Poslanci danes potrdili Andrejo Katič za pravosodno ministrico – Zaradi hišnih na pravosodju primopredaja jutri – TOPNEWS.si

Poslanci danes potrdili Andrejo Katič za pravosodno ministrico – Zaradi hišnih na pravosodju primopredaja jutri

Poslanci danes potrdili Andrejo Katič za pravosodno ministrico – Zaradi hišnih na pravosodju primopredaja jutri

Državni zbor je s 45 glasovi za in 18 glasovi proti potrdil Andrejo Katič za ministrico za pravosodje. Katič je pred poslanci že zaprisegla. Dejala je, da se nadeja dobrega sodelovanja, vendar se zaveda, da “prihaja v zahtevnem času”. Upa še, da jim bo skupaj uspelo delati v dobrobit pravosodja.

Predsednik vlade Robert Golob je v obrazložitvi imenovanja dejal, da je Katič zelo primerna kandidatka za ministrico. Izpostavil je, da je dolgoletna političarka s številnimi izkušnjami tako na lokalnem kot nacionalnem nivoju, poleg tega je naloge ministrice na pravosodnem resorju že opravljala.

V strankah koalicije so v predstavitvi stališč poslanskih skupin izrazili podporo Katič za novo pravosodno ministrico. Po oceni SD, Svoboda in Levica ima Katičeva bogate politične izkušnje in potrebno znanje za vodenje pravosodnega resorja. Dobro se zaveda tudi vseh izzivov, ki jo čakajo v pravosodju, so poudarili na današnji seji DZ. Med prioritetnimi izzivi so med drugim ureditev problematike plač v pravosodju in soočenje z bojem proti korupciji.

Od nove ministrice pa pričakujejo tudi, da bo proučila ozadje afere s spornim nakupom stavbe na Litijski cesti in da bodo odgovorni prevzeli odgovornost za svoja ravnanja v zvezi s tem.

Pričakovanje, da bo nova ministrica razčistila nakup stavbe na Litijski cesti, so izrazili tudi v opoziciji. V luči afere z nakupom stavbe na Litijski cesti po mnenju NSi ne gre zaupati zgolj ugotovitvam dosedanje ministrice Dominike Švarc Pipan, ki bi morala pred nakupom stavbe odrediti lastno cenitev.

Od nove ministrice pričakujejo tudi, da bo povrnila zaupanje v pravosodje in pravno državo. V SDS pa so ocenili, da Katič sicer razume pereče teme pravosodja, vendar konkretnih rešitev za to področje ne podaja.

Novega kandidata oz. kandidatko za pravosodnega ministra so SD in premier iskali po odstopu Dominike Švarc Pipan. Slednja se je z ministrske funkcije poslovila po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov.

Katič, ki je funkcijo ministrice za pravosodje opravljala že v vladi Marjana Šarca, je v predstavitvi pred odborom DZ izpostavila, da si bo pri svojem delu prizadevala za rešitve, s katerimi se bodo strinjali tudi predstavniki v pravosodju.

Njeno vodilo pri delu bo “nič o sodstvu brez sodstva,” je poudarila. Prav tako ne bo komentirala odločitev pravosodnih deležnikov, saj meni, da morajo sodstvo, tožilstvo in policija opravljati svoje naloge samostojno, neodvisno, skladno z ustavo, zakoni in mednarodnimi standardi.

Med najzahtevnejšimi temami, ki jih je treba urediti, je izpostavila odločbo ustavnega sodišča glede plač pravosodnih funkcionarjev. Neodvisno sodstvo pomeni tudi materialno neodvisnost sodnikov, zato je uresničitev ustavne določbe v interesu sodne in izvršilne veje oblasti, je izpostavila.

Med izzivi je poleg sodniških plač naštela še reševanje prostorske stiske v zaporih, nujne spremembe kazenskega zakonika in zakona o kazenskem postopku ter aktivno reševanje prostorske stiske sodišč.

Želi pa se lotiti tudi področja boja proti korupciji in zastaranj odmevnih primerov. V luči aktualnih dogodkov je poudarila tudi potrebo po dopolnitvi zakona o političnih strankah, tako, da bi tudi funkcionarji političnih strank bili zavezanci za prijavo premoženja Komisiji za preprečevanje korupcije.

V luči nove sodniške zakonodaje, ki je v pripravi, je kot eno ključnih novosti izpostavila uvedbo enovitega prvostopenjskega sodnika ter vzpostavitev enotnega sodnega okrožja. Nujno potrebne pa so tudi spremembe tožilske zakonodaje in uvedba enovitega tožilca, je dodala. Med nujnimi pa je izpostavila tudi spremembe zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora oziroma sprejetja novega sodobnega zakona, ki bo primerljiv z drugimi državami Evropske unije in bo omogočil tudi učinkovit odvzem premoženjske koristi.

Poudarila je še, da bo spoštovala načela vladavine prava. Slednjega ne moremo imeti brez medijske svobode, zato je poudarila tudi pomen implementacije direktive, ki ščiti novinarje pred neutemeljenimi tožbami in zlorabljenimi sodnimi postopki.

COMMENTS

Wordpress (0)