Fides in vlada na pogajanjih tudi o mediaciji – TOPNEWS.si

Fides in vlada na pogajanjih tudi o mediaciji

Fides in vlada na pogajanjih tudi o mediaciji

Vladna stran ter Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki je vstopil v deveti teden stavke, sta na današnjih pogajanjih začela pogovore o možnosti mediacije. V Fidesu sicer poudarjajo, da premier Robert Golob vladni pogajalski skupini sploh še ni podelil mandata za mediacijo.

Obe strani sta se danes strinjali, da bosta poglobili pogovore glede možnosti mediacije in se o tem dokončno dogovorili v kratkem času, je po koncu pogajalske seje, ki je danes trajala dobre pol ure, v izjavi za medije pojasnil namestnik vodje vladne pogajalske skupine in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež.

Na vprašanje, ali bo mediacija potekala ob zamrznjeni stavki, je Kordež odgovoril, da se v podrobnosti ne bo spuščal. “Na naši strani je seveda tendenca, da v tem času delo v zdravstvenem sistemu poteka pravzaprav nemoteno,” je dodal.

Medtem v Fidesu ne vidijo razloga, da bi v času morebitne mediacije prekinili stavko, je v ločeni izjavi dejal predsednik sindikata Damjan Polh. Fides se je po njegovih besedah za mediacijo odločil “že zdavnaj”. Tako so mediacijskemu centru odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije, ki je obema stranema poslal predlog za mediacijo, že pred tednom dni poslali pozitiven odgovor, je pojasnil.

“Ne vem, kaj čakajo. Tedni minevajo,” je opozoril predsednik zdravniškega sindikata in dodal, da je vladi, glede na trenutno početje, za paciente “malo mar”.

Po Kordeževih besedah so v pogajanjih ostali na točki, ki je problematična že ves čas. Na vprašanje, za katero točko gre, ni želel odgovoriti. Je pa znano, da je v preteklosti med Fidesom in vlado prihajalo do nesoglasij glede časovnice uveljavitve morebitnih finančnih učinkov, torej dvigov zdravniških plač. Vladna stran je ves čas poudarjala, da finančnih učinkov v letošnjem letu ne more biti, sindikat pa naj bi v preteklosti vztrajal pri takojšnjih finančnih učinkih.

Polh je danes sicer povedal, da razumejo “finančno nevtralnost za leto 2024”, vendar pa bi morale biti zaveze, ki bi jih določili z dogovorom, izvršljive s 1. januarjem 2025. Ob tem je spomnil, da naj bi vlada na centralnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja predlagala večletno obdobje uveljavitve plačne reforme in odpravljanja plačnih nesorazmerij.

“Vse to, kar danes delamo, ima korenine v tem, ko smo zahtevali izstop iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja,” je poudaril. Fides se po njegovih besedah zavzema za boljše delovne pogoje, stabilizacijo zdravstvenega sistema ter ohranitev obstoječih in pridobitev dodatnih kadrov.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

COMMENTS

Wordpress (0)