(V ŽIVO) “My voice, my choice” : Začetek kampanje ki jo bo za celo Evropo koordiniral Inštitut 8. marec – TOPNEWS.si

(V ŽIVO) “My voice, my choice” : Začetek kampanje ki jo bo za celo Evropo koordiniral Inštitut 8. marec

(V ŽIVO) “My voice, my choice” : Začetek kampanje ki jo bo za celo Evropo koordiniral Inštitut 8. marec

V Inštitutu 8. marec so danes predstavili evropsko kampanjo My voice, my choice, katere cilj je zbrati milijon podpisov za varen in dostopen splav v Evropi. Kot so pojasnili na novinarski konferenci v Ljubljani, gre za njihovo največjo kampanjo doslej, v njej sodelujejo organizacije več evropskih držav, sami pa prevzemajo vlogo koordinatorja.

Kampanja povezuje organizacije iz Francije, Poljske, Španije, Finske in Irske. Gibanje pa se bo širilo tudi v druge evropske države, saj so že v stiku z organizacijami iz Italije, Danske, Hrvaške in drugimi, je dejala Maja Koražija iz Inštituta 8. marec.

Po besedah direktorice Inštituta 8. marec in vodje kampanje Nike Kovač so pred dnevi podali evropsko državljansko pobudo z eno jasno zahtevo, da bi morala Evropska unija ustvariti finančni mehanizem, ki bi podpiral države članice pri zagotavljanju varnega in dostopnega splava vsem, ki ga potrebujejo.

Finančni mehanizem bi ženskam iz držav, kjer zaradi zakonodaje ali drugih razlogov nimajo dostopa do splava, omogočal, da tega varno in brezplačno opravijo v drugi evropski državi. S tem pa bi po njenih besedah pomagali tudi tistim, ki so brez zdravstvenega zavarovanja.

 

Zdaj pričakujejo odgovor Evropske komisije, ki bo odločila o registraciji pobude in začetku zbiranja podpisov. Po besedah Nike Kovač gre za podoben princip, kot v Sloveniji velja za zakonodajno ali referendumsko pobudo, zbrati pa morajo milijon podpisov Evropejk in Evropejcev.

“Naš cilj je jasen, v nekaj mesecih zbrati dovolj podpisov, da jasno pokažemo pred evropskimi volitvami, da želimo Evropo, ki ne dopušča umiranja žensk zaradi prepovedi splava in ki ne dopušča, da je kdo zaradi te osnovne človekove pravice v stiski,” je še poudarila Kovač.

Po besedah Kristine Krajnc iz Inštituta 8. marec so pri pripravi iniciative sodelovali pravni strokovnjaki iz različnih evropskih držav in verjamejo, da so našli trdno pravno podlago. Če pa bi Evropska komisija registracijo pobude zaradi političnih igric pred evropskimi volitvami zavrnila, so na to pripravljeni in se bodo obrnili na sodišče EU, je dodala.

Na novinarski konferenci so spregovorile tudi predstavnice sodelujočih organizacij iz drugih evropskih držav. Marta Lempart iz Poljske je opozorila, da na Poljskem ženske še vedno umirajo, ker jim odrekajo pravico do zakonitega splava. Po besedah Silvie Yuri Casalino je v Italiji pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok sicer zakonsko dovoljena, a skoraj 50 odstotkov zdravnikov na severu in do 80 odstotkov na jugu splava ne želi opravljati.

“Francoski primer nas uči, da je sprememba mogoča. Povezana skupnost, ki si prizadeva za prijaznejši svet, v sebi skriva večjo moč, kot si predstavljamo,” pa so v sporočilu, ki so ga posredovali po novinarski konferenci, povzeli besede Sarah Durieux iz Francije, kjer so v ponedeljek pravico do splava vpisali v ustavo kot “zagotovljeno svoboščino”.

Tiskovno konferenco bomo spremljali v živo na Topnews.si in Youtube kanalu Toptv.si ob 12.30.

COMMENTS

Wordpress (0)