“Uboga Fajonca. Povsem je izgorela…” – Aurelio Juri strankarski kolegici “svetuje počitek,” tudi kot ministrici za zunanje zadeve – TOPNEWS.si

“Uboga Fajonca. Povsem je izgorela…” – Aurelio Juri strankarski kolegici “svetuje počitek,” tudi kot ministrici za zunanje zadeve

“Uboga Fajonca. Povsem je izgorela…” – Aurelio Juri strankarski kolegici “svetuje počitek,” tudi kot ministrici za zunanje zadeve

“Uboga Fajonca. Povsem je izgorela. Ne ve več kaj dela. Da bi se vsaj umaknila, si vzela leto počitka. A ne, nas še kar naprej poriva v to greznico, da pa bi izraelskega veleposlanika poklicala na zagovor, to pa ne?! Sezujse, Tanja. So ti preveliki!,” je včeraj na družbenem omrežju X zapisal  nekdanji vplivni član SD-ja Aurelio Juri. Juri se je s tem odzval na nastop Fajonove v na seji odbora DZ za zunanjo politiko, kjer je povedala, da Slovenija pripravlja dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Gre za podoben sporazum, kot ga je Kijev že sklenil z več državami.

https://twitter.com/AurelioJuri/status/1770405148788961703

Po objavi javnomnenjske raziskave, ki kaže, da je podpora Natu v Sloveniji relativno majhna pa se je Juri te dni znašel v središču pozornosti, ker je začel z zbiranjem podpisov za referendum o izstopu Slovenije iz zavezništva. Zgolj 51 odstotkov državljanov meni, da je Slovenija zaradi članstva v Natu varnejša, kot bi bila sicer. 27 odstotkov vprašanih meni, da je manj varna, 22 odstotkov se ne more odločiti.

“Pozdravljeni vsi, levi, desni, črni, beli, visoki, nizki, debeli, suhi, lepi, grdi, ženske, moški, mladi, stari. Vsi nad 18 leti 27. novembra letos na superreferendumski dan. Pozivam vas, da zberemo podpise za še enega, o izstopu iz Nata,” je zapisal na socialnem omrežju X in  se takoj znašel v fokusu zagovornikov  Nata, ki so mu očitali , “da je je nekdanji poslanec SD na plačilni listi Putinovega režima.”

“Pred 21 leti smo na referendumu 23. marca 2003, ki je odločal o mednarodnih povezavah države, z veliko večino, skoraj 90 odstotki glasov, izbrali vstop v EU, medtem ko nas je bistveno manj prepričal, a nas vendarle je, vstop v Nato, 66 odstotkov,” je v svojem pozivu državljankam in državljanom Slovenije zapisal nekdanji poslanec državnega zbora in evropskega parlamenta Aurelio Juri. In ob tem dodal, da se je po dvajsetih letih slovensko javno mnenje glede Nata bistveno spremenilo.

https://twitter.com/AurelioJuri/status/1769672176116846653

“Po dveh desetletjih, po množici izkušenj in spoznanj, kaj prinaša in pomeni pripadnost drugemu članstvu (op. Nato), nenazadnje velike denarje za oboroževanje, ki so danes kljub 3.300-odstotnem povečanju nabav v zadnjih štirih letih, v primerjavi z obdobjem od leta 2014 do 2018, še vedno pod zahtevami zavezništva dveh odstotkov BDP (bruto družbenega proizvoda) in se vrtijo malo nad 1,3 odstotka, se je slovensko javno mnenje krepko spremenilo,” ugotavlja Juri.Kot meni, je morda tako tudi zaradi zavedanja, da nas politika z nenehnim širjenjem proti ruskim mejam in posledično izzivanjem občutka ogroženosti pri prvi jedrski velesili sveta – kar je posredno generiralo njeno agresijo na Ukrajino in vojno, ki še traja – prej spravlja v nevarnost kot pa obratno.

Nedavne raziskave v zvezi Nato so pokazale, da bi se teh 66 odstotkov iz leta 2003 danes skrčilo v komajda večino, natančneje 52 odstotkov s tem, da samo 46 odstotkov vprašanih meni, da članstvo zmanjšuje možnost napada na našo državo in le 24 odstotkov jih podpira povečevanje vojaških izdatkov – proti jih je odstotek več. Večina se o vojaških izdatkih (podatka ni) ni želela opredeliti, navaja Juri.

“Nedavno se je znova oglasilo gibanje Glas Ljudstva s pozivom za mir in solidarnost, ki ga je podpisalo več kot 100 civilnodružbenih organizacij in med drugim poziva k omejitvi investicij v vojaško opremo ter k referendumu o članstvu v Natu, natančneje o nadaljevanju z njim ali ne,” izpostavlja Juri.

“Bilo bi zaželeno, odgovorno in načelno, da bi civilna družba zahtevala še poizvedbo javnega mnenja o naši nadaljnji pripadnosti Severno Atlantskemu zavezništvu,” dodaja Juri in poziva Glas Ljudstva ter vse civilnodružbene organizacije, ki z njim sodelujejo in stranko Levica, ki ima v svojem programu zapustitev zveze Nato, da skupaj pričnejo z zbiranjem potrebnega števila podpisov za razpis devetega poizvedovalnega referenduma.

Poslanec SDS se je denimo vprašal: “V vsaki vsaj malo resni državi bi se Sova in Finančna uprava ukvarjali s tem, ali morda ter posledično od kod in na kakšen način pritekajo ruski rublji do Aurelia Jurija.” Nekdanji ambasador in predsednik sveta za zunanjo politiko pri SDS Tone Kajzer je zapisal: “Dejansko pozivanje k temu, da 🇸🇮 zapusti zavezništvo, ki brani zahodni civilizacijski okvir, za katerega smo Slovenci večinsko glasovali na plebiscitu. Verjamem, da si takega scenarija želijo v Rusiji. Vprašanje pa je, kdo stoji za tem človekom. Ali gre samo za t. i. koristni idiotizem?” Mednarodni pravnik Miha Pogačnik: “Ne. Tu gre za skrbno organiziran in financiran podvig. Enako je bilo v letih, ko smo se vključevali v Nato. Odbor za Nato (bil sem prvi predsednik) se je z družinskimi proračuni boril za stvar, ob avtocestah so pa viseli pregrešno dragi jumbo plakati “Reci ne Natu”. “Jugoslavija.”

COMMENTS

Wordpress (0)