Brdu pri Kranju pred 20. obletnico pridružitve Slovenije zvezi Nato poteka državna proslava, se je široka koalicija družbenih gibanj v središču Ljubljane udeležila “mirovniškega in protiimperialističnega shoda”, katerega pobudnica je bila ekosocialistična iniciativa Klas.

Protestniki in protestnice poleg izstopa Slovenije iz zveze Nato zahtevajo ustavitev povečanja vojaških izdatkov, ustavitev vojaške in finančne pomoči za nadaljevanje vojne v Ukrajini, embargo na izvoz orožja v Izrael in sprejetje sankcij proti “izraelskemu režimu apartheida”.

Jerneja Breznik iz iniciative Klas je na shodu poudarila, da je “Nato napadalni pakt, ki služi obrambi imperializma”. Ob tem je dodala, da bi morali denar, ki ga Slovenija namenja obrambi, porabiti za gradnjo javnih stanovanj, zdravstvo, domove za starejše in šolstvo.

Žiga Brdnik iz prokurdskega gibanja Rojava kliče pa je na shodu izpostavil vlogo zveze Nato pri “zatiranju Kurdov v Turčiji” in “izvajanju genocida palestinskega ljudstva v Gazi”. Nekaj deset protestnikov se je shoda sicer udeležilo s palestinskimi zastavami in transparenti, ki so pozivali h koncu izraelskega obstreljevanja Gaze.

Na shodu je bil prisoten tudi vrh stranke Levica, iz katere so dopoldne sporočili, da bodo bojkotirali današnjo državno proslavo. Vodja poslanske skupine Matej Tašner Vatovec je za STA zatrdil, da za izstopom iz zveze Nato v stranki še vedno trdno stojijo, a da se zavedajo, da ta v okviru vladajoče koalicije ni mogoč.

Slovenija se je po dolgoletnih prizadevanjih največjemu obrambnemu zavezništvu na svetu pridružila 29. marca 2004, ko je v Washingtonu slovesno deponirala ratifikacijske listine severnoatlantske pogodbe.

COMMENTS

Wordpress (0)