Janez Janša, ki podpira Trumpa in prijateljuje z Orbanom – obenem kritičen, “ker je od vseh članic Nata samo še Črna Gora bolj (natoskeptična država op.av.) komunistična od Slovenije” – TOPNEWS.si

Janez Janša, ki podpira Trumpa in prijateljuje z Orbanom – obenem kritičen, “ker je od vseh članic Nata samo še Črna Gora bolj (natoskeptična država op.av.) komunistična od Slovenije”

Janez Janša, ki podpira Trumpa in prijateljuje z Orbanom – obenem kritičen, “ker je od vseh članic Nata samo še Črna Gora bolj (natoskeptična država op.av.) komunistična od Slovenije”

Javnomnenjska raziskava zveze Nato je pokazala, da se je slovenska podpora članstvu v dvaintrideseterici še dodatno znižala. Vsak tretji državljan, 32 odstotkov, bi glasoval proti članstvu. Nižjo podporo od Slovenije ima zavezništvo le še v Črni gori, ki velja za najbolj natoskeptično državo. Pred leti, ko je koalicijska Levica odprla razpravo o ponovitvi referenduma o slovenskem članstvu v dvaintrideseterici, so nekateri ustavni pravniki zavzeli stališče, da referendum o članstvu Slovenije v mednarodnih organizacijah ni mogoč. A praksa v tujini je drugačna, kot je znano, je Velika Britanija po uspešno izpeljanem brexitskem referendumu izstopila iz EU, ugotavlja Uroš Esih v Delu ob obletnici o 21 let od posvetovalnega referenduma o slovenskem članstvu v EU in zvezi Nato.

Na predlog nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla je vlada Roberta Goloba v koledar državnih proslav in prireditev v letošnjem letu uvrstila proslavo ob 20. obletnici vstopa v EU in zvezo Nato. Proslavi bosta ločeni, Levica pa je že napovedala bojkot slednje. Proslava ob obletnici vstopa v zvezo Nato bo že konec marca na Brdu pri Kranju, kjer bo slavnostna govornica predsednica države Nataša Pirc Musar, mimogrede Janez Janša še ni dobil vabila na proslavo, slovesnost ob obletnici vstopa v EU bo maja v Novi Gorici.

Najnovejša raziskava javnega mnenja je bila izvedena v novembru–decembru 2023, kaže, da se je delež Nato- skeptikov v Sloveniji povečal in da je Slovenija med najbolj skeptičnimi članicami zveze.   Natova letna raziskava o sledenju leta 2023 je  sicer pokazala, da se večina vprašanih zaveznikov strinja, da je zaradi članstva v Natu tuji napad manj verjeten (61 odstotkov, skladno z letom 2022). Podpora povečanju izdatkov za obrambo se je v zadnjem letu povečala za pet odstotnih točk (40 odstotkov leta 2023 v primerjavi s 35 odstotki leta 2022), prednost “povečanju izdatkov” pa se je od leta 2020 povečala za 12 odstotnih točk. Večina zavezniških anketirancev se strinja, da njihova država še naprej podpira Ukrajino (63 odstotkov). Rezultati kažejo, da velika večina zaveznic (72 odstotkov) podpira Natovo ohranitev zmogljivosti jedrskega orožja, dokler države, ki niso članice Nata, kot sta Rusija in Kitajska, ohranjajo svoje.

 

Ob tem je zanimiv Nato skeptzicizem, ki je podobno, kot v Sloveniji prisoten v novopečeni članici Švedski, ZDA, kot vodilni državi Nato, in Franciji.

” Od vseh članic Nato je samo še Črna Gora bolj komunistična od Slovenije. Žalostno in šokantno obenem. V času, ko je grožnja z vzhoda spet resna, je to nevarno. Naslednje 3 slike pa razložijo, zakaj je temu tako in zakaj je mnogim tovarišem Putin bližje kot partnerji v Natom” je na družbenem omrežju X  razložil Nato skepticizem med Slovenci.

Ob tem je zanimiva drža največje opozicijske stranke SDS, ki vsaj sodeč  po zapisih na družbenih omrežjih in v medijih blizu Janeza Janše strastno podpira Donalda Trumpa, ki je v svojem prvem mandatu zagrozil z razpustitvijo Nata, med volilno kampanjo pa je na predvolilnem zborovanju v Južni Karolini dejal, da bi “spodbujal” Rusijo, da napade katero koli od ameriških Natovih zaveznic, ki ne izpolnjuje svojih finančnih obvez.  Poleg tega je Janša dober prijatelj Viktorja Orbana, ki je  po obisku pri Trumpovih za madžarsko javno televizijo o srečanju dejal, da “Trump v primeru zmage na novembrskih volitvah ne bo dal nobenega denarja Ukrajini za boj proti Rusiji in da bo to končalo vojno”.

COMMENTS

Wordpress (0)