New York Times: Srbska vlada Trumpovemu zetu Jaredu Kushnerju podarja porušeno stavbo generalštaba, ki so jo uničile ameriške rakete leta 1999 – TOPNEWS.si

New York Times: Srbska vlada Trumpovemu zetu Jaredu Kushnerju podarja porušeno stavbo generalštaba, ki so jo uničile ameriške rakete leta 1999

New York Times: Srbska vlada Trumpovemu zetu Jaredu Kushnerju podarja porušeno stavbo generalštaba, ki so jo uničile ameriške rakete leta 1999

“Z veseljem delim nekaj zgodnjih oblikovalskih slik za razvojne projekte, ki smo jih ustvarjali za albansko obalo in središče Beograda,” je na družbenem omrežju X 15. marca letos zapisal Jared Kushner zet  nekdanjega predsednika in predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Podjetje Jareda Kushnerja, zeta nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, bo za 99 let brezplačno najelo prostore bombardiranega generalštaba v Beogradu.

Začasni sporazum med Kushnerjevo ekipo in srbsko vlado bi Kushnerjevemu investicijskemu podjetju podelil 99-letni brezplačen najem in pravico do gradnje luksuznega hotela in apartmajskega kompleksa ter muzeja na mestu nekdanjega sedeža jugoslovanskega obrambnega ministrstva v Beogradu, ki ga je NATO bombardiral leta 1999. Osnutek sporazuma je New York Timesu posredoval srbski uradnik.

 

New York Times piše, da dogovor za območje bombardiranega generalštaba, ki ga bo podjetje “Kushner” sklenilo s srbsko vlado, sledi prejšnjemu zanimanju Donalda Trumpa za to lokacijo. Nekdanji ameriški predsednik, spominja ameriški časnik, se je za isto lokacijo zanimal že pred izvolitvijo na položaj, posrednik v pogajanjih pa je bil isti človek, ki zdaj sodeluje z Jaredom Kushnerjem.

 

Pred več kot desetletjem je Donald Trump izrazil zanimanje za razvoj lokacije v Beogradu. Njegov zet zdaj namerava v obnovo vložiti 500 milijonov dolarjev, Srbiji pa naj bi pripadlo 22 odstotkov dobička. Podjetje , zeta nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, bo za 99 let brezplačno najelo prostore bombardiranega generalštaba v Beogradu.

Na tem mestu bodo zgradili luksuzni hotel in apartmajsko naselje ter spomenik in muzej ,poroča  New York Times. Naložba je, kot rečeno, vredna 500 milijonov dolarjev, državi Srbiji pa naj bi po predlogu pogodbe pripadalo 22 odstotkov dobička.

New York Times sicer spomnil, da je leta 2013, dve leti preden je kandidiral za predsednika ZDA, Kushnerjev tast Donald Trump v pogovoru z visokim predstavnikom srbske vlade izrazil željo po izgradnji luksuzni hotel na mestu generalštaba.

Takrat so predstavniki Trumpove organizacije odpotovali v Beograd na ogled lokacije, a projekt ni bil uresničen pred izvolitvijo Trumpa za predsednika ZDA, ko je prisegel, v katerem je med drugim zapisal, da ne bo vstopil v kakršne koli nove posle s tujino.

Richard Grenell , ki ga je Trump nekoč imenoval za posebnega odposlanca za Balkan, je v mandatu nekdanjega predsednika spodbudil načrt, da bi Srbija in ZDA skupaj oživili nekdanjo lokacijo generalštaba. Grenell se je zavzemal za uporabo ameriških investicij za preoblikovanje lokacije v središču Beograda , ko je bil leta 2020 še uradni diplomat ameriške vlade, kažejo transkripti in posnetki več novinarskih konferenc srbske vlade.

Jared Kushner je v nedeljskem intervjuju povedal, da s Trumpom nikoli ni razpravljal o beograjskem projektu in da ni bil seznanjen s prejšnjim zanimanjem njegovega tasta za razvoj mesta nekdanjega generalštaba.”Nisem imel pojma, da se moj tast zanima za to regijo, in dvomim, da sploh pozna ta posel, na katerem delamo,” je dejal Kushner.

Trumpovi predstavniki se niso odzvali na več prošenj The New York Timesa za komentar niti o trenutnih zadevah Jareda Kushnerja niti o njegovem prejšnjem zanimanju za lokacijo v Beogradu.

Grenell je po drugi strani izjavil, da ni vedel za Trumpovo zanimanje za lokacijo v Beogradu, preden je bil predsednik. Toda Grenell zdaj sodeluje z  Kushnerjem pri novem razvojnem dogovoru in po besedah ​​Trumpovega zeta je bil on glavna sila za njim, ko je razmišljal o naložbi v Beogradu.

Kathleen Clark, profesorica prava na Univerzi Washington v St. Louisu, ki je specializirana za vladno etiko, je dejala, da bi Kushnerjev projekt v Srbiji povzročil navzkrižje interesov, če bi bil Trump ponovno izvoljen.

“Zaskrbljujoče je, da bi lahko srbska vlada poskušala vplivati ​​na prihodnjega predsednika Trumpa z obogatitvijo predsednikove družine,” je dejala. “Na zunanjo politiko do Srbije bi moralo vplivati ​​tisto, kar je v interesu Združenih držav, ne pa kakršne koli finančne usluge, ki prihajajo s strani srbske vlade.”

