(V ŽIVO) Je odstop Vukovićeve le uvod v širšo “rekonstrukcijo” vladajoče stranke? – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) Je odstop Vukovićeve le uvod v širšo “rekonstrukcijo” vladajoče stranke?

(V ŽIVO) Je odstop Vukovićeve le uvod v širšo “rekonstrukcijo” vladajoče stranke?

Pred današnjo sejo vlade, ki jo zaradi odsotnosti predsednik vlade vodila Tanja Fajon, se je sicer kot običajno sestal koalicijski vrh na katerem so sodelovali vodje poslanskih skupin in generalni sekretarji strank. Ne koalicijskem sestanku  je prišla tudi Vesna Vuković, ki je sinoči odstopila z mesta generalne sekretarke Gibanja Svoboda.  Odzivi strankarskih kolegov predvsem iz vrst ministrov  na odstop Vukovićeve  so bili zadržani, češ da gre za “osebno odločitev”  ter, da je funkcija generalnega sekretarja vladajoče stranke ena najbolj zahtevnih.

Ob napovedanem odhodu generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković člani v redkih izjavah ocenjujejo, da stranko pušča v dobri kondiciji. Njen naslednik Rok Marolt stopa v velike čevlje, čaka ga veliko izzivov. Vrstijo se tudi ugibanja o drugi kadrovskih spremembah, med drugim naj bi se krepili vlogi Klemna Boštjančiča in Mateja Arčona. Zdi pa se, da to ni konec tranzicije v največji vladni stranki Gibanju Svoboda, saj naj bi prišlo še do nekaterih sprememb v stranki in v vladi. Tako naj bi minister  Klemen Boštjančič postal podpredsednik stranke Gibanja Svoboda.

V sredo sta namreč zasedala izvršni odbor in svet največje vladne stranke Gibanje Svoboda, po katerih je postalo jasno, da dosedanja generalna sekretarka Vuković konec marca zapušča to funkcijo. Informacije o dogajanju na sredinih zasedanjih organov stranke so sicer skope, je pa predsednik stranke Robert Golob v odzivu za STA navedel, da Vuković odhaja na lastno željo, izraženo že pred meseci ter po “tem, ko je izpolnila vse cilje, ki sva jih skupaj zastavila”.

“Gre za osebno odločitev, ki jo je treba spoštovati,” je po današnjih rednih koalicijskih usklajevanjih napovedano slovo Vuković komentiral šef poslancev Svobode Borut Sajovic. Po njegovih besedah sicer razprava na sredini seji sveta stranke “ni bila ne vroča, ne napeta, ampak konstruktiven, demokratičen dialog znotraj skupine”.

“Sama je na svetu stranke povedala, da je imela zelo veliko zadolžitev, ki jih je morala opraviti v kratkem času,” je dogajanje na seji strnil minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, ki sicer Vukovićevi priznava opravljeno delo na stranki, nastali tik pred zadnjimi državnozborskimi volitvami. “Vse naloge, ki so bile pred generalno sekretarko pred imenovanjem, je opravila, in zdaj se bo posvetila novim izzivom. Nismo pa spraševali, kakšni bodo ti izzivi,” je dodal.

Na mesto generalnega sekretarja stranke bo sicer zdaj sedel Rok Marolt, ki naj bi veljal za človeka iz kroga finančnega ministra Klemna Boštjančiča. Po dolgoletni karieri v nekdanjem nacionalnem letalskem prevozniku Adria Airways je vodil Agencijo za civilno letalstvo, na ministrstvu za finance pa je v tem mandatu nekaj časa opravljal naloge generalnega sekretarja. Trenutno službuje kot direktor Kontrole zračnega prometa.

Kumer je ob tem danes ocenil, da Marolt stopa v velike čevlje, saj da je funkcija generalnega sekretarja stranke, predvsem največje vladne, “izredno naporna služba za vsako osebo”. “Kako bo on opravil to funkcijo, bomo morali prepustiti prihodnosti,” je še dejal. “Stranka je v dobri finančni kondiciji, zagotovo smo – še vedno si zaslužimo ime – gibanje, to se pravi struktura, ki se gradi, ki raste in tu bo izzivov zagotovo kar nekaj,” pa je naloge, ki čakajo Marolta, povzel Sajovic.

Medtem so zaokrožila tudi ugibanja, ali bi odhodu Vuković lahko sledile tudi druge kadrovske menjave bodisi v stranki bodisi v vladi. Po nekaterih informacijah naj bi se med drugim krepila vloga finančnega ministra in podpredsednika vlade Boštjančiča ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednika Gibanja Svoboda Mateja Arčona. Prvemu naj bi se nasmihalo mesto podpredsednika v Gibanju Svoboda, Arčon pa naj bi prevzel dodatne zadolžitve na vladi, zlasti na področju komuniciranja.

“Danes popolnoma nič, ker ni nič na dnevnem redu, mogoče v prihodnje,” je ob prihodu na današnjo sejo vlade, ki je sicer zaradi bolniške odsotnosti potekala v odsotnosti premierja Roberta Goloba, kratko odvrnil Arčon. Medtem Sajovica krepitev vloge obeh omenjenih ministrov ne preseneča, saj da oba že zdaj nosita “težek nahrbtnik nalog in je prav, da imata s tem tudi ustrezne pristojnosti”.

Kot je sicer danes še poudaril Kumer, pa je pred stranko ogromno izzivov. Čas pred evropskimi volitvami, ki ga bo zaznamovala volilna kampanja, bo tako po njegovih besedah “dvotiren”, saj bodo morali nagovoriti prihodnje evropske izzive, hkrati pa tudi kot vladna stranka realizirati obljube, dane volivcem pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami.

Manjši koalicijski partnerici sta medtem zadržani do komentiranja dogajanja v Svobodi. Da gre za interno zadevo stranke, ki ni stvar Socialnih demokratov, sta ocenila minister za kohezijo in regionalni razvoj iz vrst SD Aleksander Jevšek in vodja strankinih poslancev Jani Prednik. Zatrdil je, da je sam z Vuković vedno korektno sodeloval.

O pogledu celotne SD, ki je bila s Svobodo v tem mandatu večkrat v napetih odnosih, pa je dejal, da je “pavšalnega ocenjevanja, morda tudi blatenja politikov ali politikov med sabo tako ali tako preveč”. “Vemo, da to dela škodo ne samo posameznikom, ampak tudi družbi,” je dejal.

 

COMMENTS

Wordpress (0)