(VIDEO) “Nič nas ni strah, če je Stoltenberg z nami…” – Kaj je Robert Golob, ki je bil včeraj z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Bruslju, sporočil na svojem Facebook profilu? – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Nič nas ni strah, če je Stoltenberg z nami…” – Kaj je Robert Golob, ki je bil včeraj z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Bruslju, sporočil na svojem Facebook profilu?

(VIDEO) “Nič nas ni strah, če je Stoltenberg z nami…” –  Kaj je Robert Golob, ki je bil včeraj z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Bruslju, sporočil na svojem Facebook profilu?

“Dragi Robert veliko sreče in vse dobro . Sva v stiku,” je ob slovesu po obisku na sedežu Nata Jens Stoltenberg zaželel predsedniku vlade Robert Golobu. Srečo bo Golob glede na včerajšnjem dogajanje doma vsekakor potreboval, ker so Janševi podporniki zahtevali njegov odstop Janša pa je v govoru pozval na predčane volitve.  Robert Golob je vtise po prvem dnevu obiska v Bruslju strnil na svojem Facebook profilu:  “Varnost je v središču mojega tokratnega obiska v Bruslju. Srečal sem se z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom, se udeležil prvega Vrha o jedrski energiji ter zasedanja Evropskega sveta. Vojni v Ukrajini in Gazi vplivata na našo varnost v vseh pogledih, na naša življenja in gospodarstvo. Zato moramo v varnost vlagati in sodelovati z zavezniki,”

 

 

 

Golob intenzivnega dogajanja doma včeraj ni komentiral, mora  da bi lahko komentar notranjepolitičnega dogajanja zaznali le v odgovoru glede javno mnenjske ankete o podpori Natu: “Menim da je podpora (Nato) še vedno dovolj močna. Če iz tega naredim šalo: ko bo naša vlada dobila tako veliko podporo bomo tega zares veseli.”

Golob je včeraj na svojem prvem dvostranskem obisku na zvezi Nato. Sedež zavezništva je obiskal približno en teden pred 20. obletnico pridružitve Slovenije zavezništvu, ki letos praznuje 75 let obstoja.

Golob je v Bruslju še dejal, da bo glede potegovanja za mesto prihodnjega generalnega sekretarja zveze Nato Slovenija resno preučila tako kandidaturo romunskega predsednika Klausa Iohannisa kot kandidaturo odhajajočega nizozemskega premierja Marka Rutteja.

Kot je pojasnil, je Slovenija pred približno mesecem podprla Ruttejevo kandidaturo za generalnega sekretarja, tedaj pa je bil Rutte edini kandidat. Pred nekaj tedni je kandidaturo napovedal še romunski predsednik Iohannis.

Njegovo kandidaturo je Slovenija vzela “zelo resno”, predvsem zaradi regionalne uravnoteženosti, je povedal Golob. To še ne pomeni, da bo spremenila odločitev, ampak bo obe kandidaturi temeljito preučila.

Stoltenbergovega naslednika na čelu Nata naj bi naznanili še pred julijskim vrhom zavezništva v Washingtonu. Za glavnega favorita velja Rutte, ki si je doslej zagotovil podporo več držav, vključno s pomembnimi glasovi ZDA, Združenega kraljestva in Nemčije.

Kandidat za izvolitev potrebuje soglasno podporo vseh 32 članic, kar pa bi nizozemskemu premierju lahko preprečila Madžarska. Budimpešta je namreč na začetku meseca sporočila, da Rutteja za novega generalnega sekretarja Nata ne namerava podpreti.

COMMENTS

Wordpress (0)