Po navedbah srbskih vladnih uradnikov je  Grenell leta 2020 predlagal ponovni razmislek o ponovni gradnji na mestu nekdanjega vojaškega poveljstva, ki ga je bombardirala, takoj po tem, ko je gospod Trump gostil Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, v Beli hiši. Med tem obiskom je  Vučić pohvalil napredek, ki ga je  Grenell dosegel pri normalizaciji gospodarskih odnosov med Srbijo in Kosovom Trump je tudi pohvalil  Grenella na slovesnosti, kjer je Grenell opisal napredek med obema stranema kot jasen rezultat Trumpovega predsedovanja in rezultat, ki bi lahko pripeljal do političnega preboja.  Kushner je takrat služil kot višji svetovalec v Beli hiši gospoda Trumpa.

Vodja Ekološke vstaje Aleksandr Jovanović Ćuta je medijem pred dnevi predstavil dokumente , ki potrjujejo zapis New York Timsa. Kot je poudaril Aleksandar Jovanović Ćuta, je bilo podjetje “Kushner Realty” registrirano 8. marca 2022 v ameriški zvezni državi Delaware, ki je znana kot offshore cona.

»Umrl sem od smeha. Bral sem v nekem časopisu, da sem izrabil politični vpliv na Trumpa in sem tako podkupil Ameriko ali nekoga v Ameriki. Jaz sem čudež. Neverjetno, kaj vse zmorem,« je v odzivu na članek v New York Timesu dejal predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Opozicijski poslanec Aleksandar Jovanović Ćuta, ki je Srbijo v nedavnem pogovoru za Delo označil kot švedsko mizo, Vučića pa kot natakarja, ki streže gostom, ki si karkoli že iz Srbije zaželijo, je bil do predaje kraja, kjer so ljudje umirali pod ameriškimi raketami, kritičen. Kot je dejal, se je za posel z Američani dogovoril nekdanji finančni minister Siniša Mali in Vučić je to potrdil, še da Mali posle izpelje resno in odgovorno.

»Podarjanje zemljišča za gradnjo komercialnih objektov komurkoli je vedno in povsod korupcija. Brez izjeme. Mi se ne smemo ubadati z interesi tistega, ki izvaja korupcijo. Vsak, ki daje podkupnino, ima svoj interes. Bolj je pomembno to, da je v tem primeru prišlo do korupcije, kot to, zakaj je do tega prišlo,« je ta posel opisal beograjski odvetnik in politični aktivist Čedomir Stojanović.

»Obstaja tisoče razlogov, zakaj bi neki kriminalec želel podkupiti predsednika Amerike. In ko kdo vpraša, zakaj želi Vučić podkupiti Donalda Trumpa, je odgovor, da je bil Trump predsednik ZDA in je zdaj eden od dveh kandidatov za isti položaj,« poudarja Stojanović, ki dvomi o uspehu tega projekta. Če pa bo uspel, bo v njem videl spomenik korupciji.

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump, ki se poteguje za vrnitev v Belo hišo, nima pol milijarde dolarjev likvidnih sredstev, potrebnih za pritožbo na obsodbo zaradi poslovnih prevar, so v ponedeljek priznali njegovi odvetniki. Za pritožbo bi namreč moral najprej plačati varščino sodišču v višini 464 milijonov dolarjev.

Sodišče v New Yorku je Donaldu Trumpu prisodilo kazen v višini 355 milijonov dolarjev z obrestmi zaradi poslovnih prevar. Newyorška pravosodna ministrica Letitia James je Trumpa tožila zaradi lažnega prikazovanja vrednosti svojega premoženja oziroma premoženja njegovega podjetja Trumpova organizacija z namenom pridobitve ugodnejših kreditnih pogojev.

Sodišče je Trumpu in njegovima sinovoma Donaldu mlajšemu ter Ericu izreklo še kazen prepovedi poslovanja v zvezni državi New York – Donaldu Trumpu za tri leta, sinovoma za dve leti.

Da bi se lahko pritožil na to odločitev, mora Trump sprva dati varščino sodišču. To je nameraval storiti s pomočjo zavarovalnic, tako da bi lastne nepremičnine dal kot jamstvo, a zaradi narave sojenja pri tem ni bil uspešen, so v ponedeljek sodišču priznali njegovi odvetniki.

Če sodišče ne pristane na odlog, Trumpu grozi, da mu bo zvezna država kot jamstvo zasegla del premoženja. Nekdanji predsednik ZDA medtem še naprej vztraja, da gre pri tem, tako kot pri vseh ostalih sodnih postopkih proti njemu, za lov na čarovnice.

Pred dvema tednoma je Trump na zveznem sodišču v New Yorku že plačal varščino za 83,3 milijona dolarjev odškodnine, ki jo mora plačati kolumnistki E. Jean Carroll po januarski odločitvi porote v njeni tožbi zaradi obrekovanja. Tudi na to odločitev se je v New Yorku rojeni poslovnež namreč pritožil.

Trumpova pravna ekipa vztraja, da vrednost njegovega premoženja bistveno presega znesek varščine tudi v tem postopku, a da zavarovalnice zaradi internih pravil ne smejo dajati tako visokih jamstev.

Vsak dan, ko Trump ne plača varščine, se k zahtevanemu znesku prišteje 112.000 dolarjev obresti, piše britanski BBC. Po ocenah ameriške poslovne revije Forbes vrednost Trumpovega premoženja znaša 2,6 milijarde dolarjev. Po lastnih lanskoletnih navedbah ima 400 milijonov likvidnih sredstev.

COMMENTS

Wordpress (0)