Robert Golob nad policijo in KPK z odvetnikom Stojanom Zdolškom, ki je v aferi Depala vas nastopal proti Janševim specialcem zaradi domnevna vdora vojske v civilno sfero – TOPNEWS.si

Robert Golob nad policijo in KPK z odvetnikom Stojanom Zdolškom, ki je v aferi Depala vas nastopal proti Janševim specialcem zaradi domnevna vdora vojske v civilno sfero

Robert Golob nad policijo in KPK z odvetnikom Stojanom Zdolškom, ki je v aferi Depala vas nastopal proti Janševim specialcem zaradi domnevna vdora vojske v civilno sfero

Odvetnik Stojan Zdolšek zastopa stranke ne glede na politično pripadnost, zastopal bi tudi Janeza Janšo, če bi mu naprej plačal avans, nikoli pa ne bi branil pokojnega  Janeza Drnovška, če bi bil v kazenskem postopku, je pred 20 leti izjavil znani odvetnik Stojan Zdolšek, ki je ocenil, da je takrat ocenil: “Bistvo afere Depala vas je to, da je vojaška oblast posegla v civilno sfero, še bolj pa je kritičen do takratne tožilke Barbare Brezigar, ki je zavrgla ovadbo tako kriminalistične policije kot Milana Smolnikarja, češ da lahko vojaški organi na tak način posežejo v civilno sfero. Ocenil je, da je politika precej obremenjena s to afero”.

“Tempora mutantur et nos mutamur in illis “ali “časi se spreminjajo in mi se spreminjamo z njimi.” Tokrat se je znani odvetnik znašel na drugi stani, kjer gre za domnevni vdor politike v policijo,  saj brani predsednika vlade Roberta Goloba v postopku pred KPK , ki ga je proti predsedniku vlade sprožila njegova prva notranja ministrica Tatjana Bobnar, ki mu očita vmešavanja v delo policije. Iz tega postopka pa se je že izločil predsednik tričlanskega KPK Robert Šumi, ker je nekdanji sodelavec in prijatelj Bobnarjeve. Je pa Šumi kljub temu odločal o zahtevi odvetnika Stojana Zdolška , da Simon Savski zaradi zapisa v zaprtem krogu na Facebooku,  ne bi odločal v postopku.

“Ker je bil predsednik Komisije Robert Šumi izločen iz obravnavanja in odločanja v zadevi, ki se vodi pred Komisijo zoper Roberta Goloba zaradi suma kršitve integritete, v predmetni zadevi tudi ne bi smel odločati o zahtevi Roberta Goloba za izločitev namestnika predsednika Simona Savskega. Ker je o tem odločal, kar izhaja iz izpodbijanega sklepa, čeprav bi moral biti izločen, je podana bistvena kršitev določb postopka,” je v tožbi zapisal Golobov odvetnik Stojan Zdolšek in dodal, da je zato “izpodbijani sklep nepravilen in nezakonit, kar terja odpravo izpodbijanega sklepa v celoti”.

Na očitke Goloba, da je komisija kontaminirana zaradi Savskega, Šumi v oddaji 24UR ZVEČER pojasnjuje, da sam ni odločal o zadevi, v kateri je izločen: “Nisem hotel odločati o izločitvi namestnika Savskega, a me je strokovna služba na komisiji podučila, da gre za drugo zadevo in da moram odločati, da komisija sploh lahko funkcionira. Nisem hotel prebrati tega gradiva, imeli smo sejo senata, kjer so mi prisotni prebrali, kar piše v zahtevi za izločitev in v zapisu Savskega. Ko sem ugotovil, da gre za popolnoma drugo zadevo, sem se odločil, da glasujem, da se ga ne izloči in to je pomenilo, da je komisija lahko z delom nadaljevala.”

To, kar danes doživlja s strani predsednika vlade, pa, kot pravi, zagotovo ne more oceniti, da gre za podporo delovanju komisije. “Tako levi kot desni politični pol sta se postavila proti KPK, ki skrbi za to, da bi se ozaveščenost pri vodilnih razvila do take mere, da bi odgovorno ravnali in da bi vedeli, da upravljajo našo državo in ne njihovo. Da bi torej vodili z zgledom, odgovorno in profesionalno, kot si naša družba zasluži,” je poudaril Šumi.

In Šumi in drugi namestnik sta odločila, da se zahteva za izločitev zavrne, a predsednik KPK v isti sapi meni, da zapis Simona Savskega ni bil primeren: “Če ti komentiraš na družbenih omrežjih, otežuješ delo komisije, kakorkoli v tem primeru se to kaže, v tem primeru se to kaže, to zagotovo ne koristi komisiji in jaz osebno sem prepričan, ne pritiče funkciji namestnika.”

Končno besedo pa bo torej zdaj imelo upravno sodišče. Simon Savski sicer ni prvič v težavah zaradi svojih zapisov, izrekal se je tudi že o prejšnjem premierju Janši in nekdanjem notranjem ministru Hojsu.

“Vi samo Janšo volite, pa bo skupaj s Hojsom vse skupaj razgnal z vodnim topom na solzivec. Jaz si takega liderja ne želim. Verjamem, da bodo tudi tile policisti vandalizem in napad na policista ustrezno obravnavali. So pa danes drugi časi. Drugačna vzgoja mladih, pokvarjeni politiki …,” j se  podpredsednik KPK-ja Simon Savski  v zaprti skupini Miličniki – policisti na Facebooku odzval na razmislek o stopnjevanju nasilja nad policisti.

Robert Golob in njegov odvetnik Stojan Zdolšek pa se zaradi zapisov Savskega na zaprtem Facebook profilu kritiziral Janeza Janšo in Aleša Hojsa  nista ustavila samo na KPK-ju in tožbi na upravnem sodišču.

“Seveda ne morem drugega reči, kot da sumim, da gre za omrežja, ki se grejo politični boj in politične intrige. To vse skupaj že meji na neko, mislim da ni pretrda beseda, na neko politično zaroto, se mi zdi, da sem dolžen reagirati in opozoriti,” pravi Zdolšek. Enako je Zdolšek prepričan, da je poštena obravnava onemogočena v predkazenskem postopku, saj da ga vodi policijska uprava Ljubljana, kjer je bila Tatjana Bobnar dolga leta zaposlena.

Po poročanju Reporterja naj bi na PU Ljubljana pripravljali kazensko ovadbo zoper Goloba zaradi domnevnih političnih pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Bobnarjevo. “Eden izmed kriminalistov, ministre kliče kar po telefonu in se z njimi sestaja na ministrstvih ter jih sprašuje o podatkih, s katerimi bi lahko obremenili predsednika vlade. Ta kriminalist pa prihaja iz iste policijske uprave, kjer je dolga leta delala Bobnarjeva, domnevne politične pritiske pa preiskuje specialna enota za gospodarski kriminal,” je še poročal Reporter.

Prav zaradi postopka na Policiji pa je  bil postopek pred KPK v tem trenutku že začasno prekinjen, prekinitev pa je podaljšal še Stojan Zdolšek, saj bo moral KPK počakati na odločitev sodišča oziroma na to, da Simonu Savskemu poteče mandat. To pa je junija letos

 

COMMENTS

Wordpress (0)