Preiskovalna komisija DZ pričakuje direktorja Sove Kadivnika in NPU Muženiča – TOPNEWS.si

Preiskovalna komisija DZ pričakuje direktorja Sove Kadivnika in NPU Muženiča

Preiskovalna komisija DZ pričakuje direktorja Sove Kadivnika in NPU Muženiča

V DZ se znova obeta pester teden. Preiskovalna komisija o sumih političnega vmešavanja v delo policije načrtuje zaslišanje šefov Sove Joška Kadivnika in NPU Darka Muženiča. Na seji bo DZ odločal o predlogu SDS za razbremenitev sodnikov volilnih opravil, pred DS bo že v tretje predlog o ustanovitvi preiskovalne komisije o Gen-I in Star Solar.

Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov bo v tem tednu prvič po zamenjavi predsednika komisije, ki jo zdaj vodi poslanec Svobode Aleš Rezar, nadaljevala zaslišanje prič.

Pred člane komisije sta v torek kot priči vabljena direktor Slovenske varnostno-obveščevalne službe (Sova) Joško Kadivnik in direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darko Muženič. Zatem bo sledilo še soočenje obeh direktorjev. Tega so preiskovalni komisiji DZ v luči očitkov o domnevnem vplivanju premierja Roberta Goloba na datum aretacije domnevnih ruskih vohunov s sklepom predlagali tudi člani komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs).

V četrtek pa člani preiskovalne komisije DZ pričakujejo tudi premierjevega nekdanjega neformalnega svetovalca za varnost Miloša Milovića.

Preiskovalna komisija se je sicer zadnje mesece vrtela predvsem okoli zaslišanja nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega prvega moža policije Boštjana Lindava ter upravičenosti vpogleda direktorja Sove Kadivnika v omenjeni pričanji. Sedanji predsednik preiskovalne komisije Rezar je tako zakonodajno-pravno službo DZ zaprosil za pravno mnenje o pravni podlagi za vpogled in o morebitni prekoračitvi pooblastil njegovega predhodnika Mihe Lamuta.

Zakonodajno-pravna služba DZ v mnenju ugotavlja, da Lamut ni presegel pooblastil. Ozadje vpogleda je sicer zanimalo tudi NSi, v kateri so ob tem želeli tudi odgovor na vprašanje, ali je direktor Sove Kadivnik z vpogledom v zapisnik pričanj Bobnarjeve in Lindava postal okužen oz. neprimeren za pričo.

COMMENTS

Wordpress (0)